Beslenme
Şifa Deposu Kızılcık Hakkında Bilmeniz Gereken 6 Şey 28.04.2019

Kızılcık, eski çağlardan beri tedavi amaçlı kullanılan bir bitki. Çiğ olarak tüketilmesi zor olsa da marmelatı, çayı, şerbeti hatta tarhanası yapılıyor. Genellikle Eylül ayında yetişse de, dört mevsim boyunca bulunabilen bir bitki olduğunu söyleyebiliriz. Alternatif tıp için de önemli bir bitki olan kızılcık, diş hastalıklarından idrar yolu enfeksiyonuna kadar birçok alanda iyileşmeye yardımcı oluyor. Vitamin ve mineral bakımından da zengin bir içeriğe sahip olan bu meyveyi mutfağınızdan eksik etmemek için birçok sebebiniz var.

kizilcik-4


1. Her Yerde Yetişebilen Bir Bitki

Kızılcık, hemen hemen her iklim koşuluna uyum sağlayabilen bir bitki. Boyu bir metreye kadar ulaşan çalılarda yetişiyor. Ormanlık alanlarda, yol kenarlarında, apartman bahçelerinde ve bunun gibi birçok yerde kızılcık bitkisine rastlamak mümkün. Her yerde ve koşulda yetişebilen bir bitki olduğu için dört mevsim boyunca ulaşılabiliyor.


2. Kızılderililer Tarafından Yaraların İyileştirilmesinde Kullanılmış

Kızılcık meyvesinin eski çağlardan beri tedavi amacıyla kullanıldığından bahsetmiştik. Yapılan araştırmalar, Kızılderililerin bu bitkiyi yaralanmaları tedavi etmek amacıyla kullandıklarını gösteriyor. Hatta National Geographic’te yayınlanan bir makaleye göre, kızılcık hâlâ Kızılderili kültüründe önemli bir yere sahip ve Şükran Günü yemeklerinde tabağa mutlaka konuyor.

kizilcik-2


3. Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Kızılcık, antioksidan içeriği bakımından zengin bir bitki. Bu özelliği sayesinde, bağışıklık sistemini ciddi anlamda güçlendiriyor. Fitokimyasallar bağışıklık sistemini sağlıklı hâle getirdiği için, hastalıklara yakalanma riskini büyük ölçüde önlüyor. Özellikle kış aylarında görülen grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı büyük bir koruma sağlıyor.


4. Kalp Sağlığına Faydalı

Kızılcık, polifenol içeriği sayesinde trombosit birikimini önleyen bir yapıya sahip. Açıklamak gerekirse, bu birikimi önleyerek kan basıncının düşmesini sağlıyor ve kardiyovasküler hastalık riskini ciddi ölçüde azaltıyor. Amerikan Beslenme Derneği’nin hakemli yayını olan Journal of Nutrition dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre, günde bir bardak kızılcık suyu içmek iyi kolesterolü %10 oranında arttırıyor. Ancak fayda sağlayabilmek için kızılcık suyunun şekersiz olarak içilmesi gerekmekte.

kizilcik-3


5. Kilo Vermek İçin Harika Bir Yardımcı

Zengin bir lif kaynağı olan kızılcık, bu özelliği sayesinde uzun süren bir tokluk hissi sağlıyor. Bu yüzden diyet ve egzersiz süreçlerinde tüketilmesi öneriliyor. Bunun yanında, kızılcık suyunun vücuttaki yağ hücreleri üzerinde çözücü (emülsifiyer) bir etkiye sahip olduğunu da belirtmekte fayda var. Kızılcık, yalnızca tok tutmakla kalmıyor aynı zamanda birikmiş olan yağın da erimesini sağlıyor.


6. Diş Çürüğünü Önlüyor

Proantosiyanidin, kızılcık meyvesinin içeriğinde bulunan antioksidanlar arasında önemli bir yere sahip. Üzüm çekirdeğinden de elde edilen bu madde, kızılcık meyvesini diş sağlığı açısından faydalı kılıyor. Proantosiyadin, bakterilerin diş ile temas etmesini ve diş yüzeyinde birikmesini önleyerek, diş çürümelerini engelliyor. Düzenli bir biçimde kızılcık tüketerek, diş çürümesini büyük ölçüde önlemek mümkün.


BONUS

kizilcik-1

Yağından çayına şifa deposu olan kızılcık, marmelatıyla da kurusuyla da sofralarımıza türlü ürünlerle renk ve sağlık katıyor. Kızılcık yöresel olarak “delice kiraz”,“ergen” veya “kiran” adıyla da biliniyor. “Cornus mas” ise bilimsel adı yani Latincesi. Sağlıklı beslenmek istiyorsanız özellikle ara öğünlerde kızılcığın her türlüsünden faydalanabilirsiniz. Ülkemizde genellikle sonbaharda olgunlaşan kızılcık bitkisinin aynı adı taşıyan meyveleri koyu kırmızı oluyor ve görsel olarak da doğanın mucizeleri arasında yer alıyor.



  1. Şekerli suda kaynatılan kızılcık meyvelerinden kızılcık şerbeti elde edilerek içecek olarak tüketilebilir. Kızılcık suyunu uzun süre saklamak da mümkün.


  2. Kızılcığın İngilizcesi de Cornelian Cherry ve dünyanın pek çok yerinde denize kıyısı olan ve yüksek yerlerde yetişiyor. Başta Avrupa, Kafkaslar ve Anadolu geliyor.


  3. Çin’de ve Amerika’da ise kızılcık bir süs bitkisi olarak da görülmekte. Bodur ağaçlar halinde peyzajda önemli bir yere sahip.


  4. En müthiş C vitamini kaynaklarından olan kızılcık aynı diğer kırmızı yemişler gibi özellikle idrar yolları için tam bir temizlik ve doping unsuru olarak doğal tedavilerde kullanılabiliyor.


  5. Takviye gıdalarda sıkça karşımıza çıkan bir içerik olan kızılcık gerçekten çok güçlü bir doğal bileşen. Öyle ki yalnızca 100 gram kızılcık tüketerek yetişkin bir kişi günlük C vitamini ihtiyacını karşılıyor.


  6. Kızılcık suyu aynı zamanda melatonin yönünden çok zengin olduğu için uyku düzeninizi iyileştirmekte de size yardımcı oluyor. Ülsere de deva, yerliler yaraların tedavisinde de kullanıyor.


  7. Kızılcık meyvesi içinde yer alan bu sözünü ettiğimiz süper bileşenler sayesinde yaşlanmayı geciktirici ve hücre onarıcı etkiye sahip doğal bir mucize. Ağız yaralarından, boğaz enfeksiyonuna, menapoz etkilerinin giderilmesine kadar birçok soruna çare oluyor.


  8. Kızılcığın bileşimindeki tanenler hem rengini hem de buruk, ekşimsi tadını ona kazandırıyor.


  9. Kızılcık tanenleri bağırsak florası için dengeleyici görevi görüyor. Yağ yakmanıza da yardımcı oluyor. 


  10. Kızılcığın çok aşırı tüketimi kan sulandırıcı etki ve böbrek taşına olumsuz etki gösterebilir ancak aslında kızılcık, dostumuz, yani dengeli kullanınca bilinen bir yan etkiye sahip değil.

Benzer Yazılar