Bitkisel
Sodyumun Faydaları 23.04.2017

Sodyum, son derece önemli bir elektrolit ve hücre dışı sıvıdaki (ECF) önemli bir iyondur. Sodyumun sağlık faydalarından biri, enzim işlemlerinde ve kas kontraksiyonunda oynadığı önemli role sahiptir. İnsan vücudundaki osmoregülasyon ve sıvı bakımında çok önemlidir. Diğer bazı sağlık yararları arasında kalp performansı, sinir sistemi ve glikoz emiliminde iyileşme bulunur.

Sodyum, vücuttaki birincil iyon ve elektrolittir ve kan düzenlemesi için gereklidir. Sodyum yokluğundan dolayı bedensel işlevin ciddi şekilde bozulmasına neden olur. Çok yönlü bir elementtir ve 80’den  fazla farklı formda ortaya çıkar. Elektrolit olarak, vücut sıvılarını düzenler ve vücuda elektrik impulsları iletir. Diğer vitamin ve minerallerin aksine, ısının herhangi bir etkisi yoktur. Bu nedenle, etkilerini kaybetmeden farklı şekillerde ve müstahzarlarda kullanılabilir. Ayrıca, sinirlerin önemli bir unsurudur ve kas kasılmalarını düzenler.

Sodyum, dengeli bir beslenmede gerekli besin maddesi olmasına rağmen, mide kanseri ve hipertansiyona da neden olabilir. Böbrek sorunlarından veya ödemden muzdarip olan insanlar, bu sağlık risklerine karşı korumak için sodyum alımını kısıtlamalıdır.

Kısacası sodyum, hücresel aktivitenin ve sinir sistemi fonksiyonunun düzenlenmesi için insan beslenmesinde yaşamsal bir bileşendir. Bu besin maddesinin ilave dozları, aşırı terleme, güneşlenme veya adrenal yetmezlik yaşamanız durumunda gereklidir. Düzenli olarak idrarla atılır ve hiçbir toksisite veya tehlike oluşturmaz.

Sodyum Eksikliği Belirtileri

Tavsiye edilen sodyum miktarı 2400mg /gün dür. Vücudunuza yeterli miktarda sodyum vermiyorsanız, eksiklik belirtileri tahriş ediciden ölümcül olabilir. Vücudun en ciddi şekilde etkilediği alanlardan biri kapanmaya başlayacak olan sinir sistemidir. Genel olarak yetersizliği, ishal, kusma, baş ağrısı, halsizlik, düşük kan basıncı, letarji, kilo kaybı, konfüzyon, baş dönmesi ve kas istirahatine yol açar.

Sodyum eksikliği tehlikeli olmakla birlikte, sodyum fazlası aşırı kan basıncına, sinir dokularının ve sinirlerin şişmesine ve serebral ödemlere neden olabilir. Durum hafifletilmezse, komaya götürebilir.

Sodyum miktarında azalma aynı zamanda vücudun çevresel bölümlerinde biriken yağ miktarını azaltır. Ayrıca fazla sodyum, akciğer enfeksiyonu şansını artırır. Sodyum düzeyinin tükenmesi yorgunluk, efor ve zihinsel ilgisizliğe neden olabilecek bir dizi hastalık için bir davettir.

Sodyumun Önemli Kaynakları

En iyi sodyum kaynaklarının bazıları elma,  tuz, ev yapımı çorba, lahana, yumurta sarısı, bakliyat ve muzlardır. Hatta havuç, kabartma tozu , şalgam, yapraklı sebzeler ve kurutulmuş bezelye iyi kaynaklardır. İşlenmiş peynir, füme balık, tuzlu etler, aperatifler, turşu ve sos bol miktarda sodyum içermekle birlikte diğer sağlık sorunlarıyla da doludur.

Sodyumun Faydaları

Sodyum genellikle hemen hemen her doğal gıdada çok küçük miktarlarda bulunur. Ortak tuz olarak eklendiğinde, sadece aromayı arttırmakla kalmaz aynı zamanda dengeli bir diyet için gerekli şartı da tamamlar. Sağlık yararları şunları içerir:

Su Dengesi: Sodyum, insan vücudundaki sıvı seviyelerini düzenlemeye yardımcı olan minerallerden biridir. Sodyum ve su dengesi birbirine yakındır. Sodyum ağ geçitleri ve kanalları, hücrelere su pompalamak ve vücuttaki hücre dışı sıvının miktarını düzenlemektir.

Güneş Çarpması: İnsan vücudundaki ısı düzenleyici sistemin arızalanmasından kaynaklanır. Bu tür ısı yorulması, çok yüksek sıcaklıklara sürekli maruz kalma nedeniyledir. Bu maruz kalma, vücudun normal sıcaklığı korumak için kapasitesini kaybetmesine neden olur. Bu durum, vücudun tuz ve su kaybından dolayı daha da ağırlaşır. Böylece, sodyum esansiyel elektrolit kaybını değiştirerek güneş çarpmasını veya ısı tükenmesini önlemede hayati bir rol oynamaktadır. Suya ek olarak, tuz ve şeker içeren içme sıvıları güneş çaresine karşı da elverişlidir. Tuz daha fazla rahatlama sağlamak için çiğ mango suyuyla karıştırılabilir. Sodyum seviyeleri ve sıvı dengesi, dayanıklılık sporcularının yanı sıra son derece aktif yaşantılar yaşayanlar için de çok önemlidir.

Beyin Fonksiyonu: Beyin vücudun sodyum seviyesindeki değişimlere karşı çok hassastır; Sodyum eksikliği sıklıkla karışıklık ve letarji olarak kendini gösterir. Zihni keskin kılmaya yardımcı olur ve beynin gelişimi için önemli bir unsurdur, zira beyin işlevini iyileştirmek için çalışır.

Kas Krampları: Bunlar çoğunlukla sıcak yaz aylarında elektrolit dengesizliği ve dehidrasyon nedeniyle oluşur. Vücudun uygun bir şekilde nemlendirilmesinin yanı sıra, elektrolit miktarını geri yüklemek için vücuduna sodyum açısından zengin meyve suları ve sıvılar eklenmesi önemlidir.

Yaşlanma Öncesi: Sodyum birçok yaşlanmayı önleyici kremlerde bulunan önemli bir hidratasyon ürünüdür.

Aşırı Karbon Dioksitini Gidermek: Sodyum, vücutta biriken fazla karbon dioksitin giderilmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

Glikoz Emilimini Düzenler: Sodyum, hücreler tarafından glikoz emilimini kolaylaştırmaya yardımcı olur ve vücudun hücre zarlarında besin maddelerinin sorunsuz bir şekilde taşınmasına neden olur.

Asit / Baz Dengesini Korur: Vücuttaki asit bazlı alkali fosfat oranlarını değiştirerek, sodyum böbreklerin reaksiyonunu ve idrara çıkma sıklığını ve içeriğini kontrol eder.

Sıvıların Düzenlenmesi: Sodyumun en önemli sağlık faydalarından biri vücudun hücrelerindeki sıvının düzenlenmesi nedeniyle insan vücudundaki ozmotik basıncın dengelenebilmesidir.

İyonların Dengesi: Sodyum, hem pozitif yüklü iyonlar hem de negatif yüklü iyonlar arasında iki dengi iyon türü arasında sağlam bir dengenin korunması için klorürler ve bikarbonatlar ile birlikteliğini paylaşır.

Kalp Sağlığını Korur: Sodyum, kalbin normal kasılmalarını korumaya yardımcı olabilir. İnsan vücudundaki kan basıncını korumada hayati bir rol oynar, ancak içeriğinde aşırı bir artış kan basıncını önemli ölçüde artırabilir ve ciddi sağlık komplikasyonlarına ned

Benzer Yazılar