Beslenme
Soğanın Faydaları 04.01.2017

SOĞANIN FAYDALARI

Soğanların bazı sağlık yararları, soğuk algınlığı, astım, bakteriyel enfeksiyonlar, solunum problemleri, angina ve öksürük gibi bazı hastalıkların önemli ölçüde hafifletilmesinde rol oynar. Soğanların da kana susamış böcekleri püskürdüğü bilinmektedir.

Soğanların antik çağlardan beri tedavi edici değere sahip oldukları bilinmektedir. Dünya Sağlık Örgütü bile, soğanların iştah azalması ve ateroskleroz geçiren insanlar için faydalı olduğunu teyit eder. Sağlık uzmanları soğanın kronik astım, alerjik bronşit, soğuk ile alakalı öksürük ve soğuk sendromlu hastalar için büyük bir mühlet sağladığını kabul eder.

Allium cepa'nın bilimsel sınıflandırmasına sahip soğan, aynı zamanda, insan vücudundaki mevcut serbest radikalleri nötralize etmekte çok etkili olan birtakım antioksidan bileşikleri de içerir. Soğan insanlar tarafından tıbbi amaçlı milyonlarca kullanılmaktadır. Soğan, 7000 yıldan uzun bir süredir insanların diyetinde bulunan temel bitkilerden biridir ve o zamanların çoğunda soğan aslında yetiştirilmektedir. Asya'nın bazı bölgelerinde hâlâ vahşi türleri vardır, ancak soğan genel olarak yetiştirilen bir bitkidir.

Soğanların antibakteriyel özellikleri arasında, antifungal bir rahatlama için kullanılan yaygın antifungal uygulamalar bulunmaktadır. Soğan bitkisi iyi drene edilmiş ve nemli topraklarda yetiştirilebilir. Dünyadaki mutfaklardaki birçok mutfak içeriklerinin önemli bir bölümünü oluştururlar.

Soğanların Besin Değeri

Soğanların içerdiği besin maddeleri, vitaminler, mineraller ve organik bileşikler nedeniyle uçucu yağların izinde sülfürik bileşikler ve quercetin varlığı da dahil olmak üzere çok değerli tıbbi uygulamalar vardır. Ayrıca, kalsiyum, magnezyum, sodyum, potasyum, selenyum ve fosfor gibi mineral bileşenleri içerirler ve C vitamini, B6 vitamini ve diyet lifi için iyi bir kaynaktırlar.

Soğanların Sağlık Açısından Faydaları

Soğanların en değerli ve en iyi bilinen sağlık yararları şunlardır:

Ağız Sağlığı: Soğan çoğunlukla diş çürüğü ve oral enfeksiyonları önlemek için kullanılır. Ham soğanları 2 ila 3 dakika çiğnemek ağız bölgesindeki ve boğazdaki dudaklar gibi çevredeki tüm mikropları potansiyel olarak öldürebilir.

Bağışıklık Sistemi Kuvveti: Soğanda önemli miktarlarda bulunan foto kimyasallar, vücuttaki C vitamini uyarıcı olarak hareket eder. Bağışıklık sisteminizi, hastalıklara ve hastalıklara neden olabilecek toksinler ve çeşitli yabancı cisimlere karşı korur.  C vitamininin etkisi ve ek soğan katkısı ile bağışıklık sistemi güçlendirir.

Kalp Hastalıklarının Tedavisi: Soğan, kan tinerleri olarak da bilinen pıhtılaşma önleyicidir, bu da kırmızı kan hücrelerinin kümelenmesini önler. Bu bloklar ve pıhtılar, kalp hastalıklarına veya kardiyovasküler hastalıklara neden olabilir.

Şeker Hastalığını Yönetin: Soğan, gıdanın doğal olarak bulunması için oldukça sıradışı bir mineral olan krom içerir. Krom, vücudun kan şekeri düzeylerini yönetmesine yardımcı olur ve kaslara ve vücut hücrelerine glikozun yavaş, kademeli olarak boşaltılmasını sağlar. Bu nedenle, soğan tüketiyorsanız, diyabetik hastalar için hayati önemi olan kan şekeri seviyenizi modüle etmenize yardımcı olabilir.

Böcek Kovucu Olarak Kullanılır: Bal arısı sokmalarından kaynaklanan acıyı azaltmak için soğan suyu uygulayabilirsiniz. Taze soğan suyu veya macunu diğer böcek ısırıkları ve akrep sokmaları için harici uygulamalar için de kullanılabilir. Soğan kokusu da böceklerin kaçmasına neden olur, bu nedenle soğanlar böcek kovucularının yanı sıra bir çeşit ısırma tedavisi olarak kullanılabilir.

Kanserin Önlenmesi: Soğan, kanserli hücrelerin gelişimini ve yayılmasını başarıyla engelleyen aktif bileşikler açısından zengindir. Quercetin, kanser yayılımının önlenmesi veya azaltılması ile sürekli bağlantılı olan çok kuvvetli bir antioksidan bileşiktir, ve soğanlar önemli miktarda quercetin içerirler. C vitamini, vücudun her tarafındaki serbest radikallerin varlığını ve etkisini azaltabilen güçlü bir antioksidandır. Serbest radikaller, hücresel metabolizmanın kimyasal yan ürünleridir ve sağlıklı hücrelerin kanserli hücrelere dönüşmesine neden olabilirler. Bu nedenle, bu serbest radikalleri nötralize eden, anti oksidanlardan  açısından zengin herhangi bir gıdadır. Ve herkes için yararlıdır çünkü her kişi oksidatif stres yüzünden bu iç saldırıya duyarlıdır.

Kulak Rahatsızlıkları: Birkaç damla soğan suyu, akut kulak ağrısı şikayeti olan bireylere gerçekten faydalı olduğu yapılan araştırmalar ile görülmüştür. Soğan suyu pamuktan bir parça ile uygulanarak tedavi edilebilir.

Cilt Parlaklığı: Bal veya zeytin yağı ile karıştırılmış soğan suyunun akne semptomlarını veya belirtilerini tedavi etmek için en iyi tedavi olduğu söylenir. Soğan ayrıca ünlü anti-inflamatuar sebzelerdir, bu nedenle soğanların aktif bileşimleri kızarıklığı ve akne gibi cilt koşullarıyla sıkça karşılaşılan şişmeyi azaltabilir. Aynı zamanda ağrı ve artrit gibi durumların iltihaplanmasını azaltmaya yardımcı olur.

Öksürük Tedavisi: Soğan suyu ve bal karışımının eşit bir şekilde tüketilmesi boğaz ağrısı ve öksürük belirtilerini ortadan kaldırabilir.

Cinsel Sağlık:  Soğanların sağlıklı bir cinsel yaşam çağrısını artırdığı söyleniyor. Bir kaşık zencefilli suyun yanı sıra bir çay kaşığı soğan suyu, günde üç kez alınır, libido ve cinsel gücü artırabilir.

Anemi Tedavisi: Soğan ve suyun yanında soğan yiyerek bile anemik koşullar iyileştirilebilir, çünkü bu, vücudun mineral içeriğine, özellikle yeni kırmızı kan hücreleri üretmenin önemli bir parçası olan demir içeriğine katkıda bulunur. Bu nedenle demir eksikliği olarak da bilinen anemi, diyetinize sağlıklı miktarda soğan eklenerek önlenebilir.

Mide Ağrılarından Kurtarır: Soğan, mideyi ve diğer mide sendromlarını2 rahatlatıcı anti-inflamatuar ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Bunun sebebi soğanların içinde bulunan saponinlerdir. Bu saponinler, mide bozukluklarının devam etmemesini ve bağırsakların temiz ve sorunsuz çalışmasını sağlayan anti-spazmodik özelliklere sahiptir.

Üriner Bozuklukların Tedavisi: Soğan, idrara çıkma sırasında yanma hissi çekenler için önemli derecede rahatlama sağlayabilir. Bu rahatsızlıktan muzdarip kişilerin, 6-7 gram soğan ile kaynatılmış su içmeleri gerekir.

Doğal sağlık kurumuna göre ; Soğanlar çeşitli tümör hastalıkları, örneğin öksürük ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların tedavisinde kullanışlıdır. Tıbbi uygulayıcılar, bu bitki biçimini, çeşitli metabolik hastalıkları ve hastalık sendromlarını gidermek için mükemmel bir evde kullanılabilecek ilaç olarak düşünüyorlar. Ayrıca soğan tüketiminin mide ve göğüs kanserinin önlenmesinde bile yardımcı olabileceğini belirtmektedir.

Soğan Kükürt Zengin Bileşiklerden oluşur

Tıbbi çalışmalar, bu sülfürik bileşiklerin astımlı koşullara yol açabilecek biyokimyasal zincir oluşumlarını durdurduğunu ortaya koymuştur. Soğanların sülfür içeriği, şiddetli öksürükten muzdarip bir hastada balgamın erimesini kolaylaştırır. Bilincini kaybeden hastalar için taze soğan suları önerilir, çünkü soğanın aroması ve uçucu özellikleri kalpleri ve enerjiyi insanlarda derhal harekete geçirir.

Soğanların çeşitli lezzetlerdeki rolü açısından, soğan birçok gıda hazırlamasında binlerce yıldır kullanılmaktadır. Özellikle etin daha sert zevk ve kokularını gizlemek için vejetaryen olmayan yiyecekler hazırlamak için kullanılır. Soğan çiğ, turşu içinde, yağda kızartılmış, fırında pişirilmiş veya haşlanmış olarak tüketilebilir. Soğan insanoğlunun ağlaması için bir nimettir, ancak aynı anda aldığımız tüm sağlık yararları düşünüldüğünde sevinç gözyaşı olarak düşünebiliriz.

Benzer Yazılar