Sağlıklı Tarifler
Tereyağı Nasıl Yapılır? 18.10.2017

Tereyağı Nasıl Yapılır?

Tereyağı Nedir?

Sert veya hafif bir lezzet üretmek için yetiştirilen veya fermente edilmiş bir süt çeşididir. Geçmişte, ayran, tereyağı katı bir madde haline dönüştürdükten sonra kalan artık sıvıydı. Geride bırakılan süt, genellikle bir gecede bırakıldığında fermente etmeye başlayacak küçük tereyağı parçacıkları ihtiva ederdi. Bu sütteki şekerler laktik aside dönüşerek bu içeceğin eşsiz lezzetini almaya başlayacaktı.

Tereyağının pişirilmesindeki lezzeti ve kullanışlılığı onu son derece popüler hale getirdi ve günümüze kadar aynı kalmaya devam ediyor, ancak günümüzdeki ayranın tereyağı çalkalamayla çok az ilgisi vardır. Geriye kalan tereyağı sıvısının gece boyunca fermente edilmesine izin vermek yerine, bakteri kültürleri normal % 1 veya % 2 süte eklenir ve 12-15 saat boyunca mayalanmaya bırakılır. Bu, geleneksel inek sütüne göre biraz daha kalın süt üretebilir, ancak krem ​​kadar ağır değildir. Ayrıca, bu fermantasyon süreci, sütüne istenen tonlamayı sağlar ve ayrıca belirli pişirme ve fırınlama kullanımları için daha iyi olmasını sağlar.
 

Yağı Süt Ürünleri Besin Değerleri

Tereyağın düzenli sütüne (ya da sütün hazırlanması için kullanılan herhangi bir süte) çok benzer bir beslenme profili vardır. Fermantasyon işlemi sayesinde yüksek düzeyde kalsiyum, B vitaminleri, proteinler ve belirli probiyotikler içerir. Ayrıca, D vitamini ve A vitamini yanı sıra az kalorili ve katı yağlar içerir. Örneğin, eğer bu içeceği az yağlı sütle yaparsanız, gün boyunca alımınıza yalnızca 100 kalori ve 2 gram yağ ekleyeceksin.
 

Yağlı Süt

Tereyağı Nasıl Yapılır?
Günümüzde ayran yapabilen birçok büyük ölçekli ticaret süreci olmasına rağmen, bazıları halen evde yapmayı tercih etmektedir. Aşağıdaki basit talimatları izlerseniz, kısa sürede kendinize ait bir şey hazırlayacaksınız.   

Malzemeler

1 fincan yağsız süt

1 çorba kaşığı limon suyu veya beyaz sirke

Adım 1 - Yağsız sütü suyu veya sirke ile birleştirin.

Adım 2-  En az 5 dakika, kıvama düzelinceye kadar karıştırmaya devam edin.

Tereyağı için yerine koyanlar
Ayranınızı evde yapmak istemiyorsanız ve herhangi bir mağazadan bu kültürlü içeceklerden  herhangi birini satın alamazsanız, bunların  yanı sıra kefir, ekşi krema, tartar ve yoğurt da dahil olmak üzere etkili bir şekilde yer değiştirebilecek birkaç yedek vardır .

Yoğurt

Yoğurt ayrana göre daha kalın olmakla birlikte, aynı probiyotikleri ve besin lezzetine bir parça daha dokunarak aynı sağlık yararlarının bir kısmını korur.

Kefir

Bu içecekten çok benzer bir beslenme profili ile, kefirin yağ içeriğini kontrol ettiğinizden emin olmanız ve tereyağı seviyesi olma eğiliminde olan % 1-2 arasında olmasını sağlamanızdan emin olmalısınız, ancak kefir'i bir yedek olarak kullanabilirsiniz.

Tatar

Tartar kremi, bu kültürlenmiş süt çeşidinin asidik ortamını taklit etmek için düzenli süt ile karıştırılabilir, ancak nispeten az bir miktara ihtiyaç vardır - süt başına en fazla 2 çay kaşığı.

Ekşi Krema

Biraz ekşi krema ekstra su ilave ederseniz, kalınlığı düşürmeli ve tereyağın asidik yapısını, dokusunu ve pişirme sırasındaki davranışını taklit etmelidir.

Benzer Yazılar