Spor
Whey Proteini Nedir? Faydaları Nelerdir? 12.05.2017

Pek çok peynir altı suyu proteininin avantajı vardır. Uzun ve sağlıklı yaşamak istiyorsanız, peynir altı suyu proteini, maksimum potansiyeline ulaşarak vücudunuzu desteklemek için ihtiyaç duyduğunuz şeydir.

Ve yağ yakmak, yağsız kas oluşturmak, bağışıklık sisteminizi artırmak ve hastalığı önlemek istiyorsanız, daha fazla kendinizi yormayın ve Whey Proteini kullanın.

Peynir altı suyu proteini, kilo kaybını artırmak, enerji arttırmak ve hatta vücudunuzun en güçlü anti-oksidan glutasyonunu doğal olarak artırmak için tıbbi araştırmalarda kanıtlanmıştır.

Peynir altı suyu, diğer gıda ve takviyelerden daha emici bir protein kaynağı sağlar ve çoğu erkek, kadın ve çocuk için sindirimi kolaydır. Bu nedenle peynir altı suyu bugünün en popüler protein takviyesidir. 

İngiliz Beslenme Dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, peyniraltı suyu proteini, kas oluşturmak ve metabolizmayı arttırmak için ideal bir yardımcıdır.

Peynir Altı Suyu Proteini WHEY

Peynir altı suyu, sütte bulunan iki protein çeşidinden biridir: peynir altı suyu ve kazein proteinleri. Peynir altı suyu proteinleri, peynir üretiminin bir yan ürünü olarak türetilen globüler proteinlerdir.

"Peyniraltı suyu" terimi, protein, laktoz, mineraller, immünoglobülinler ve eser miktarda yağdan oluşan kompleks bir maddeyi ifade eder. Öncelikle protein (ve bazı peynir suyunun lactoferrin ve lactoperoxidase gibi biyoaktif peptidleri) yağ kaybı için süper bir ürün haline getirir.

Bu peynir altı suyu proteini kurutulur ve toz halinde satılır ve sıvı ilavesiyle kolaylıkla yeniden oluşturulur. Peynir altı suyu ayrıca süt, yoğurt, peynir ve yemek değiştirmeleri gibi ortak gıda ürünlerinde bulunur. Bugün satılan üç çeşit peynir altı suyu proteini var:

Whey Protein Konsantresi: Peynir altı suyu formu düşük seviyelerde yağ ve kolesterol ve laktoz formundaki biyoaktif bileşiklerin daha yüksek seviyelerini içerir. Bu en iyi ve en az işlenmiş formudur.

Peynir Altı Suyu İzolatları: İzolatlarda yağ alınmış ve hafif ila sütlü tada sahip biyolojik olarak aktifleştirilmiş bileşikler daha düşüktür. Ancak proteinler genellikle denatürebilir.

Peynir Altı Suyu Hidro İzolatları: Bu tip peyniraltı suyu için maliyet genelde daha yüksektir ve diğer iki formdan daha az allerjiktir. Bu, tiplerin en çok işlenmiş halidir ve içinde bulunan protein denatüre edilmiştir. Bu peyniraltı suyunun formu tavsiye edilmemektedir.

WHEY( PEYNİR ALTI SUYU ) FAYDALARI

1. Güç Arttırır ve Kasları Oluşturur

Son zamanlarda yapılan 10 haftalık bir çalışma, peyniraltı suyunun kas kütlesini ve mukavemetini artırdığını gösterdi. Araştırmacılar 19 adamı iki gruba ayırdı ve peynir altı suyu proteini, kazein ve amino asitler verdi, sonra diğer gruba bir plasebo verdi. Peynir altı suyu protein kombinasyonunu alan erkekler vücut kütlesi, kas kitlesi ve vücut kuvveti kazandı. Ayrıca, protein sentezini arttırdığını ve kas performansını artırdığını keşfettiler.

Ontario Laurentian Üniversitesi tarafından yürütülen araştırmalar sonucunda, "direnç eğitimi sırasında protein desteğinin kaynağından bağımsız olarak yağsız doku kütlesi ve plasebo ve direnç eğitimi üzerindeki gücü arttı" sonucuna varılmıştır. Peyniraltı suyu proteini, karbonhidrat veya yağdan ekstra kalorize olmadan diyete protein eklemek için en etkili yoldur.

Peynir altı suyu proteini, genellikle yağsız kırmızı et, tavuk, balık, yumurta veya peynir ile karşılaştırıldığında daha yüksek olan % 80-90 protein içerir. Kas, kuvvet oluşturmak ve egzersiz sonrasında çabucak iyileşmek için vücuda gerekli olanı sağlar.

2. İştahı Düzenler

Ghrelin ve Leptin, iştah düzenlemek için yardımcı olan iki hormondur. Leptin temel olarak enerji dengesini etkilerken, gherlin açlığı düzenler, ancak ikisi vücuda ne zaman yemek yemesi gerektiğini söyler. Peynir altı suyu proteini bu iki hormonu etkilemekte ve bunları dengelemelerine ve açlık isteklerini azaltmalarına neden olmaktadır.

Avustralya'daki çift kör çalışmada, kişilerin, peyniraltı suyu proteini alındıktan sonra, kullanılan glikoz, fruktoz ve kombine içecekleri içerken kullandıklarından daha az geylinleri olduğu keşfedildi. Ayrıca peynir altı suyu proteini, kan şekerinin seviyelerini ayarlar.

3- Karın Yağlarından Kurtulun

Peynir altı suyu proteini yağ yakıyor.  Paris'te yapılan bir araştırmada, Fransız bilim adamları günde iki saat boyunca beş haftadan fazla süren hayvanlar üzerinde çalıştılar. Hayvanların bir grubu açlıkta egzersiz yaparken diğerlerinde şeker, tam yağlı süt veya peynir altı suyu proteini vardı.

Egzersiz süresince kayıp kasları oruç tutan grup. Şekeri tüketen grup egzersizleri için şeker yaktı ama çok az yağ içeriyordu. Sütün tamamını tüketen grup kas kütlelerinde iyileşme gördü ancak aynı zamanda bazı vücut yağları elde oluştu.

Ancak peyniraltı suyu proteini ile takviye edilen grup, hem vücut yağında azalma hem de kas artışı gördü.

Araştırmacılar, peyniraltı suyunun egzersiz sırasında hızla amino asitler verme yeteneğinin egzersiz sonrası tüketilen diğer gıdalara olan üstünlüğünü açıkladığı sonucuna vardı.

4. Kan Şekerini Geliştirir ve Enerjiyi Artırır

Peyniraltı suyu yüksek bir glisemik indekstir. Yemek ile alındığında kan şekeri stabilize eder. İnsülin üretimini uyarır ve kan şekeri düzeylerinde çarpıcı ani artışları önler. Peyniraltı suyu proteini, egzersiz sırasında veya ağır aktivitede enerji kaynağı olan glikojeni de arttırır.

Peynir altı suyu proteini, leptin, enerji dengesini etkileyen hormon etkisini arttırır. Peynir altı suyu proteini kolayca sindirilir ve vücut tarafından enerjiye dönüştürülür.

6. Yaşam Süresini Uzatıyor

Peynir altı suyu proteininin aslında ömrünü uzattığı bulunmuştur. Orta yaşlı farelerin peynir altı suyu proteini ile destekledikleri yakın tarihli bir çalışmada ortalama ömrü % 12 oranında arttı. 

Bu, hayatınıza 10 yıl ekleme gibi bir şeydir.  Peyniraltı suyu, kas yıpranmasını (yaşlanmayla ilişkili olarak) azaltır ve açlık artmadan besin absorbsiyonunu artırır. Yaşlandıkça kemik kütlesi, hücre fonksiyonu ve sindirim kalitemiz azalır.

Peyniraltı suyu proteininin bu alanların hepsindeki kayıpları azalttığı gösterildi.

7. İmmünite Virüsü Bağışıklık Sistemini Artırır

Peynir altı suyu proteini bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Ayrıca C vitamini, Koenzim Q10, ALA ve E Vitamini gibi diğer antioksidanların etkinliğini de artırır.

Çevresel ve diyet toksinlerinin etkisini iyileştirmeye yardımcı olur. Yüksek glutatyon düzeyleri nedeniyle, peynir altı suyu proteini hastalık ve hastalıklarla hücresel düzeyde savaşmak için ideal bir seçimdir.

Whey Proteini Yan Etkileri

Tüm peynir altı suyu protein yararlarına rağmen, bir süt alerjisi ile uğraşan bu ürünler, bunları ek olarak kullanmalarına engel olabilir.

Ancak kalpten, sebze protein tozu veya filizlenmiş kahverengi pirinç proteini gibi diğer iyi protein kaynakları da mevcuttur. Elbette en iyi kaynak her zaman yüksek proteinli gıdaları tüketmektir.

En İyi Whey Protein Takviyeler

Peynir altı suyu proteini takviyeleri Peynir suyu proteininin şaşırtıcı nitelikleri vardır. Kemikler, kaslar, dengeli kan şekeri ve hayatınızı uzatabilir. Bununla birlikte, seçtiğiniz peyniraltı suyunun türü, yukarıda tartıştığımız faydaları elde etmek için kritik önem taşıyor.

Daha önce de belirttiğim gibi, bazı izolatlar proteinleri denatürecek ve ek maddeyi etkisiz hale getirecektir. Peynir altı suyunun en iyi kaynağı, çim ile beslenen ineklerden gelen organik bir peynir altı suyu konsantresidir. Bu tür peynir altı suyu, vücudunuzu destekleyebilen immünoglobülinler ve mineraller gibi en fazla miktarda bileşik verecektir.

Ayrıca, sindirim sistemi üzerinde sert oldukları ve nörotoksik olabileceği için ek peynir altı suyu proteini izolatları ilave yapay tatlandırıcılarla birlikte almanızı önermiyoruz.

Yüksek kaliteli peynir altı suyu proteini takviyesi, mali durumunuzun ve kas yapım çabalarınızı desteklemek için sağlığınızda yapabileceğiniz en iyi yatırımı ve paranızın karşılığını verecek en iyi araçtır.

Benzer Yazılar