Faydalı Yiyecekler
Yaban Mersini Nedir? Yaban Mersininin Faydaları Nelerdir? 29.05.2019


İçeriğindeki Etken Maddeler



B ve C vitamini
Rezin
Kalsiyum
Fosfor
Nişasta
Demir
Uçucu Yağlar
Protein


Gözlerinizin Dostu


Antioksidan kapasitesi çok yüksek bir meyvedir. Gözün görme gücünü arttırdığı birçok çalışma ile gösterilmiştir. Bu nedenle özellikle ABD savaş pilotlarının kullanması zorunlu gıda listesine girmiştir. Pilotların görme kapasitesini arttırabilmek için yaban mersini meyvesinden yararlanılmaktadır. Yaban mersininde bulunan "antosiyaninler yaşa ve ultraviyole ışınlarına bağlı olarak oluşan retina problemlerine karşı koruma sağlar, gece görme kapasitesini artırır.


Antosiyaninlerin yaşlılarda katarakt oluşumunu geciktirdiği gece görüşünün azalması ve sarı nokta hastalığı (makula dejenerasyonu) gibi göz sorunlarının önlenmesinde  önemli bir rol oynadığı içeriğinde bulunan A-A vitamini ve çinko minerali zengini olmasına bağlanmıştır.


Yaban Mersini meyvesi içerisinde polifenoller, salisilik asit, karotenler, folik asit, lifler B vitamini kompleksi A ve E vitamini, C vitamini, potasyum, fosfor, magnezyum, demir, Riboflavin, niasin ve fitoöstrojenler bulunmaktadır.


Bitki meyvesinin insan sağlığına etkileri konusunda yapılan kapsamlı araştırmalar, bileşiğinde bulunan kateşinler (fenolik bileşikler) antimikrobiyal ve antioksidatif (serbest radikal süpürücü) etkiye sahiptir. Proanthocyanidin ve antosiyaninler ise kapiller (kılcal) damar yırtılmaları ve kanamaları göz de retina ve beyin kanamalarına karşı damar sağlığı ve bütünlüğünü korur. Kapille çatlamalan önler. Bu nedenle diyabet hastalarında ve 50 yaş üzerinde koruyucu olarak kullanımı önem taşımaktadır. Meyve bileşimindeki flavonoidler, bilinen güçlü antioksidan etkileri ile serbest radikaller süpürerek kanser koruyucu olarak etkili olurlar. Ek olarak içerikteki antosiyaninler mide ve kalın bağırsak ülserlerinde hızlı bir iyileştirici özelliğe sahiptirler.


Çoğu idrar yolu enfeksiyonuna E. Coli olarak bilinen bir bakteri neden olur, idrar yoluna yapıştığından idrarla da atılamamaktadır. Yaban mersini ise doğal antibiyotik özelliği ile idrar yolunu bu bakteriden temizleyebilmektedir.


Lif oranının yüksek ve antioksidanlardan zengin olması nedeniyle özellikle LDL kolesterol seviyesini düşürücü özelliğe sahiptir. Bu nedenle kalp sağlığını korur. Ayrıca düzenli olarak yaban mersini tüketenlerde eNOS enzim seviyesinin de yüksek olduğu belirlenmiştir, eNOS enzimi yine kalp hastalıklarından koruyucu özelliğe sahiptir.


Halk Tababetine Göre: Kuvvetli antioksidan olarak bilinir. Uzun zamandır kan şekerini düşürücü, göz sağlığı, genel vücut direnci, vitamin - mineral desteği olarak tercih edilmektedir.

Benzer Yazılar