Beslenme
Yağ Yakan Yiyecekler ve Yağ Yakan İçecekler Nelerdir? 25.02.2021

Korona virüs salgını ile mücadele ederken yarına dair umutlarımızı yeşertecek onlarca gelişme yaşanıyor. Korona virüs aşısının bulunmasıyla, ilerleyen günlerde vaka sayılarının düşmesi bekleniyor. Bu demek oluyor ki artık biraz da olsa nefes almaya başlayabileceğimiz günler yakında. Korona virüs aşısı çıkmış olsa dahi tedbirleri ihmal etmiyoruz şüphesiz. Tedbir, maske, hijyen ve mesafe kurallarına uymaya devam ediyoruz. Peki neden yazıya “korona virüs” ile başladık? Malum, korona virüs pandemisi nedeniyle evlerimizde bir hayli geçirecek vaktimiz var. Dışarı mecbur olmadıkça çıkamıyoruz, spor salonları desek belki cesaretimiz olmayabilir. Dışarı çıkıp yürümek istesek bile hep bir tedirginlik oluyor. Haliyle hayatımızdan sporu tamamen çıkarmasak da evde spor yaparak biraz da olsun kendimize yatırım yapmaya çalışıyoruz. Korona virüs pandemisinin ilk zamanlarında çoğumuz evimizin şefi olmuştuk; ekmekler, poğaçalar, kekler, pastalar, kurabiyeler çeşit çeşit sofradaydı. Bu çeşitlilik, tartıda da bir takım değişikliklerin olmasına yol açmıştı. Hatta karantina kiloları denen gerçek, hayatımızın tam ortasına oturmuştu. Şimdi madem artık düzeliyor durumlar, madem geliyor artık yaz o halde forma girmeye şimdiden başlamanın tam sırası değil mi? Sırası! Şimdiden yapacağımız birkaç ufak değişimle, yaz başına şahane bir “dönüşüm” ile girmeniz imkânsız değil. Önemli olan diyet yapmaya karar vermek ve mideyi ikna etmek. Bu noktada bir uzman desteği almanız elbette en doğrusu. Evet, piyasada onlarca diyet listesi var. Zayıflatan tarifler, zayıflatan diyet kürleri, detoks çayları, detoks suları derken kilo vermemiz için seferber olmuş onlarca içerik var. Tamam, anlıyoruz ki biz de istiyoruz fakat kilo vermek elbette ki bir süreç. Bu süreçte istikrarlı olmalı, kendimizi bırakmamalı ve ne olursa olsun asla pes etmemeliyiz. Canımız bir şey mi çekti? Yiyelim. Ancak nasılsa bozdum mantığıyla tüm günü bu şekilde geçirmeyelim. Bir şey istiyorsak ve yiyorsak o zaman geri kalan öğünleri dengeledik mi biz bu işin üstesinden kolayca geliriz. Arama motorlarında onlarca zayıflatan diyet önerileri var. Bizim önerimiz daima uzmanından destek almanız ve sizin vücut analizinize göre bir listenin oluşturulması. Elma kadar masum bir meyve bile herkese iyi gelmeyebilir. Bir bünye için harika bir ara öğünken öteki için sadece acıktırmaya yarayan bir meyvedir. Bu nedenle bir diyeti “herkes” yapamaz, diyet mutlaka kişiye özel olmalıdır. Tabi tüm bunların yanında genel geçer olmayan ve doğruluğu tartışmaya kapalı bazı bilgiler de var. Bugün konumuz tam da bu!

Diyet sırasında yağ yakmanın önemi nedir?

Önemli olan kilo vermek değildir; sağlıklı kilo vermektir esas olan. Sağlıklı kilo vermenin yolu aç kalmak değildir. Aç kalında kilo verilir tabi, hem de hızla! Ancak bu kiloların geri alınması da aynı hızda olur yanı sıra sağlığınızı olumsuz etkileyecek bir sürü durumun gelişmesi de cabası! Hal böyle olunca öncelikli hedefinizi yağ yakma üzerine kurmalısınız. Ayrıca ne kadar çok yağ yakarsanız vücudunuzdaki değişim de bir o kadar belli olacaktır. Yağ yakmanın onlarca yolu var; spor, ağırlık antrenmanları, protein ağırlıklı beslenme ve benzeri gibi. Bir de yağ yakan yiyecekler var ki onlar diyet yapanlar gözdesi. Yağ yakan yiyecekler, yağ yakan içecekler ve çok daha fazlasını sizler için derledik. Unutmayın hedef kilo vermek ancak bu kiloyu daima en sağlıklı şekilde vermek. Detoks suları ödem atmaya yarar, aç kalınan diyetler kastan kilo vermenize neden olur. Ne kadar çok hızlı kilo verirseniz alışının da bir o kadar tedirgin edici olması hep ihtimal dahilindedir. Ne zaman ki yağdan kilo verirsiniz işte o zaman o kiloların geri dönüşü zor olur. İmkânsız mıdır? Elbette hayır ancak bir hayli zordur. Şimdi gelin yağ yakımını hızlandıran ve bizi daha fit bir görüntüye kavuşturmak için var gücüyle çalışan o yağ yakıcı içecek ve yiyeceklerin neler olduğuna bir göz atalım.

Yağ yakan yiyecekler hangileridir?

Yağ yakan yiyeceklerden bahsetmeden önce birkaç önemli noktaya değinelim. Şunu unutmamak gerekir ki “zayıflatan mucize besin” diye bir şey yoktur. Hiçbir içecek ya da yiyecek tek başına bir mucize değildir. Mucizeyi başaracak olan kişi sizsiniz; sizin istikrarınız ve azminiz. Tek başına bir besinden medet umup diğer öğünleri yok saymanın hiçbir faydası olmaz. Ayrıca fazla tüketim de kilo artışına neden olur. Örneğin fıstık ezmesi… Fıstık ezmesi güçlü bir protein kaynağıdır ve enerji verir. Özellikle sporcuların gözdesidir. Ancak bu kadar faydalı bir içeriğe sahip olmasına rağmen fazla tüketildiğinde kilo aldırır. Bu nedenle ne yersek yiyelim mutlaka “kararında” tüketelim. Beslenme rutinimize yağ yakıcı besinleri eklersek, gün içinde tükettiğimiz diğer sağlıklı besinlerle birlikte bir uyum yakalayabiliriz. Bu sayede kilo vermemiz de sağlıklı olur. Şimdi gelelim beslenme rutinimize katabileceğimiz, yağ yakan yiyeceklerden birkaçına… İlk olarak sözü elbette kırmızıbibere vermek gerekir zira kendiniz yağ yakma özelliği ile nam salmıştır.

1-      Kırmızıbiber

Acı seviyorsanız şanslısınız çünkü kırmızıbiber yemek sizin için göz yaşartıcı bir olaydan ziyade keyif olacaktır. Kırmızıbiberin içinde bulunan maddeler, metabolizmayı hızlandırır. Vücut ısısını yükseltir ve bu sayede vücudun enerji harcamasını sağlar. Eğer midenizde bir sağlık sorunu yoksa hele bir de acıyı seviyorsanız kırmızıbiber metabolizmanız için şahane bir seçim olacaktır.

2-      Yoğurt

Yoğurt, yağ yakan yiyeceklerden bir diğeridir. Vücudun hızlı bir şekilde yağ yakmasını sağlar. Yoğurdun içerisinde yüksek oranda kalsiyum ve protein vardır. Bu müthiş ikili, kilo vermenizi destekler. Ayrıca tok tutma özelliği de olduğundan özellikle akşam öğünlerinde bir miktar yenmesi gece acıkmalarının önüne geçecektir. Gece acıkmaları, diyet yapanların kâbusudur. Yoğurt ise bu acıkmayı önlemenin en etkili yollarındandır. Yağ yakar, tok tutar, faydalıdır; daha ne olsun?

3-      Yumurta

Hayatımızda joker görevi gören besinlerden biri yumurtadır. Saçımıza süreriz sağlıklı yapar, yemeklere katarız lezzet verir, sade olarak tüketiriz vitamin alırız. Yumurtanın en büyük özelliklerinden biri yağ yakma konusunda tam bir savaşçı olmasıdır. Günde 1 adet yenen yumurta, gün içinde sizi uzunca bir süre tok tutacaktır. Yumurta, zengin içeriği ile vücudumuza fayda sağlamakla kalmaz aynı zamanda gün içinde daha fazla kalori almamızı da engeller.

4-      Çörek otu

Böreklerin vazgeçilmez üst malzemesi olan çörek otu aynı zamanda iyi bir yağ yakıcı. Böreğe bir süre ara vermiş olabiliriz ancak çörek otunu yememiz için onlarca sebebimiz var. Çörek otu, insülin direnci olan hastaların da vazgeçilmezi aynı zamanda. Şekeri dengeleme özelliği olduğu için insülin direncinde yaşanan ani acıkmaların da önüne geçiyor. Yağ yakması da cabası! Örneğin yoğurdu tek başına yemekten hoşlanmıyorsanız üzerine biraz çörek otu serpebilirsiniz. Birkaç baharatla daha tatlandırabilir ve şahane bir öğün hazırlayabilirsiniz.

5-      Somon

Kendisi yağlı bir balıktır ancak yağ yakma konusunda bizi üzmez. Şöyle ki… Omega-3 deposu gıdalar denince ilk akla gelenlerden biri somondur. Somon aynı zamanda yağ yakımında da etkilidir. Tok tutma özelliğine sahiptir ve sağlıklı kilo vermek için faydalı besinlerden biridir. Somon tüketerek, kilo vermenizi destekleyebilirsiniz.

Yağ yakan içecekler hangileridir?

Yağ yakan yiyeceklerden birkaçını sıraladıktan sonra yağ yakan içeceklerden de kısaca bahsedelim. Konu yağ yakmak olunca şüphesiz akla ilk gelenlerden biri yeşil çaydır. Yeşil çay yağ yakımını arttırmasıyla meşhurdur. Yanı sıra metabolizmayı hızlandırır. Tansiyon sorunu olanların dikkat etmesi gerektiği bilgisini de verelim elbette. Yağ yakan içeceklerden bir diğeri elma sirkesi. Elma sirkesi yağ yakma özelliği ile bilinir. Yanı sıra iştahı keser ve kilo vermeyi destekler. Vücutta detoks etkisi yaratır ve midenin ph seviyesini de dengeler. Bu özellikleriyle elma sirkesi yağ yakan besinler arasında öne çıkar. Yağ yakan içeceklerden biri olan su ile devam edelim. Saf su… Su dengesini ne kadar korursak o kadar hızlı ve kalıcı kilo veririz. Kilo verme sürecinde su içmek şarttır. Su içerek hem sağlıklı kilo vermiş oluruz hem de cildimizin mükemmel olmasını sağlarız. Su içmeyi alışkanlık haline getirmek kendimize yapacağımız en büyük iyiliklerden biri olacaktır.

Önemli Not: Biliyorsunuz hemen her blog içeriğimizde bu notu düşüyoruz. Her besin, herkese iyi gelmeyebilir. Bu nedenle bir besini beslenme rutininize katmadan önce mutlaka bir uzman desteği almanızı öneririz. Önemli olan kilo verirken sağlığımızı korumak; zaten kilo vermemizin amacı da daha sağlıklı olmak değil midir? Ezbere yapılan diyetler, detoks kürleri ya da şok diyetler sağlımıza yapacağımız en büyük haksızlıklardan biridir. Sağlığı ilgilendiren her konuda mutlaka uzman görüşü alınız ve yapacağınız yağ yakıcı diyetin sizin için iyi olup olmadığını mutlaka doktorunuza danışınız.

Benzer Yazılar