Şifalı Bitkiler
Yeşil Sarımsağın Faydaları Nelerdir? 02.11.2017

Yeşil Sarımsak: Faydaları, Beslenme ve Kullanım Alanları

Sebzelerle çalışırsanız, yeşil sarımsağın sadece ilkbahar çiçeği belirtileri değil aynı zamanda besleyici bir diyet için lezzetli bir katkı olduğunu da göreceksiniz.

Yeşil Sarımsak Nedir?

Yeşil sarımsak olgunlaşmamış bir sarımsak bitkisidir ve iyi bilinen olgun haline gelmeden hasat edilir. Bu bitkinin, sap gibi yaprakları ve çiçekleri vardır. Bu da, olgun sarımsağın tam olarak oluşmamasına rağmen, toplanmaya hazır olduğunu gösterir. Olgunlaşmamış bu sarımsak, boyutta ve görünüşte bir soğanı andırır ve hatta yemeklerde aynı şekilde hazırlanır. Çoğu kişi, sarımsak tadına sahip olduğu için sarımsak yerine yeşil sarımsak kullanmaktadır.

İnsanlar yeşil sarımsak ararlar, çünkü temelde geleneksel sarımsağın aynı besleyici yapısına sahiptir. Sarımsağın, diyetinizi tamamlayabilecek besin maddeleri ile dolduğu bilinir ve ayrıca farklı yemeklere özel bir esans ekleyen çok yönlü bir baharattır. Bu sebze her yıl yalnızca birkaç hafta kullanılabildiğinden, hasat etmek ve tadını çıkarmanın keyfini çıkarmak önemlidir.

Yeşil Sarımsağın Besin Değeri

Bu özel sarımsak türü az miktarda C vitamini, fosfor, manganez ve B vitaminleri ile kalsiyum, çinko ve demir içermektedir. Sarımsağın belirgin ve dikkat çekici unsuru aktif maddesi alisin'dir. Alisin enziminden dönüştürülen alisin vücudu çeşitli şekillerde etkileyen güçlü bir antioksidandır. Sarımsak ayrıca, sap başına sadece 5 kaloriden düşük bir kalori sunar ve vücuda fayda sağlayan diğer sülfürik bileşikler ve organik asitler sağlar.

Yeşil Sarımsağın Sağlığa Faydaları

Yeşil sarımsağın en etkileyici sağlık yararları arasında, bağışıklık sistemini güçlendirmek, dolaşımı teşvik etmek, kalp sağlığını korumak ve bazı kanser türlerini önlemek gibi özellikleri vardır.



  • Bağışıklık Sistemini Arttırır

Yeşil sarımsağın bağışıklık sistemi için ideal bir güçlendirici ve doğal antibiyotik özellikleri vardır. Soğuk algınlığı veya enfeksiyon ile mücadele ediyorsanız, bir sonraki salatanıza yeşil sarımsak serpip vücudunuza biraz daha destek yapın. Aynı zamanda C vitamini içeriği beyaz kan hücrelerinin üretimini uyarır.



  • Sindirim Yardımları

Sarımsağın anti-inflamatuar (iltihap sökücü) özellikleri bağırsaklardaki iltihapların herhangi bir tahrişini gidermeye yardımcı olur. Böylece sindirim hızını arttırmaya ve sindirim rahatsızlığını ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Sarımsağın antioksidan ve antibiyotik özellikleri de midede uygun bir bakteri dengesine sahip olmanızı sağlar.
Dolaşımı İyileştirir

Sarımsak, C vitamini kaynağıdır. Şaşırtıcı derecede yüksek demir ve diğer mineralleri bulunan bu bitki demir alabilmeyi kolaylaştırarak vücuttaki dolaşımı arttırır. Daha iyi kırmızı kan hücresi üretimi, vücuda oksijen girişinin kolaylaştırılması ve gerekli besin maddelerinin her birinin sisteme daha hızlı verilmesi anlamına gelmektedir.



  • Kalbi Korur

Araştırmalar, sarımsak ve yeşil sarımsak içerisindeki aktif bileşen olan alisin, LDL (kötü) kolesterol düzeylerini düşürüp HDL (iyi) kolestrol düzeylerini yükseltebildiğini gösteriyor. Buna ek olarak, kalp krizi ve inme riskini düşüren daha düşük kan basıncına yardımcı olabilir.



  • Kanseri Önlüyor

Alisin, kanser hücreleri üzerindeki etkisine bakılarak da incelenmiştir. Güçlü bir antioksidan olan alisin, vücudunuzdaki oksidatif stresin hafifletilmesine yardımcı olur ve hücresel mutasyon ve kanser gelişimine riskinizi en aza indirir. Bu sadece kanser önlemede değil aynı zamanda serbest radikal aktivitesinin neden olduğu diğer kronik hastalıklar için de geçerlidir.



  • Vücudu Toksinlerinden Arındırır

Bir diüretik (idrar sökücü) olarak, yeşil sarımsak böbrekleri boşaltmaya ve karaciğerde kanı daha etkili bir şekilde temizlemeye yardımcı olabilir, böylece vücudun genel sağlığı iyileşir.
 

Yeşil Sarımsak Nasıl Seçilir? 

Yeşil sarımsak ile yemek pişirmeden önce, mağazadan uygun bir bitkiyi nasıl seçeceğinizi bilmeniz gerekir. Yeşil soğana benzer fakat sarımsak kokusu yormayan açık ve hafiftir. Yapraklar, soğanların aksine düz ve koyu yeşil renkte olacak ve taban ampulü (küçük) beyaz olmalıdır. Üzerinde mor veya koyu kırmızı çizgi olmalıdır. Yeşil sarımsak seçerken sarımsakların soluk olmamasına dikkat etmelisiniz. Bu baharatı pişirmek için sonbahar en mükemmel zaman olacaktır.

Yeşil sarımsak her yıl sadece birkaç hafta göründüğünden, birçok kişi daha çok hasat yapar ve daha sonra kullanmak üzere bazılarını saklarlar. Yeşil sarımsak saklamak için, sarımsakları nemli bir kağıt havlu içine sarın ve plastik bir torbaya koyun, sonra hazırladığınız torbayı buzdolabında saklayın. Bu işlem yeşil sarımsağı en az bir hafta boyunca taze ve lezzetli tutacaktır. Bir buçuk sene boyunca taze yeşil sarımsağın tadını çıkarabilmeniz için yeşil sarımsağı biraz erken hasat etmeye başlamak gerekebilir.
 

Yeşil Sarımsağın Mutfakta Kullanımı

Yeşil sarımsak ile yemek pişirilirken, bitkinin birçok kısmı kullanılır. Sapları, yaprakları ve nihayetinde karanfillere ayrılabilen olgunlaşmamış beyaz sarımsak kısmını parçalayarak kullanabilirsiniz. Yeşil sarımsağın mutfaktaki en popüler kullanım alanları salata, çorba ya da patates kızartmasıdır. Olgunlaşmamış sonbahar sarımsaklarının kabuklarını soymanız gerekmez, ancak kökler pişirilmeden önce çıkarılmalıdır. Ayrıca sarımsak yapraklarını keserek pizzanızın üzerine koymanız, pizzanıza tat vermek için ideal bir son dokunuş olacaktır.

Bu taze bitkiyi kullanırken hatırlanması gereken en önemli şey, geleneksel sarımsağın aksine lezzetinin oldukça ılımlı olmasıdır. Başka bir deyişle, tek bir sarımsak karanfilindeki tat için yeşil bir sarımsak kütüğünün tamamını kullanmanız gerekecektir. Bu hafif bitki, olgun biçimi kadar güçlü değildir. Birçok kişi bu lezzetli ve zamana duyarlı otlarla yemek pişirmeyi sevmektedir.

Benzer Yazılar