Beslenme
Yoğurdun Faydaları 16.12.2016

Yoğurdun Faydaları

Yoğurtun sağlığa olan faydaları insanlık için  daima önemlidir. Yoğurt  ve sütte de bulunan çeşitli vitamin ve minerallerden oluşan bir santraldir. Ayrıca, yoğurt sindirilebilir proteinlerin iyi bir kaynağıdır. Yoğurt, bağışıklığı artırırken, vücutta kolesterol düzeylerini korumak ve hipertansiyon gibi rahatsızlıkları önlemek için faydalıdır. Kemiklerin ve dişlerin sağlamlığını arttırmak için  sindirim yardımcılarıdır ve cilt bakımında değerlidir.

Yoğurtun sağlığa olan faydaları, sütten hazırlandığı gerçeğidir. Genellikle sağlıklı bir tatlı seçeneği olarak sunulur ve birtakım Doğu mutfaklarında yemeklerin yanında tadına katkı için kullanılır. Nasıl tüketildiğine bakılmaksızın, sütün sağlıklı yararlarını az yağlı bir biçimde tutar. Normalde sütü özümseyemeyen laktozlara tahammülsüz kişilerce,  tüketilebilir.

Yoğurt tüketiminin ek bir yararı, sütü yoğurtta fermante eden ve vücudun sindirim sürecine yardımcı olan yararlı bir bakteri sınıfı olan Lactobacillus'un varlığıdır. Ayrıca zararlı bakteriler tarafından enfeksiyonlara yenik düşmekten korurlar.

Yoğurtun Sağlık Açısından Faydaları

Esansiyel Minerallerin Zengin Kaynağı: Sütten türetilmek suretiyle, yoğurt kemik sağlığı ve diş sağlığının korunması için gerekli olan büyük miktarda kalsiyumdan oluşur. Yeterli miktarda kalsiyum tüketimi menopozdaki kadınlarda osteoporoz sıklığını da düşürür. Yoğurt ,potasyum ve magnezyum açısından zengindir. Potasyum, sinir sağlığı için vazgeçilmezdir ve vücuttaki sıvı dengesini muhafaza eder. Magnezyum, kemik sağlığı için kalsiyum kadar önemlidir.

Vitamin Deposu: Yoğurt bol miktarda  B2 vitamini içerir. B2 vitamini, sağlıklı sinirler, gözler ve cilt için gereklidir. B12 vitamini, kemik sağlığının korunması için gereklidir ve eksikliği anemiye neden olur. Yoğurt ayrıca sağlıklı miktarda D ve E vitamini içerir. D vitamini, iskelet sistemi sağlığı ve E vitamini  için sağlıklı cildi korumanın yanı sıra üreme sağlığı için de gereklidir.

Kemik Sağlığı: Kalsiyum, kemiklerimizin iyi durumda kalması için gereklidir. Hepimiz sütün büyük bir kalsiyum kaynağı olduğunu biliyoruz, ancak sütü sindirmek birçok insan için zordur.  Yoğurt, süt içinde bulunan kalsiyum dahil olmak üzere gerekli tüm mineralleri içerir, ancak sindirimi daha kolaydır ( sindirimde de yardımcı olur). Bu nedenle tüketilen yoğurt, kemiklerin sağlamlığını korumaya yardımcı olur. Osteoporoz ve romatizma hastalarına da iyi gelir. Yoğurt, laktoz hoşgörüsüzlüğü çeken birçok insan için bir nimettir.

Hayvansal Proteinlerin Zengin Kaynağı: Yoğurtun protein içeriği sütten daha yüksek bulunmuştur ve fermante edici bakteriler tarafından kazein gibi proteinlerin kısmen parçalanması nedeniyle ‘’Journal of milk ‘’ Araştırması'nın bulgularına göre sütten daha kolay sindirilebilir. 

Gastrointestinal Sağlığı Artırır: Yoğurt sütü özümsemeyen ve normal olarak sağlığın faydalarını kaybedecek laktoza tahammülsüz bireyler için süt yerine kullanılabilir. Yoğurdaki aktif bakteri  varlığı nedeniyle kolayca sindirilebilir. Aslında, içindeki laktik asit bakterileri tarafından üretilen yoğurtun "biyotik öncesi" bileşenleri, kabızlık, ishal, kolon kanseri, inflamatuar bağırsak hastalığı ve hatta peptik ülser kaynaklı bakteriler ‘’ H. pylori'nin ‘’ neden olduğu enfeksiyonların hafifletilmesine yardımcı olur, Bu durum mide kanserine yol açabilir.

Bağışıklığı Arttırıyor: American Journal of Clinical Nutrition'a göre, biyotik olmayan yoğurtta görülen bakteriler  bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve enfeksiyon, inflamatuar hastalıklar ve alerjileri azaltıyor.

Hipertansiyonu Düşürür: Süt ürünlerinin düzenli alımının hipertansiyonu düşürdüğü gösterilmiştir. Bununla birlikte, yüksek yağ içeriği nedeniyle aşırı tüketim önerilmez. Yoğurt, az yağlı bir süt seçeneği ile normal süt seçeneklerinin avantajlarını birleştirir.

Serum Kolesterolünü Azaltır: Birçok enstitü tarafından yapılan çalışmalar, bir kişi düzenli olarak yoğurt tüketirken serum LDL kolesterol düzeylerinde bir düşüş olduğunu gösterir. Böylece, günlük tüketim kardiyovasküler hastalıklarda azalmaya neden olabilir.

Vajinal Enfeksiyonları Önler: Diyabetli kadınlarda Candida'ya bağlı vajinal enfeksiyonlar sık ​​görülür. Günlük yoğurt tüketimi vajinal yolun pH'sını düşürür ve Candida enfeksiyonlarını önler.

Kanser: Yoğurt alımı da kolon kanseri rahatsızlığı çeken kişilere rahatlama sağlayabilir. Yeni araştırmalar, süt ürünlerinden zengin bir diyetin kolon kanseri teşhisi konan kişilerin hayatlarını biraz uzatabileceğini gösteriyor.

Deri ve Saçta Etkili: Yoğurt, tropikal olarak uygulandığında sivilce ve deri döküntülerini iyileştirdiği kanıtlandı ve siyah noktaları azaltarak ve gözenekleri kapatarak sağlıklı bir cilt parlaklığı kazanımını sağlar. Ayrıca saçlar için faydalıdır ve kaşıntılı kafa derisi ve kepekleri iyileştirir.

Benzer Yazılar