Şifalı Bitkiler
Zahterin Faydaları Nelerdir? 19.09.2018

 

Zahter bir kekik türüdür. Zahter, özellikle sıcak iklime sahip bölgelerde, mutfakta salata ve yiyeceklerde, kullanılan bir yeşil bitkidir. Zahter, hoş kokusu ile salata ve yiyeceklerimizi süslemektedir ve bazı çorbaların üzerine de serpilerek, lezzetli bir tat katmaktadır. Zahter, ülkemizde özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kahvaltılarda yaygın şekilde tüketilmektedir. Zahter, özellikle Arap kültüründe kullanılan ve sumak, kurutulmuş kekik, keklik otu, mercanköşk, susam tohumu ve tuz karışımı ile meydana gelen bir baharat türü olarak da bilinmektedir. Burada karışımı oluşturan esas bitki kekiktir. Zahter, uzun ömürlü bir bitkidir ve kekiğe göre çok daha hafif bir lezzete sahiptir.

Zahter; demir, manganez, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve selenyum bakımından zengindir. Zahter, vitamin B6 ve piridoksin de içermektedir. Ayrıca, zahter yapısında, vitamin A, folik asit, benzoil peroksit ve betakaroten içermektedir.

100 G Zahter İçin Besin Değerleri Şu Şekildedir;

 



  • Enerji: 101 Kcal


  • Karbonat: 24,45 g


  • Protein: 5,56 g


  • Toplam Yağ: 1,68 g


  • Kolesterol: 0 g


  • Lif: 14 g


  • Vitamin A: 4751 IU


  • Vitamin C: 160,1 mg


  • Kalsiyum: 405 mg


  • Demir: 17,45 mg


  • Magnezyum: 160 mg


  • Manganez: 106 mg


  • Çinko: 1,81 mg


  • Beta Karoten: 2851 µg

 

Sağlık İçin Faydalıdır: zahter baş ağrısı, kolik, öksürük ve mide bozuklukları gibi bir dizi sağlık rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanılır. Bu bitki tüberküloz hastalığının tedavisinde bile etkili olabilmektedir. İçine biraz bal katılarak hazırlanan zahter çayı öksürük gibi durumlarda faydalı olabilmektedir. Eğer rahatsız edici öksürük nöbetleri geçiriyorsanız, hemen kendinize bir fincan zahter çayı hazırlamalısınız.

Kolesterolü Düşürür: birçok açıdan fayda sağlayabilen zahter bitkisi, antioksidan özellikler göstermektedir. Aynı zamanda, iyi bir lif kaynağı olan zahter bitkisi kötü kolesterolü düşürmek için yardımcı olabilmektedir. Diğer yandan, vücuttaki iyi kolesterol düzeylerini de artırmaktadır. Büyük miktarda B vitamini, demir, kalsiyum ve çinko içeren zahter, sağlığı desteklemektedir.

Enfeksiyonlarla Mücadele Eder: zahter mantar enfeksiyonları ile mücadeleye yardımcı olabilecek birçok özelliğe sahiptir. E. coli ve Ballus gibi bakterilerle mücadele için yararlı olan antibakteriyel özelliklerini sunmaktadır. Hem mantar sorunlarından kurtulmak hem de nefesi açmak için zahter bitkisiyle hazırlanmış suları kullanabilirsiniz. 

Vitamin Ve Mineraller Açısından Zengindir: Birkaç temel mineraller ve vitaminler bakımından zengin olan zahter, aynı zamanda, optimum sağlık sağlanmasına yardımcı olmaktadır. Zahter yaprakları potasyum, demir, kalsiyum, magnezyum, manganez, çinko ve selenyum açısından mükemmel bir kaynaktır. Potasyum, hücrelerin fonksiyonunda önemli bir rol oynamaktadır. Aynı zamanda, kalp hızı ve kan basıncına etki etmektedir. Manganez içeriği ise, antioksidan olarak çalışmaktadır. Demir bilindiği kırmızı kan hücrelerinin oluşturulması için vücut tarafından kullanılmaktadır.

Stresle Mücadele Eder: b vitaminleri, A vitamini, C vitamini, tiamin ve piridoksin gibi çeşitli vitaminleri barındırmaktadır. Zahter kuru bir biçimde tüketildiğinde içerdiği piridoksin sayesinde stresle mücadele etmeye yardımcı olmaktadır. GABA düzeylerine etki ederek beyinde önemli bir rol oynamaktadır.

Bronşit ve Öksürük

Zahter, öksürüğü hafifletir ve durdurmaya yardımcı olur. Bir kekik türü olan zahter, akut bronşit semptomlarını hafifletir. Zahter çayı ise, boğaz ağrısını ve öksürüğü iyileştirici etki yapmaktadır.

Akne ve Sivilce

Zahter, antibakteriyel özelliği ve içerdiği benzoil peroksit içeriği sayesinde, akne temizliğine yardımcıdır. Zahter, ciltteki akne ve sivilce oluşumunu engeller ve dezenfekte eder.

Saç Dökülmesi

Zahter suyu ya da yağı, saç köklerini besler ve güçlendirir. Zahter, saçların daha sağlıklı uzamasına yardımcı olur ve dökülmesini durdurmaya yardımcı olur.

Kanserden Korur: zahterde bulunan C vitamini antioksidan olarak çalışmakta ve serbest radikallerle mücadele etmektedir. Böylece, serbest kalmaması için iltihabı da önlemektedir. A vitamini ise diğer yandan , sağlıklı mukus zarları ve cildin koruması için yardımcı olmaktadır. Göz sağlığı içinde iyi bir destekçi olan A vitamini, akciğer ve ağız boşluğu kanserinden de korumaktadır. 

Soğuk Algınlığı Ve Griple Mücadele Eder: zahter soğuk algınlığı ve grip mevsiminde bir çay olarak kullanılabilmektedir. Bu bitkisel çay soğuk algınlığı ya da gribe yakalanma şansını azaltabilmektedir. Zahter yatıştırıcı yağlar içermesi sayesinde soğuk algınlığı ve grip sırasında yaşanan boğaz ağrısı, boğaz kaşıntısı ve öksürükle mücadele edebilmektedir.

Sindirim Sistemini Destekler: zahter ile hazırlanan çay bozuk mide, şişkinlik ve ishal için rahatlatıcı bir özellik göstererek sindirim sistemini desteklemektedir. Özellikle, ishali önlemek için bir tonik olarak kullanılabilmektedir. Hafif bir diüretik olan zahter, idrar söktürücü olarak fayda sağlamaktadır. Zahter çayı içmek ayrıca sağlıklı bir karaciğer ve mesane sağlığı için de son derece etkilidir.

Cilt Sağlığına İyi Gelir: zahter iyi bir dezenfektan olarak hareket etmekte, deri enfeksiyonları ve yaraları tedavi etmek için de kullanılmaktadır. Yağlı cilde sahip kişiler daha güçlü bir cilt için, zahterle hazırlanmış sıcak suyun buharından faydalanabilirsiniz. Yağlı cildin tedavisi için yaklaşık olarak 20 gram zahter ve 500 ml su yeterli olacaktır. 15-20 dakika boyunca cilde uygulanabilir.

Tansiyon

Kekik tabanlı bir baharat olan zahter, tansiyonu dengeler. Özellikle yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Zahter ayrıca, kolesterolü de düşürmeye yardımcıdır. Ayrıca, zahter suyu da, hipertansiyonu düşürücü etki göstermektedir.

Kemik Sağlığı

Vitamin K, demir, kalsiyum ve manganez bakımından zengin olan zahter, kemik sağlığını destekler. Ayrıca, kemik ve iskelet hastalıkları riskini azaltır.
 

Benzer Yazılar