İçeriğindeki Etken Maddeler
Zingiberene
Curcumin
Sesquiterpenler
Curcuminoids
Sabit ve uçucu yağlar
Turmeronlar
Protein
Borneol
En Güçlü Koruyucumuz
Zerdeçal; tıbbi ilaç ve kozmetik sektöründe, iltihaplarda, cilt yara ve tümörlerin zihinsel fonksiyonları arttırmada kullanılan polifenolik bileşimi olan çok güçlü bir bitki olarak bilinmektedir. Polifenolik yapıdaki etken madde olan curcuminin içeriğindeki hidroksil grupları zerdeçal antioksidan özellik kazandırmaktadır. Curcuminin antioksidan, antienflamatuar, antikarsinojenik, antialerjik, anti-demans etkileri ve serbest radikal çöpçüsü olduğu yapılan birçok çalışmayla gösterilmiştir. Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Biyokimya Anabilim dalının yapmış olduğu bir çalışmada curcuminin çok güçlü antikanserojenik etkisi olduğu gösterilmiştir. Ayrıca meme bezi, ağız, özofagus, mide, bağırsak, kolon, akciğer ve karaciğerin tümör oluşumunu baskıladığı ortaya konulmuştur.
Tayvan ve Hindistan'da yapılan bir takım klinik çalışmalarda mesane, yumuşak damak mide, serviks (rahim boynu) ve cilte kansere dönüşen lezyonlarda iyileşmeler tespit edilmiştir. Hayvan deneylerinde ise meme tümörlü vakaların akciğer metastazmını engellediği, bazı kemoterapi ilaçlarının kötü huylu hücreleri öldürme etkisini de arttırdığı gözlenmiştir. Pankreas tümör hücrelerinde de öldürücü etkisi olduğu gözlenmiştir. Bunlara ek olarak yukarıda bahsi geçen antiflojistik etki ile eklem iltihaplarinda (Romatoid Artrit) ve idrar yolu iltihaplarında kullanılmaktadır.
Ayrıca zerdeçalın; MS, Alzheimer, demans, felç, siroz, hepatit B ve C, yüksek kolesterol, ülserler, katarakt, kemik erimesi, akciğer fibrozisi, kalp ve damar hastalıkları, sigaranın zararları, kemoterapi sonrası enfeksiyonel ve toksik etkiler, romatizmal ağrılar, bağırsak polipleri ve allerji gibi hastalıklarda birçok olumlu sonuç alındığına dair araştırma ve yayınlar bulunmaktadır. Hindistan'da yaşayanların neden az hastalandıkları ve kolaylıkla kanser hastalığına yakalanmadıkları araştırılmış ve bunun nedeninin günlük yaşamlarında çok bol tükettikleri zerdeçalın içerisindeki curcumin etken maddesi olduğu tespit edilmiştir. Dünya genelinde yapılan yaklaşık 5000 araştırmada sonucu bu teoriyi doğrulamış ve yayınlamıştır. Curcuminin 100'den fazla hastalığa iyi geldiği hatta engellediği açıklanmıştır.
Halk Tababetine Göre: Antikanserojen, enfeksiyon hastalıkları, beyin hastalıkları (MS, Felç, Alzheimer, Parkinson), karaciğer hastalıkları, kolon polipleri, kemoterapik hasarlar, romatizmal ağrılar, katarakt, sedef, Behçet hastalığı.