Bitkisel
Zerdeçalın Faydaları 24.04.2017

Zerdeçalın en önemli sağlık faydalarından bazıları yaraları iyileştirme, bilişsel yeteneklerini koruma, menstrüel zorlukları azaltma, iltihabı azaltma, depresyonu ortadan kaldırma, ağrıyı hafifletme, yaşlanmayı yavaşlatma, sindirim sistemini koruma ve kanseri önleme yeteneklerini içerir.

Zencefil ailesinin diğer üyeleriyle yakından ilişkili olan zerdecik, Hindistan'a özgü ve Curcuma longa'nın bilimsel adını taşıyan çok yıllık bir bitkidir. Bitki, bitkinin rizomundan türetilir ve yararlı toz haline getirilmiş forma getirilmeden önce kurutulur. Büyümek için oldukça özgül bir sıcaklığa ve çevreye ihtiyaç duyulmaktadır, bu yüzden dünya genelinde yaygın olarak yetiştirilmemekle birlikte, talep bolluğu nedeniyle tüm dünyaya ihraç edilmektedir. Parlak sarı olduğu için zerdeçal tozunun rengi belki de en çarpıcı özelliktir. Zerdeçalı, kesinlikle bilmiyor olsanız bile görmüşsünüzdür. Ve Hint yemeklerinin yapımında sıklıkla kullanılır.

Zerdeçal, hardal gibi ve hafif kokar ancak çeşitli yemekleri tamamlayan sıcak, neredeyse biber benzeri bir acı tada sahiptir. Ve zerdeçal, çorbalar, soslar, köriler, et yemekleri, bisküvi, pirinç ve genel lezzet tadı olarak popüler hale gelmiştir. Yiyecek hazırlamadaki geniş kullanımının yanı sıra, Ayurvedik tedavilerde ve diğer geleneksel kültür ilaçlarında en kapsamlı ve güçlü bitkisel ilaçlardan biri olarak övülüyor. Curcumin bu "süper bitki" nin en önemli ve aktif maddesi, Zerdeçal suyu tıbbi kullanımda belki de otun en yaygın şeklidir, ancak aynı zamanda tropikal merhem ve kremlere de karıştırılabilir

Zerdeçalın Faydaları

Anti-İnflamatuar Kapasite: Zerdeçalın en bilinen uygulamalarından biri, anti-inflamatuar bir ajan olarak kullanılmasıdır. Zerdeçaldaki aktif maddeler çok geneldir, ancak özellikle kritik bir bileşik curcumin'dir. Bu madde, güçlü anti-inflamatuar özellikleri nedeniyle tıp camiasında büyük ilgi görmüştür. Aslında, bu maddenin gücü, iltihabı azaltmak için en güçlü farmasik seçeneklerden bazılarına benzetilir. Bu nedenle zehirli gıda tüketimi egzersiz veya yaralanmadan sonra ağrı, bağırsak ve kas ağrısının azaltılması için önerilir. Zerdeçal bu rahatlamayı ya tropikal formda ya da normalde tüketildiğinde başarabilir. Hemoroid iltihaplarını azaltmak için tropikal bir merhem de yapılabilir.

Gastrointestinal Sorunlar: Zerdeçal uzun süredir karın ağrısına şifa olarak kullanılmıştır ve özellikle kabızlık, kramp ve irritabl bağırsak sendromu için yararlıdır. Zerdeçalın anti enflamatuvar etkinliği de burada gerçekleşir çünkü ülserler gelişme ihtimalini düşürür. Bağırsaklar kanar ve genelde bağırsakta tahrişi ortadan kaldırır. Zerdeçal genellikle İnflamatuvar Bağırsak Hastalığı ve hatta Crohn hastalığı gibi daha ciddi koşullardan muzdarip olan hastalar için önerilir. Zerdeçalda bulunan diyet lifi içeriği, tablodan uzak olmasa da hala önemlidir ve sindirim süreçlerinizi düzeltmenize yardımcı olabilir.

Menstrüel Sorunlar: Şiddetli menstruasyon rahatsızlığı, kramplar, şişkinlik, aşırı kanama veya ruh hali dalgalanmaları ile karşı karşıya kalırsanız, zerdeçal kesinlikle aradığınız şey olabilir. Bitkinin doğal bileşimlerinin anti-inflamatuar ve yatıştırıcı doğası menstrüel semptomların çoğunu rahatlatabilir.

Kistik Fibroz: Bu sakat ve ölümcül hastalığın sıklıkla kanser veya kalp rahatsızlığı gibi ele alınmamasına rağmen, bu durum akciğerlere pankreastın yanı sıra kalın mukusla saldırır. Zerdeçalda bulunan ‘’curcumin'in ‘’ bu ölümcül hastalığın gelişimine neden olabilecek protein katlanma mutasyonunu düzelttiği gösterildi.

Kanser Tedavisi ve Önlenmesi: Dünyanın her yerinde kanser tedavisine çözüm aranıyor ve zerdeçal çeşitli kanser türlerinin tedavisinde veya önlenmesinde en iyi bitkisel yaklaşımlardan biridir. Curcumin, doğrudan kolon kanseri hücrelerinde bir azalma ile bağlantılı olan güçlü bir antioksidan ajandır ve aynı zamanda, tümör büyümesi için gerekli olan bir protein için doğrudan bir inhibitördür. Bu, zerdeçalı koruyucu bir önlem olarak ve kanserli büyümenin metastazını yavaşlatmanın bir aracı olarak herhangi bir diyete harika bir katkı yapar. Zerdeçal kanseri önleme etkileri üzerine yapılan en kapsamlı araştırma kolon kanseri üzerinde olmuştur. Ancak curcumin ile ilgili diğer kanser araştırmaları türleri halen devam etmektedir.

Vücudun Detoksifikasyonu: Zerdeçal ve onun aktif organik bileşiklerinin de karaciğer işlevini geliştirdiği ve vücuttaki toksisite seviyelerini düşürdüğü bulundu. Lenf sistemi uyararak ve toksinlerin  etkin bir şekilde uzaklaştırılmasını sağlayarak, zerdeçalın antioksidan aktiviteleri karaciğer rahatsızlıkları veya toksisite için ideal bir çözümdür.

Kalp Sağlığı: Zerdeçalın kardiyovasküler sağlığınızı birkaç bakımdan arttırabilir. B6 vitamini, hücre duvarlarını ciddi şekilde tahrip eden negatif bir bedensel yan ürün olan homosistein üretimini etkili bir şekilde inhibe edebilir. Zayıflamış bu duvarlar, özellikle yüksek tansiyon veya plak birikimi ile şiddetlendiğinde, kalpte çeşitli komplikasyonlara neden olabilir. İkincisi, zerdeçal doğrudan arter ve kan damarlarındaki aşırı LDL'yi ("kötü kolesterol") ortadan kaldırarak kolesterol düzeylerinizi dengeler. Bu, aterosklerozu önlemeye yardımcı olabilir; bu nedenle, daha güçlü kan damarlarıyla birleştiğinde, zerdeçal , çok çeşitli kalp sorunları için kapsamlı bir çözümdür.

Bilişsel Yetenekler: Geleneksel tıpta zerdeçal, bilişsel yetenekleri artırmak, konsantrasyonu artırmak ve bellek tutma oranını artırmak için sıklıkla güvenilir. Bu geleneksel inançların çoğunun araştırma yoluyla meşrulaştırılmasına varıldı ve zerdeçal halen bitkiyi güçlendiren bir beyin dostu olarak kabul edildi. Genel bilişsel yeteneğin yanı sıra, uzun vadeli oksidatif stres ve plak oluşumundan nöral yollarını da koruyabilir. Güçlü bir antioksidan olarak zerdeçal , nöral aktiviteyi uyarabilir ve genellikle Alzheimer ve demans formunda olan bilişsel bozulmaları önleyebilir. Birçok çalışma, zerdeçalın, Alzheimer'in progresyonunun önemli bir göstergesi olan amiloid plakasını temizlemede oldukça etkili olduğunu göstermiştir.

Depresyon: Zerdeçal  gerçekten çok yönlü bir maddedir ve araştırmalar , vücudun hormonal dengesi üzerindeki etkilerine kadar uzanmıştır. Araştırmalar, zerdeçalın  depresyon, ruh hali dalgalanmaları, kaygı ve strese maruz kalan hastalarda ’’ Prozac'la ‘’ benzer bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Bu, genellikle tehlikeli veya bağımlılık yapan yan etkilere sahip olan farmasik yollara güçlü bir alternatif olmasını sağlar.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Alerjik bir madde olarak kabul edilmese de, zerdeçal, özellikle yüksek  miktarlarda tüketildiğinde mide bulantısı, baş dönmesi veya ishal dahil vücuda belirli yan etkilere neden olabilir. Sınırlı durumlarda, aşırı miktarda zerdeçalın tıbbi kapasitede tüketilmesi kalp düzensizliklerine neden olmuştur. Diyetinize veya tamamlayıcılarınıza güçlü bir madde eklemeden önce daima bir tıp uzmanına danışın.  Ve hatırlayın. Herşey yeterli miktarda tüketilmelidir.

Benzer Yazılar