Şifalı Bitkiler
Zeytin Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir? 20.09.2018

 

Uzun yıllardır, birçok hastalığın tedavisinde kullanılan zeytin ve zeytinyağının yanı sıra bir de, zeytin çekirdeği birtakım hastalıkların giderilmesi için kullanılmıştır. Çoğumuzun faydalarını ve zararlarını pek bilmediği zeytin çekirdeği, insan sağlığına etkileri hala kesin olarak saptanamamış olan bir bitkisel kaynaktır.

Bazı bilim insanlarına göre zeytin çekirdeği sanıldığının aksine sağlığa zararlı etkileri olan bir bitkisel kaynaktır. Çünkü, zeytin çekirdeği yapısı gereği, iki ucu sivri olarak gelen bir şekle sahiptir. Bundan dolayı, zeytin çekirdeği yutulduğu takdirde, vücutta tam olarak eriyip sindirilmediği için, sağlık için bazı olumsuz sorunların yaşanmasına sebep olabilmektedir şeklinde düşünceler belirmiştir.

Bazı bilim insanlarına göre, zeytin çekirdeğini ezdikten sonra, ağız yolu ile tüketmek daha sağlıklı olacaktır. Zeytin çekirdeğinin sağlık açısından faydaları hakkında bilimsel araştırma sonuçları yok denecek kadar az olduğu için, faydaları hakkında bilgi de çok az miktardadır.

Zeytin Çekirdeğinin Sağlık Açısından Faydaları Nelerdir?

Basur

Zeytin çekirdeğinin sağlığa olan pozitif etkileri üzerine çalışma yapan bazı uzmanlara göre, zeytin çekirdeği yutan kişilerde basur oluşumu sorunu gözlenmemektedir.

Kanser

Zeytin ve zeytinyağının insan sağlığına olan pozitif etkileri ve kanser ile mücadelede önemli bir yardımcı olmaları bilinmektedir. Zeytin çekirdeğinin de benzer şekilde, kanser riskini düşürdüğü düşünülmekte ve zeytin çekirdeğinin yutulmasının, kanseri önlediği fikri bulunmaktadır. Fakat unutulmamalıdır ki bu görüşlerin bilimselliği henüz tam olarak kesinleşmemiştir.

Ağrı Kesici

Zeytin çekirdeği, özellikle kırık ve çıkıklardan kaynaklanan ağrıların giderilmesinde, yutularak ya da ezilmiş hali ile tüketilmesi tavsiye edilen bir bitkisel kaynaktır.

Mide Sağlığı

Bazı mide rahatsızlığı yaşayan kişilerde, zeytin çekirdeğinin yutulması halinde, şikayetlerinin azaldığı gözlenmiştir. Özellikle mide yanması şikayeti olan kişilerde olumlu etkileri olduğu düşünülen zeytin çekirdeği, kimi uzmanlara göre bütün olarak yutularak, kimi uzmanlara göre de, ezilip toz halinde yutularak tüketilmesi doğru olacaktır. Aynı zamanda, zeytin çekirdeği yutmanın ülser ve gastrit gibi mide hastalıklarını sakinleştirdiğini ve iyileştirdiğini düşünen uzmanlarda vardır. Fakat, maalesef bu konu hakkında geçerliliği kesin bilimsel bir bilgi bulunmamaktadır.

Sindirim Sistemi

Sindirim sistemi organlarında ya da sindirim sisteminin işleyişi hakkında sıkıntı yaşayan kişilerde, zeytin çekirdeğinin olumlu etkileri olduğu düşünülmektedir. Bazı uzmanların hastaları üzerinde izlemiş olduğu sonuçlara göre, zeytin çekirdeği yutmak, sindirim sistemi sorunlarının iyileştirilmesinde etkili olmaktadır.

Kabızlık

Zeytin çekirdeğini bütün olarak ya da ezip toz halinde tüketmek, kabızlık sorununu hafifletmektedir. Tabi bu düşüncede yine, tamamen bazı uzmanların hastaları üzerinde gördüğü olumlu etkilerden kaynaklanmaktadır.

Benzer Yazılar