Beslenme
Zeytin Yaprağı Ekstraktının 11 Muhteşem Faydası 25.09.2017

Zeytinyağı sunduğu faydaların sayısı nedeniyle dünyaca ünlüdür; zeytinyağı ekstresi, diyetinize değerli bir katkı yapabilecek etkileyici sağlık etkileri ile daha az bilinir. Bununla birlikte, böyle özel bir tamamlayıcı kullanmaya başlamadan önce, kaynağın, potansiyel faydaların ve muhtemel yan etkilerin anlaşılması önemlidir.

Zeytin Yaprağı Özü Nedir?

Zeytin yaprağı özütü bilimsel olarak Olea europaea olarak bilinen zeytin bitkisinin yapraklarından türetilmiştir ve binlerce yıldır tıbbi olarak kullanılmıştır. Zeytinler, en eski ekilen bitkilerden bazıları olup, tüm dünyada mutfak uygulamaları ve tıbbi uygulamalar için kullanılmaktadır. Akdeniz bölgesine özgü zeytin, düzinelerce ülkede vatandaşlığa kavuşturulmuş ve meyvelerdeki yağ için son derece değerlidir.

Zeytinyağının aksine, zeytin yaprağı ekstraktı yapraklardan elde edilir ve zamanınız ve iradeniz varsa evde hazırlanabilir. Aksi takdirde, bu ekstrakt, ekstraktın buhar distilasyonu veya çözücü ekstraksiyonu yoluyla edinildiği doğal sağlık mağazalarında ve bitki sağlayıcılarında yaygın olarak ek formda bulunur. Zeytin yaprağının yoğun besin değeri olan çaylar veya tentürlerden yararlanmanın çeşitli yolları vardır, ancak bu ekstraktın sağlık potansiyeline gelince, bunlar verimli veya güçlü değildir. Zeytin yaprağı ekstraktının temel bileşeni oleuropein ve diğer flavonoidler ve polifenolik bileşiklerle birlikte, bu ekstreyi düzenli olarak tüketenler için ne gibi formlarda olursa olsun sağlık yararları sunmaktadır.

Zeytin Yaprağı Ekstraktının Sağlık Açısından Faydaları

Zeytin yaprağı ekstraktının en önemli sağlık faydaları, kilo verme, cildin görünümünü iyileştirme, herpes kopmalarını tedavi etme, kolesterol düzeylerini yönetme, düşük kan basıncını düzenleme, kan şekeri dalgalanmasını düzenleme, bağışıklığı güçlendirme ve ağrıyı rahatlatma kabiliyetini içerir.

Daha Genç Görünümlü Deri: Bu ekstraktın detoks özelligi, cildin yaşlanmayı hızlandırabilen toksinleri yok etmeye yardımcı olabilir. Ek olarak, bu ekstraktta bulunan antioksidanlar cildin üst tabakalarında oksidatif stresin hafifletmesine yardımcı olur, bu da kırışıklıkların, yaş lekelerinin ve diğer lekelerin görünümünü en aza indirebilir. Bu ekstraktın düzenli kullanımı cildin dolaşımını da artırabilir ve bu da hasarlı cilt hücrelerinin büyümesini ve onarımını hızlandıracaktır.

Diyabet: Çalışmalar, bu ekstraktın insülin üretimini ve serbest kalmasını artırabildiğini ve bu da kan şekeri düzeylerinin daha iyi düzenlenebileceğini bulmuştur. Diyabet açısından yüksek risk altındaysanız veya daha önce tanı aldıysanız, bu ekstrakt potansiyel belirtileri yönetmenize yardımcı olabilir. Diğer aktif maddeler de diyabet için obezite ve yüksek kolesterol gibi diğer risk faktörlerini en aza indirir.

Kan Basıncı: Araştırmalar, zeytin yaprağı ekstraktının kan basıncını hızlı ve tutarlı bir şekilde düşürebildiğini ve kardiyovasküler sistem üzerindeki baskıyı azaltacağını ve ateroskleroz, kalp krizi, inme ve koroner kalp hastalığı riskini azaltacağını gösterdi. Günde bir kapsül ilavesi hem sistolik hem de diyastolik kan basıncını etkili bir şekilde düzenler.

Kanser: Zeytin yaprağı ekstraktında bulunan, bazıları anti-kanser özelliklerine bağlı güçlü antioksidanlar vardır. Bu, vücudunuzun hücre mütasyonuna veya kanserli büyümelere başlamadan önce serbest radikalleri aramasını ve etkisiz hale getirebileceği anlamına gelir. Bu özüt içindeki aktif maddeler, tümör oluşum hızını yavaşlatabilir.

Bilişlik: Zeytin yaprağı özü, Alzheimer ve Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıklara karşı güçlü bir koruma seviyesi sunar. Oksidatif stres azaltabilir ve bilişsel performansı artırmaya yardımcı olabileceğinden, bu takviyenin düzenli kullanımı inmeler veya diğer akut beyin hasarlarını takiben insanlar için de öngörülmüştür.

Kolesterol Seviyeleri: Zeytin yaprağı ekstraktında bulunan bileşikler, plağın damarlara nasıl atıldığı ateroskleroza yol açan ve koroner kalp hastalığı ve diğer kardiyovasküler rahatsızlıklar riskini artıran LDL kolestrolünün oksidasyonunu önleyebilir. Bu ekstrakt aynı zamanda kan damarı duvarlarını parçalayabilen, kan basıncını düşüren ve kalbin bütünlüğünü koruyan zarar veren bileşiklerin üretimini de azaltabilir.

Sindirim: Anektodolojik kanıtlar ve resmi çalışmalar, düzenli olarak zeytin yaprağı ekstraktının kullanılmasının sindirimi iyileştirebileceğini  kabızlık ve şişkinlik semptomlarını hafiflettiğini göstermiştir. Bu kısmen, bağırsaktaki bakteriyel seviyeleri dengeleyebilen bu maddenin bağışıklık kazandıran özelliklerinden kaynaklanmaktadır, bu da sindirimi önemli ölçüde geliştirmektedir. Zeytin yaprağından yapılan bir çay demlenirseniz, bu özellikle etkilidir.

Analjezik: Düzenli olarak ağrı çekiyorsanız, zeytin yaprağı ekstraktının analjezik özellikleri bu rahatsızlığı azaltmaya ve yaralanma yerinden gelen sinir reseptörlerinin sinyalini engelliyor.

Bağışıklık Sistemi: Zeytin yaprağı özütünün immünomodülatör etkileri iyi bilinir ve çeşitli mantar, viral ve bakteriyel enfeksiyonlara karşı savaşır. Bu, oksidatif stresini azaltacak ve bağışıklık sistemini rahatlatacak ve zorlayacak yüksek düzeyde bir antioksidan ile birlikte vücuttaki beyaz kan hücrelerinin üretimini teşvik edecektir.

Anti-Inflamatuar: Vücuttaki enflamasyonu azaltma açısından, insanlar bu ekstraktları nesiller boyunca ağrılı eklemler ve kaslar için kullanıyorlar. Özellikle artritli kişiler için eklemlerde ağrı ve rahatsızlığa neden olan sitokinler ve diğer enflamatuvar enzimlerin salınmasını önleyebilir. Bu, diğer yaralıların kronik ağrısı için, özellikle de eski yaralanmalarda da etkili bir ilaçtır.

Metabolizma: Zeytin yaprağı özütünün birtakım yağ yakıcı etkileri vardır, öncelikle adrenalin ve diğer hormonların salınmasını uyarır. Bu da , enerji metabolizması ve enzim üretimi gibi diğer vücut süreçlerini optimize ederken genel metabolizmanızı artırabilir ve pasif yağ yakma oranını artırabilir.

Zeytin Yaprağı Özütünün Kullanımı

Zeytin yaprağı özütünün birincil kullanımı ek formdadır. Kapsüllerin gücü 500-1000 miligram olur ve tavsiye edilen konsantrasyon % 20 oleuropein içerir. Bu, besleyici maddelerin ve sağlık yararlarının çoğunu sağlayan ekstraktaki aktif bileşen ve en önemli bileşendir. Zeytin yaprağı ekstraktı almak her gün güvenlidir, çünkü vücut fazla miktarda aktif maddeyi depolamaz.

Bu özden yararlanmanın diğer bir yolu, zeytin yaprağı çayı hazırlamaktır. Çaydan daha az aktif madde salınacak olsa da, bu  sağlığa oldukça faydalı olabilir. Bir fincan çayı demlemek için 4-5 zeytin yaprağını sıcak suyla 7-8 dakika kaynatın. Tat, bazı insanlar için biraz topraklı olabilir, bu nedenle bir çay kaşığı bal eklenmesi önerilir.

Zeytin Yaprağı Özü Yan Etkileri

Bu özü düzenli olarak almak için birçok olumlu yön vardır, ancak potansiyel yan etkilerin bazıları iltihap, gastrointestinal problemler, mide ekşimesi, ilaç etkileşimleri ve baş dönmesi olabilir.

Toksin İnflamasyonu: Bu öz ile ilgili en iyi şeylerden biri, güçlü antibakteriyel, antiviral ve mantar önleyici özelliklere sahip olmasıdır. Bununla birlikte, bu patojenleri yok ederek veya nötralize ederek, bu öz, bu hücreler tarafından bir miktar toksin bırakılmasına neden olabilir. Bu, atık maddelerden kurtulmaya çalışan vücudun kısır döngüsüne başlayabilecek vücut tarafından iltihaplanmaya yol açacaktır. Bu, eklem ağrısı, kas ağrısı, terleme, ateş ve baş ağrısı ile sonuçlanabilir.

Mide Sorunları: Bu özütün güçlü özelliği midede rahatsız edici yan etkilere neden olabilir,  zeytin yaprağı ekstraktıyla beslenmek her zaman tavsiye edilir. Bir tentür hazırlamak veya bir fincan zeytin yaprağı çorbası hazırlarken bile, ekstra su içmek iyi bir fikirdir, çünkü yukarıda açıklandığı gibi ekstre tarafından salınan aşırı toksinleri boşaltmaya yardımcı olacaktır. Bu gastrointestinal yan etkiler bazı durumlarda aşırı diyare içerebilir; Eğer bu yan etkileri yaşarsanız, takviyeyi kullanmayı bırakın ve doktorunuzla konuşun.

Mide Ekşimesi: Zeytin yaprağı çayı içtiğinde veya bir tentür tükettiğinde mide ekşimesi yaşayan bazı insanlar, kapsül veya tablet formunda takviyeleri olan insanlar için yaygın bir yan etki değildir. Bu semptomları daha fazla su içerek veya kapsül takviyelerine geçerek rahatlatabilirsiniz.

İlaç Etkileşimleri: Bu ekstraktın etkileri arasında kan şekeri yükselmesi ve kan basıncında azalma; Diyabet veya hipertansiyon  bu iki durumdan biri için ilaç kullanan insanlar için, ekstraktla olan etkileşimler komplikasyonlara veya ilaçların etkinliğinin yetersizliğine neden olabilir.

Baş Dönmesi: Az sayıda kişi bu kapsül takviyelerini aldıktan sonra baş dönmesi sorununu bildirir. Zeytin yaprağı ekstraktının vücuda hipotansif bir etkisi olduğu için, zaten düşük kan basıncına maruz kalmış insanlarda yoğunlaşmış gibi gözüküyor.

Benzer Yazılar