Faydalı Yiyecekler
Alfa-Linolenik Asit Nedir? 17.09.2018

Alfa-Linolenik Asit 

Alfa-linolenik asit, bir dizi farklı gıdada bulunabilen bir omega-3 yağ asidi türüdür. Genel sağlığınızı ve sağlıklılığınızı geliştirmek istiyorsanız, bu değerli bileşiğin alımını arttırmak başlamak için iyi bir yerdir.

Alfa-Linolenik Asit Nedir?

Alfa-linolenik asit (ALA), diyetimiz boyunca tükettiğimiz üç esansiyel yağ asitten biridir. Onlar temel olarak adlandırılır çünkü hayatta kalmak için onlara ihtiyacımız var, ama bedenlerimiz onları üretmediği için, onları yiyeceklerden almalıyız. Diğer iki tipte yağ asidi, EPA ve DHA, esas olarak balıklarda bulunur, ancak alfa-linolenik asit veya Alfa-linolenik asit da belirli tohumlarda bulunur. EPA ve DHA içeren gıdalar genellikle Alfa-linolenik asit içermez - ve tam tersi - bu yüzden kendi diyet tercihlerinizi yaparken dikkate alınmalıdır.  Gıdaların Alfa-linolenik asit içerdiğini ve sağlığınıza nasıl fayda sağlayabileceğini öğrenin.

Sağlık Yararları

Kalp sağlığının iyileştirilmesi, tansiyonun düşürülmesi ve diyabetin diğerleri arasında tedavi edilmesi gibi alfa-linolenik asidin (ALA) birtakım sağlık faydaları vardır.

Kalp Sağlığı

Çalışmalar, takviye veya hapların aksine bitki bazlı kaynaklardan alınan Alfa-linolenik asit 'in, zamanla ele alındığında kalp hastalığını ve kalp krizlerini azaltabildiğini göstermiştir. Ayrıca ateroskleroz riskini azaltacak olan arterlerdeki plak birikimini de azaltır.

Düşük Kan Basıncı

Alfa-linolenik asit de yüksek bir diyetin, kalp krizi ve felç riskini ve kardiyovasküler sistemdeki genel yükü önemli ölçüde azaltan üçte bir oranında hipertansiyon riskini azalttığı düşünülmektedir. 

Diyabet

Bazı çalışmalarda, bazı hastalarda alfa-linolenik asit artışı ile daha düşük Tip 2 diyabet riski arasında da pozitif bir ilişki bulunmuştur.   

Alfa-Linolenik Asit Kaynakları

Alfa-linolenik asit diyetinize basit şekillerde dahil edilebilir.

Keten Tohumu Ya Da Chia Tohumu: Pürüzsüzce ya da ev yapımı granola ekleyin, bunları kraker haline getirin ya da öğütülmüş keten tohumunu suyla karıştırın.

 Keten Tohumu Yağı: Keten yağı veya keten tohumu yağı olarak da bilinir, bunları herhangi bir özel sağlık deposu olarak bulabilirsiniz. Kaliteyi sağlamak için her zaman güvenilir bir kaynaktan takviyeler alın. Çok sayıda kimyasal isimler de aynı şekilde yazıldığından, alfa-linoleik asit  aldığınızdan emin olun!

Cevizler: Cevizleri  avuç dolusu tüketin, bunları salatalarda kullanın ya da onlarla birlikte pişirin.
 
Kanola Yağı: Saf kanola yağı, yüksek bir duman noktası ile çok yönlüdür ve her türlü pişirme  için kullanılabilir.
 
Soya Fasulyesi: Yüksek proteinli bir atıştırmalık için  ısıtın veya yemeklerde et proteinin yerine ızgara tofu ekleyin. 

 Böbrek Fasulyeleri: Bunlar daha düşük Alfa-linolenik asit  seviyelerine sahiptir, fakat tonlarca protein ve kalsiyum içerir. Ciddi bir Alfa-linolenik asit desteği için onları kanola yağı ile kızartın!

Son Olarak ;

Alfa-linolenik asit  yağlardan ve yüksek yağlı gıdalardan elde edildiğinden, dikkat edilmesi gereken en büyük şey kilo alımıdır. Günlük kalorilerinizi önerilen seviyelerde tutun ve somun, tohum ve yağ alımınızı arttırırsanız sağlıklı bir kiloyu korumak için düzenli olarak egzersiz yapın.

Benzer Yazılar