Faydalı Yiyecekler
Ananasın Faydaları 12.11.2019

Eskiden tropik meyve sınıfına giren ve ha deyince bulunamayan ve fakat günümüzde adım başı tezgahlarda rastladığımız mucize meyve ananas. Evet, belki ananasla doğmamış olabiliriz ya da bugüne kadar sık sık tüketmemiş de olabiliriz. Ancak az sonra okuyacaklarınızdan sonra ananası en az domates kadar sık tüketeceğinize eminiz. Kültürümüze ve alışkanlıklarımıza yabancı bir meyve olduğu için öncelikle fiyat konusunda bir bilgi verelim. Anasın fiyatı ortalama 10-12 lira. Marketlerde bulmak mümkün üstelik ulaşılması kolay. Yani sanılanın aksine ananas sık bulunan bir meyve. Ananasın faydaları sadece meyvesinde değil suyunda da var ki bu noktada size birkaç “mucize”den bahsedeceğiz. Eğer düzenli olarak ananas suyu tüketirseniz vücudunuzda olabileceklere siz bile şaşıracaksınız. Sizi daha fazla meraklandırmadan isterseniz hızlıca geçelim altın değerinde bilgilere…

Diyet yaparken sizi en çok ne yorar; açlık? Yasak olmanın verdiği etkiyle karnabahar bile gözünüze kebap gibi gözüküyor olabilir ki buna kısaca diyetin karmaşık ruh hali diyelim. Diyette olan insan için brokoli çöldeki vaha kıvamındadır. Evet, her diyette açlık olmaz ancak belirli bir dönemden sonra kalorileri düşürmek için birtakım gıda azalmalarına gidilebilir. Böyle olunca diyetin ilk zamanlarında yediğiniz 8 öğünün vermiş olduğu tokluk hissinin ardından nur topu gibi bir karın gurultunuz doğar. Açlığı bastıran yiyecekleri saymaya kalksak buradan Mars’a yol olur. Fakat içlerinde öyle bir bilinmeyen var ki işte bu noktada gözbebeğimiz oluyor. Oscar’ı ananas suyuna verdik gitti. Eğer karnınız açken ananas suyu içerseniz uzun süre tok hissedersiniz. Burada doğru ananas suyu tercihi önemli. Bazı ananas sularında şurup kullanılıyor. Kastımız elbette onlar değil. Tercihen kendiniz suyunu çıkarabilirsiniz yok ben uğraşamam derseniz de gerçek meyve parçacıklı olanlarından alınız, serin tüketiniz.

Geldik mi tiroite? Geldik. Vücuttaki hücreler üzerine etkileri dillere pelesenk olmuş bir rahatsızlık. Farkındaysanız hastalık demedik, kötüyü çağırmayalım. Rahatsızlık diyelim ve hemen önce belirtilerine sonra çözümüne geçelim. Tiroidin belirtileri genellikle yoğun bir yorgunluk hali, deride kuruma, kilo alma, tansiyon yüksekliği, kabızlık, şişkinlik vb. gibi şeyler gösterebilir. Bunun çözümü elbette sadece ananas suyu içmekle değil burada ananas sadece bir destek. Yani tıpkı mandalinanın c vitamini kaynağı oluşu gibi. Ananas suyu içmenin tiroit bezleri üzerinde olumlu etkileri olabilir. Güçlü içeriği ile vücut direncini arttırır ve tiroit sorununa olumlu etki eder.

Karaciğer ve bağırsaklardaki parazitleri temizlediğini biliyor muydunuz? Zararlı parazitler sindirim sisteminize olumsuz etki eder ve dahası kabızlık ve şişkinlik yaratabilir. Bunu önlemenin yollarından biri ananas suyu içmek. İçerdiği maddelerle tüm zararlı parazitleri dışarı atmanıza olanak sağlar. Bu arada aç karna içildiğinde bazı bünyelerde sindirim sistemini düzenlediği de görülür. Ancak tabi mide sorununuz varsa pek önerilmez.

Sporla aranız nasıl? Mecburen ve adetten yapanlardan mısınız yoksa işi ciddiye alıp kendini adayanlardan mı? Spor yaparken ya da yüzerken en çok bizi rahatsız eden şeylerden biri kramplar. Ne zamanı vardır ne mekânı, eğer varsa bir sıkışma hemen orada beliriverir. Ananas suyunun krampları ve bazı spor yaralanmalarını önlediğini biliyor muydunuz? Bu arada şu kramp girmeleri ile ilgili de bir tüyo verelim size. Diyelim ki bacağınıza kramp girdi. Baldırınıza tırnaklarınızı geçirin. Evet, enteresan bir öneri olabilir ama işe yaradığı bünyeler var. Aklınızın bir köşesinde bulunsun ne zaman lazım olacağı belli olmaz.

Ananas suyu güçlü bir antioksidandır. Vücudunuzda zararlı bakterilerin atılmasına yardımcı olur. Özellikle sabah saatlerinde içmeye özen gösterin. Vücudun yeni yeni kendine geldiği ve güne ayılmaya çalıştığı anlarda yapılan bir ananas suyu kürü, anında olumlu etki edecektir vücut aç çünkü…

Ananas suyunu tek başına içerseniz yukarıda saydığımız faydaları görürsünüz. Fakat derseniz ki bir de detoks kürü yapalım o halde size şahane bir ananaslı detoks suyu tarifi verelim.

Malzemeler

Ananas kabukları

Taze nane

Bir dilim zencefil

Bir dilim limon

Yarım litre su

Yapılışı:

Ananas kabuklarını kesin. Yarım litre suya taze nane, zencefil, limon ve ananas kabuklarını ekleyip karıştırın. Yaklaşık 5 dakika kadar kaynatın.

ÖNEMLİ NOT: Her ne kadar doğal bir meyve olsa da farklı hastalıkları tetikleyip, beraberinde alerjik sorunlara yol açabilir. Bunu önlemek için hem ananas suyunu hem ananaslı detoks içeceği tarifini uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Ayrıca detoks sularının düzenli kullanımda sadece yarar değil bazı zararları da beraberinde getireceğiniz unutmayın. Azı karar, çoğu zarar!

Benzer Yazılar