Zayıflama
Evde Zayıflamanın 9 Yolu 16.11.2020

Malum, bir süredir evdeyiz.  Karantina kiloları denen bir gerçek hayatımızı, belimizi ve göbeğimizi de sardı. Kurtulmaya niyetimiz var olmasına da, bu karantina ruhumuzu da eve kapadı sanki. Ama yok! Bu devranı böyle ilerletmemeye kararlıyız. Şuan için spor salonuna gitmeye cesaret edemeyebiliriz. Ancak spordan uzak durmamız diyete başlamamıza engel değil. Spor salonuna gidemezsek dışarıda çıkar yürürüz kimsenin olmadığı yerlerde. Böylece zayıflama sürecimizi egzersizle de desteklemiş oluruz. Evde yapılacak sporlar başka bir yazımızın konusu olsun, biz evvela şu karantina kilolarını nasıl kasa çevireceğimizi ve yağlarımızı nasıl yakacağımızı bir konuşalım. Karantina kilolarından kurtulmak, evde zayıflamak ve fit olmak için yapmanız gereken basit birkaç “rutin değişimi” var. Örneğin sabah yediğiniz sucukları, sosisleri taptaze yeşillikler, mis gibi yumurtalar ve lezzetli peynirlerle değiştirmek gibi… Şimdi gelin bu rutin değişimlerinden kastımız nedir anlatalım.

1 -  Sabahları limonlu ya da sirkeli su için

Bunu eminiz duymuşsunuzdur. Sabahları güne limonlu su içerek başlamak enerji olmanızı sağlayacak. Uyanır uyanmaz elimiz kahveye değil limona giderse her bakımdan karda olacağız zira limonlu su aynı zamanda yağ yakımında da destekçi. Sirkeli su da yağ yakımı konusunda bir hayli popüler. Sonbaharın verdiği yorgunluğu atıp, güne zinde başlamak için de ideal. Tabi limonlu ya da sirkeli suyun size zarar getirip getirmeyeceğini öğrenmek için önce doktorunuza danışmanız gerekir. Özellikle mide sorununuz varsa ciddi problemlere yol açabilir. Doktorunuz uygun görürse tüketin aksi halde fayda kazanmak isterken zarar elde etmeyin.

2 -   Geç kahvaltı edin

Geç kahvaltıdan kastımız 11:00 suları. Sabah içtiğiniz sirkeli ya da limonlu su sizi zaten tok tutacaktır bu nedenle 11:00’a kadar nasıl dayanırım demeyin tabi herhangi bir sağlık probleminiz yoksa. Kahvaltıda yumurta, peynir, bol yeşillik ya da menemen gibi gıdaları tüketebilirsiniz. Kahvaltının en önemli öğün olduğunu unutmamak gerekir bu nedenle sağlam ve faydalı bir kahvaltı ile güne başlamanızda yarar olacaktır.

3 -   Tabakları küçültün

Kocaman tabaklarla aranıza bir süre mesafe koysanız iyi olacak. Şimdi diyetin psikolojik etkilerinden birindeyiz. Eğer kocaman bir tabak kullanıyorsanız ve fakat az miktarda yemek koyuyorsanız bu durumda gözünüz doymayacaktır. İçinizde bir yerlerde “doymadım” kelimesi dolaşabilir ki bu da kısa bir süre sonra sizi yemeğe teşvik edebilir. Porsiyonları küçültmek gerekiyorsa tabakları da küçültün ki gözünüze hoş görüneni mideniz de kabul etsin. Malum, diyet biraz da psikoloji işidir!

4 -   Her yemeğin yanına salata koyun!

Salata, yeryüzünün ne zararsız yiyeceklerinden biridir desek yeri. Öğünlerinizde ana menünüzün yanına bir tabak salata koyun. Zeytinyağından korkmayın ancak çok da abartmayın. Limonlu, zeytinyağlı sağlıklı bir salata midenizi bir hayli meşgul edecektir. Bunu söylemek istemezdik ancak tuzun lafını bile etmiyoruz farkındaysanız. Salatada tuz yok!

5 -    Bitter çikolata yiyin!

Diyet sırasında vücudumuzun tatlı eğilimi de artar. Normalden daha fazla canımız çekebilir. Pastalara, çöreklere, milföylere yönelmek yerine 2 parça (küçük kare) bitter çikolata yiyin. Hem tatlı ihtiyacınızı bir hayli bastıracaktır hem de sizi tok tutacaktır. Diyette olmak çikolataya veda etmek anlamına gelmiyor yani; rengini değiştirsek yeter!

6 -    Ara öğünleri atlamayın!

Ezberlenmiş doğrular silsilemizden biriyle karşı karşıyayız; “aç kalırsam kilo veririm”. Tamam, bir ölçüde az yemek doğru ancak aç kalmak bırakın kilo verdirmeyi vücudunuzu bile kilitliyor. Vücut aç kaldıkça kıtlık seviyesine geçiyor ve sonra olanlar oluyor. Ara öğünleri atlamayı kar bilmeyin. Abartmadan küçük de olsa mutlaka ara öğünlerle midenizi hareketlendirin. Burada önemli olan vücudumuza “sen diyettesin” dememek.

7 -   Hava kararınca yemek yemeyin!

Güneşin batmasıyla yeme içme işini bitirin. Akşam en geç 19:00’da yemek işiniz bitsin. Böylece vücudunuz akşam yemeğinde yediklerini sindirebilirsin. Gece atıştırmaları, diyet yapanların korkulu rüyasıdır. Ancak illa yemek ihtiyacı hissediyorsanız salatalık gibi kalorisi düşük gıdalardan destek alabilirsiniz.

8 -   Her gece ortalama 7-8 saat uyuyun!

Uykunun metabolizma üzerinde çok katkısı var. Sadece kendinizi iyi hissetmeye yaramakla kalmıyor aynı zamanda zayıflama sürecinizde de etkili oluyor. Kaliteli bir uyku her zaman için şart!

9 -   Gerçekleri konuşalım!

Kendinizle daima gerçekleri konuşun, vücudunuzu zor vaatlerle kandırmayın. Hedeflerinizi önce kısa vadede tutun ve şuan ki kilonuza yakın bir hedef belirleyin. Daha sonra hedefi arttırın. Kendinize “şu kadar zamanda şu kadar kilo vereceğim” gibi yaptırımlarda bulunmayın. Sıkmadan, bunalmadan sağlıklı beslenerek hafiflemenin tadını çıkarın!

Benzer Yazılar