Faydalı Yiyecekler
Gezen Tavuk Yumurtası Nedir? Faydaları Nelerdir? 18.11.2020

Son zamanlarda markaların sıkça dile getirdiği ve önem verdiği konulardan biri gezen tavuk yumurtası. Özellikle markaların ürünlerinde dile getirdiği dedik çünkü gezen tavuk yumurtasının, diğer tavuk yumurtalarına oranla daha sağlıklı olduğu düşünülüyor. Yakın zamana kadar gezen tavuk yumurtası gibi bir kavram hayatımızda değildi ancak dünyanın değişmesi ve gelişmesiyle artık organiğe olan talep de bir o kadar arttı. Kimyasallar hayatımızın ne yazık ki her yerinde. Kaynağı belli olmayan gıdalar tüketmek durumunda kalabiliyoruz kimi zaman çünkü her yediğimiz yiyeceğin etken maddelerine her zaman hakim olmak güç. Bu noktada organik ürünler imdadımıza yetişiyor. Ülkemizde organik pazarlar da git gide büyüyor. Organik sertifikası olan doğal ürünler sayesinde yediklerimiz daha çok içimize siniyor ve ayrıca sağlığımız için de tehdit olmuyor. Konu organik olunca, pek çok kavram hayatımıza giriyor haliyle. Onlardan biri gezen tavuk. Gezen tavuk yumurtası nedir kısaca bahsedelim önce.

Gezen tavuk yumurtası nedir, kısaca…

Gezen tavuk yumurtası ne demek kısaca tanımlayalım. Gezen tavuk yumurtası, tavukların kapalı ortam dışında dolaşıp doğal olarak kendi yemini kendisinin bulduğu tavukların yaptığı yumurtadır. Tavuklar güneş ışığı alarak, serbest bir şekilde dolaşarak, kendi imkânlarıyla buldukları yemleri yerler böylece doğal bir beslenme sağlamış olurlar. Doğal beslendikleri için ürettikleri yumurta da haliyle doğal olur. Büyük şehirlerde gerçekten gezen tavuk bulmak zor, yanı sıra gezen tavuk yumurtası ibaresiyle satılan pek çok ürün ne kadar gerçek o da tartışılır. Gezen tavuk yumurtası ismiyle satılan pek çok ürün var ancak belirtmek gerekir ki gezen tavuk yumurtası, normal çiftlik üretimi yumurtalarının neredeyse 2 katı gibi bir rakama satılıyor. Gezen tavuk yumurtası çok sağlıklıdır ancak çiftlik yumurtası çok zararlıdır gibi bir durum söz konusu değildir. Gezen tavuk yumurtası elbette tercih sebebidir ancak bu çiftlik yumurtalarını sağlıksız kılmaz. Çiftlik yumurtalarının da avantajları vardır. Örneğin tavuğun yediği yem bellidir, bulunduğu ortam bellidir, aşılamaları zamanında yapılır ve yumurtalar daha hijyenik ortamda üretilir. Yanı sıra her şey kontrol altındadır. Dediğimiz gibi gezen tavuk yumurtası tercih sebebidir.

Serbest gezen tavuk yumurtasının faydaları

Yumurta zaten başlı başına bir mucize. Bugün, anne sütünden sonra en kaliteli protein içeriğine sahip bir besin maddesidir. Elbette yararları saymakla bitmez. Bugün konumuz olan gezen tavuk yumurtasının neden bu kadar revaçta olduğunun kanıtı niteliğinde birkaç madde paylaşacağız. Gezen tavuk yumurtasının pek çok faydası var. Onlardan birkaçını aşağıdaki gibi açıklayalım.

  • Gezen tavuk içeriğine göz atıldığında 77 kalori, 6 gr protein, 5 gram sağlıklı yağ barındırdığı gözlemlenebilir ortalama olarak.
  • D vitamini, E vitamini, K vitamini, B6 vitamini bakımından zengindir.
  • Kalsiyum ve çinko barındırır.
  • Özgür ve doğal gezen tavukların yumurtladığı yumurtalar besin değeri yüksek ve sağlıklıdır.
  • Gezen tavuk yumurtası tamamen organiktir.
  • Çinko içeriği yüksek olan gezen tavuk yumurtası, magnezyum değerleri sayesinde migren hastalığına da iyi gelebilir.
  • Omega-3 bakımından zengindir.

Gezen tavuk yumurtası nasıl anlaşılır?

Gezen tavuk yumurtası adı altında satılan pek çok ürün var. Serbest dolaşan tavuk piyasasının bu kadar hareketli olması nedeniyle haklı olarak hangi yumurtanın gezen tavuk yumurtası olduğunu ayırt etmek tüketiciler için kolay değil. Gezen tavuk yumurtasının orijinal olduğunu anlamak için birkaç püf noktasına dikkat etmek yeterlidir. Yumurtanın kabuğu sağlam ise gezen tavuk yumurtasıdır. Yanı sıra yumurtadan pis bir koku gelmiyorsa, haşlandığı zaman yumurta kabuğunun altında rengârenk bir görünüm çıkmıyorsa bu yumurtanın gezen tavuk yumurtası olması muhtemeldir. Bu arada gezen tavuk yumurtaları, normal çiftlik yumurtalarına oranla daha hızlı pişer. Son olarak… Yumurtayı bir bardak suya koyduğunuzda, yumurta dibe batıyor ve suyun üstünde yüzmüyorsa bu durumda taze gezen tavuk yumurtasıdır.

Benzer Yazılar