Faydalı Yiyecekler
Halsizliğe İyi Gelen Gıdalar Nelerdir? 02.03.2018

 

Halsizliğe İyi Gelen Gıdalar Nelerdir?

İş temposunun artması, halsizliğe ne iyi gelir konusundan daha fazla gündeme gelmesine neden olmaktadır. Vücut kırgınlığı ve halsizlik gün içerisinde yüksek tempoda faaliyet göstermek nedeniyle ortaya çıkan durumlardır. Ortaya çıkan bu halsizlik kişinin veriminin düşmesine neden olur. Bu düşük verim hem iş yaşamını hem de soysal yaşamı olumsuz etkilediğinden dolayı halsizliğe iyi gelen dualardan bile medet umulduğuna sıklıkla rastlanır. Halsizlik için ilaç isimleri arayışında değilseniz  hangi yiyeceklerin bu soruna iyi geldiğini öğrenelim.
Çoğumuz kendimizi yorgun hissettiğimiz zaman enerji yüklemesi yapmak için kahve içeriz. Sürekli olarak enerji yüklemesi yapmak için yani halsizlikten kurtulmak için tüketilen kahve bir süre sonra sindirim sisteminin zarar görmesine neden olur. Kahveden alınan, halsizliği yok eden bu enerji farklı beslenme yöntemleriyle de kolay bir şekilde temin edilebilir. Artık kahve içmek yerine, kendinizi yorgun ve halsiz hissettiğiniz zamanlarda doğru gıdaları tüketerek ihtiyacınız olan enerjiyi alıp, güne daha zinde bir şekilde devam edebilirsiniz.
Dünya genelindeki gıda uzmanlarının tamamı sadece bir gıdaya yönelmek yerine tüm gıdaların bir kombinasyon içerisinde tüketilmesini tavsiye etmektedir. Karbonhidratlar, proteinler ve yağlar iyi bir şekilde kombinasyon edilirse gün içerisinde ihtiyacınız olan enerjinin tamamını sağlıklı bir şekilde karşılayabilirsiniz. Doğru bir beslenme zincirine sahip olan kişiler gün içerisinde kırgınlık ve halsizlik yaşamadan tüm faaliyetlerini yerine getirebilir.

Halsizliğe İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir? 

Protein: Vücudumuzdaki kaslarımızın ihtiyacı olan enerjinin ana kaynağı proteinlerdir. Norepinefrin ve dopamin motivasyon, uyanıklık ve mutluluk veren hormonlardır ve bunların üretimini artıran besinler yüksek proteinli ve “trozin” bakımından zengin besinlerdir. Fakat kırmızı et ,yumurta  gibi protein  bakımından zengin olan besinlerin aşırı tüketilmesi sonucunda kötü kolesterol olmasına sebep olur. Kırmızı ete alternatif olarak  protein yönünden zengin olan derisi ayrılmış tavuk ve fasulye tüketmek daha sağlıklı olacaktır.

Yoğurt: Yoğurt protein yönünden zengin ve sindirimi kolaylaştıran bir besindir. Yoğurtta fazla miktarda iyi bakteriler vardır ve bunlarda bağışıklık sistemimizin gelişmesini sağlar. Gece yatmadan önce bir kase yoğurt güzel bir uyku uyumanıza yardımcı olur.

Karbonhidratlar: Vücudun birincil enerji kaynağı karbonhidratlardır. Karbonhidratlar diğer temel besin olan protein ve yağlara göre daha az enerji verir. Vücudumuzun ihtiyacı olan enerjiyi nişastalı gıdalar, sebze, kepekli gıdalar tüketerek karşılayabilirsiniz. Fiziksek aktivelerde kasların gilokojeni yeniden  üretmesinde karbonhidratlar yardımı olur ve kaslarda laktik asite bağlı olarak hissedilen yorgunluğu geciktirir. Uyku alışkanlığının oluşmasında ve ruhsal olarak iyi olmamızı sağlayan serotonin hormonu yönünden kompleks karbonhidratlar zengindir ve kan şekerinin korunmasını sağlarlar.

Su: Halsizliğin en önemli belirtilerinden bir tanesi vücudumuzun susuz kalmasıdır. Normalde herhangi bir aktivite yapmasak bile vücudumuz terleyerek  suyu dışarı atar. Su hidrat için en kolay yollardan bir tanesidir. Gazlı, kafein, alkol gibi içeceklerin yerine su tükettiğimiz  takdirde  kendimizi sağlıklı ve daha zinde hissedeceğiz. Günlük en az sekiz bardak su içmeniz sağlıklı olur. Klasik ama hayatın bir gerçeği olan şudur ki “su hayattır”.

Demir: Demir eksikliği kronik yorgunluğa neden olur. Demir eksikliği yetersiz ve sağlıksız beslenme sonucu ortaya çıkar. Demir eksikliği kandaki oksijen miktarını azaltır ve organların ihtiyacı olan oksijenin gitmesine engel olur. Oksijen solunumun en temel ögesi olduğu için ve besinlerin yakılarak enerjiye dönüştürülmesini sağlar. Oksijen eksikliği durumunda vücut kendisi için gerekli olan enerjiyi karşılayamaz ve  halsizlik meydana gelir. Bunun için demir bakımından zengin olan besinlerin tüketilmesi sağlıklı olur. Et, balık, yeşil yapraklı sebzeler demir yönünden oldukça zengindir.

İşlenmiş Gıdalar: Hazır yiyecekler  ve işlenmiş gıdalar boş enerji kaynakları olduğu içi uzak durunuz. Besin  değerleri düşüktür ve kan şekerinin korunmasını engeller bu yüzden de yorgunluk ve halsizlik hissi verir.
Diğer önemli başlığımız kahvaltı öğünümüzü atlamamak çünkü kahvaltı gün boyunca uyanık ve dinç kalmamıza yardımcı olur. Kahvaltıda şeker kullanmamaya özen gösteriniz.

Kafein: Kafein uykusuzluk ve yorgunluk hissini azaltabilir fakat bir süre sonra çökmenize neden olur. Fazla kafein sinirlilik ve aşırı baş ağrısı yapar bu da zihinsel olarak bedenimiz yordun düşürür. Kafeine alternatif olarak  olarak  günde bir fincan Türk kahvesi içmeniz daha faydalı olur. Diğer gazlı içecekler, soda, enerji içecekleri aşırı miktarda şeker içerir bu yüzden kullanmamaya özen gösteriniz.

Fındık: Yorgunlukla ve açlıkla mücadele için fındık önemli bir enerji kaynağıdır. Fındık, badem, ceviz, kaju fıstığı yer fıstığı gibi besinler enerji bakımından zengin besinlerdir. Ara öğünlerde tüketmek faydalıdır.

Halsizliğe Karşı Ne Yapmalıyız?

 



  • Uyku alışkanlığımıza dikkat etmeliyiz  çünkü iyi bir uyku zihinsel ve bedensel olarak dinç ve uyanık kalmamızı sağlar.


  • İşlenmiş, hazır, yağlı ve tuzlu gıdalardan uzak durun, sağlıklı beslenmeye özen gösterin.


  • Su yaşamsal fonksiyonlarımız için gereklidir ortalama ger gün sekiz bardak su içiniz.


  • Günlük  aktiveler yüzme, kısa yürüyüşler yapınız.


  • Zihninizi ve bedeniniz için rahatlatıcı şeyler yapın.


  • Aşırı stres altında buluma ve aşırıya kaçan çalışma saatlerinden  uzak durunuz.


  • Alkol, nikotin, kafein, uyuşturucu gibi zararlı şeylerden uzak durunuz.

 

Eğer çok  uzun vadeli halsizlik durumları yaşıyorsanız doktorunuza muayene olmanız en sağlıklısı olacaktır.

Benzer Yazılar