Faydalı Yiyecekler
Kızılcık Suyu 06.01.2017

KIZILCIK SUYU

Kızılcık suyunun faydaları üriner sistem enfeksiyonu, solunum bozuklukları, böbrek taşları, kanser ve kalp rahatsızlığının iyileştirilmesini içerir. Aynı zamanda mide rahatsızlıklarının ve şeker hastalığının yanı sıra diş plakasının neden olduğu diş eti hastalıklarının önlenmesinde de yararlıdır. Doğal olarak türetilmiş bitki bileşiklerinden olan  besleyiciler, kızılcıklar halinde bulunur ve geniş bir sağlık problemleri yelpazesini engellediği kanıtlanmıştır.

Kızılcık çok yönlü bir meyvedir ve faydaları onları tıbbi ürünlerin yanı sıra yiyeceklerde de kullanışlı kılmaktadır. Kızılcık bitkisinin Latince adı Vaccinium macrocarpon'dur ve Kuzey Amerika'nın yerli meyvelerinden biridir. Kızılcık, brokoli, ıspanak ve elma gibi diğer meyve ve sebzelere kıyasla muazzam miktarda antioksidan kapasitesine sahiptir. Bir bardak kızılcık toplam 8983 antioksidan kapasitesi sunmaktadır.

Kızılcık Suyu Besin Değeri

Kızılcık suyu, antioksidan, vitamin C ve salisilik asit bakımından zengindir. Kupa başına sadece 45 kaloriyi içeren  kızılcık suyu, beslenme kurallarına çok uygun bir besindir. Kızılcık suyu ayrıca 100 g başına 87.13 g su içerir. Aynı zamanda enerji, protein ve karbonhidrat da sağlar. Mineraller açısından, kalsiyum, magnezyum, demir, fosfor, sodyum, potasyum ve çinko içerir. Ayrıca, tiamin, riboflavin, niasin, vitamin B-6, E (alfa tokoferol) ve vitamin K (filokinon) gibi vitaminleri içerir. Kızılcık, Ericaceae ailesinin üyeleridir ve Kuzey Amerika'ya özgüdür.

Kızılcık Suyunun Faydaları

Kızılcık suyu uzun zamandır çeşitli hastalıkları iyileştirmek için kullanılmıştır. Kızılcıkların bazı sağlık yararları arasında aşağıdakiler bulunmaktadır.

İdrar yolu Enfeksiyonları (İYE)

İdrar yolu enfeksiyonları, idrarda normal seviyeleri aşan bazı mikro organizmaların varlığına karşılık gelir. Bu enfeksiyonlar mesanede gelişebilir ve böbrekte parankimiye neden olan sistit, prostatta bakteriyel prostatite neden olur. Araştırmalar, kızılcık suyunun bakterilerin kendisini mesanenin duvarlarındaki hücrelere bağlamasını önleyen anti-tutunma özelliklerine sahip proantosiyanidinleri içerdiğini göstermiştir. Bu bileşikler,  bakterilerin çoğalmasını ve daha ileri derecede olmasından dolayı idrara çıkma yoluyla vücudun dışına atmasını engeller. Araştırmalar, kızılcık suyunu  düzenli olarak içmenin, orta yaşlı kadınlarda ve hamile kadınlarda tekrarlayan İYE'lerin önlenmesine yardımcı olabileceğini gösteriyor. Kızılcık suyunun düzenli olarak alınması, hastanelerde üriner sistem hastalıklarına karşı koruyucu olarak diğer tedavilere tabi olan hastalar için faydalı olduğu kanıtlanmıştır. Araştırmalarda, kızılcık suyunun pediatrik idrar yolu enfeksiyonunun önlenmesinde  yardımcı olabileceğini belirtilmiştir. Bununla birlikte, kızılcık suyu, enfeksiyonu aldıktan sonra İYE'lerin tedavisinde direk olarak etkili değildir. Sadece önleyici bir önlemdir.

Antitümör Etkiler

Kızılcık suyu tarafından sunulan anti-tümör etkinliği, meyve içindeki polifenolik bileşiklerin varlığına bağımlıdır. Araştırmalar kızılcık suyunun düzenli tüketilmesinin akciğer, göğüs, kolon, prostat ve diğer kanserli tümörlerin gelişmesini ve yayılmasını engellediğini ileri sürer. Kızılcık suyu, şişmeyi azaltmaya, kan pıhtımını önlemeye ve tümörleri ortadan kaldırmaya yardımcı olan yüksek miktarda salisilik asit içerir.

Kardiyovasküler Sağlık

Kızılcık suyu, kalp rahatsızlığı riskini azaltmaya yardımcı olur ve kardiyovasküler sağlığın korunmasına yardımcı olur. Kızılcıkta bulunan flavonoidler antioksidan özelliklere sahiptir ve ateroskleroz tehdidini azaltabilir. Ateroskleroz, kanda bulunan yağ, kalsiyum ve kolesterolün birikmesi nedeniyle arterlerin daraldığı bir hastalıktır. Bu da, vücudun çeşitli bölgelerine oksijen açısından zengin kan akışını engeller ve kalp krizi ve felç gibi potansiyel olarak ölümcül sonuçlar doğurabilir. Bu bileşiklerin, düşük yoğunluklu lipoproteinin (LDL) oksidasyonunu geciktirdiği ve bastırdığı ve kan trombositlerini faydalı bir şekilde stimüle ettiği gösterilmiştir.

Diş Çürüklerini Önler

Yeni araştırmalara göre, kızılcık suyu diş boşluklarını engeller. İçinde bulunan kimyasal bir bileşik olan proantosiyanidin, zararlı bakterileri dişlere yapışmasını engeller. Bu bileşenler plak büyümesini önleyerek asit üretimini engeller ve dişleri korur. İyi bir ağız hijyeni, kızılcık tüketimi ile birlikte, diş çürüğünün patojenik mekanizmasını bozar ve genellikle diş sağlığı için iyi sonuçlar verir.

Solunum Enfeksiyonlarından Korur

Yapılan araştırmalara göre, kızılcık suyu, çocuklarda kulak ve solunum yolu enfeksiyonlarının ortak bir nedeni olan Haemophilus influenza'nın oluşturduğu sonuçları inhibe etmeye yardımcı olur. Meyve suyu bakterilerin saç benzeri yapılarını inhibe ederek cildin yüzeyine yapışmasını engeller.

Kanseri Önler

Kızılcık, çeşitli kanser hücrelerinin büyümesini engelleyen proantosiyanidinleri içerir. Araştırmalar, flavonoidlerden açısından zengin diyetlerin kanser riskini azaltmada önemli bir rol oynadığını ileri sürüyor. Kızılcık suyu, özellikle kolon ve prostat kanseri ile ilişkili olan kanser hücrelerinin büyümesine müdahale eden anti-kanserojen bileşenleri içerir. Çalışmalara göre, protonosiyanidinler mikro-tümörlerin kan damarlarında gelişmesini durdurabilir. Kızılcık suyunun düzenli tüketilmesi , tümörlerin hızlı büyümesini engeller. Kızılcık maddeler ayrıca meme kanseri hücrelerinin çoğalmasını engeller.

Kemik ve Dişleri Güçlendirir

Kızılcık suyu doğal bir kalsiyum kaynağı olmasına rağmen birçok meyve suyu şirketi kızılcık suyuna ekstra kalsiyum katar. Kalsiyum ise  osteoporoz  riskini azaltır.

Soğuk Algınlığı

Taze kızılcık suyu enfeksiyonlara karşı mücadelede etkilidir. Boğaz ağrısı ve soğuk algınlığı tedavisinde kullanılır.

Kilo Kaybı

Kızılcık suyu vücudumuzdaki yağ birikiminde emülsifiye edici etkiye sahip organik asitler bakımından zengindir. Bu da, ekstra kilo vermeyi isteyen insanlar için doğru bir seçimdir.

Böbrek Taşlarını Önler

Kızılcık suyundaki asit bileşenleri yüksek miktarda böbrek taşı oluşumunu engeller.

Peptik Ülserler

Peptik ülserlere Helicobacter pylori veya H.pylori adı verilen bir bakteri oluşumuna neden olur. Bu mikroorganizma, bağırsağın ilk kısmı olan midenin ve duodenumun koruyucu tabakasına saldırır. Ve mide astarının daha da iltihablanmasına neden olabilir. Elma ve sarımsak gibi antosiyaninler, flavonoller ve proantosiyanidleri içeren bir kategori olan flavonoidlerden zengin gıdalar, H. pylori bakterilerinin büyümesini engelleyerek mide ülseri gibi mide rahatsızlıklarının riskini azaltmaya yardımcı olur. Bu tip mide rahatsızlığı olan bir grup hastaya yapılan bir araştırma, kızılcık suyu tüketmeyen hastalara göre% 50 avantaj sağladıklarını gösterdi. Bu nedenle, Doktorlar yaygın olarak kızılcık suyunun düzenli olarak alınmasının enfeksiyonu baskı altına aldığı için kızılcık suyunu önerirler.

Scurvy ( C vitamini (askorbik asit) eksikliğine bağlı olarak gelişen, dişetlerinde kanama, anemi, halsizlik, kol, bacak ve eklemlerde ağrı ile belirgin hastalık)

Bireyde vitamin eksikliği, ürperti ile sonuçlanabilir. Kızılcık, vücudun dokuların sağlıklı çalışmasının ardındaki ana bileşen olan kollajen yapmak için hayati önem taşıyan yüksek düzeyde vitamin C sağlar.

Akciğer iltihabı

Kızılcık suyunun antienflamatuar etkilerinin, akciğerlerde influenza virüsü tarafından oluşturulan iltihaba karşı etkili olduğu kanıtlanmıştır. Kızılcıkta bulgursuz materyal veya NDM olarak adlandırılan bir madde grip virüsünün hücrelere yapışmasını engeller ve dolayısıyla  grip enfeksiyonunu önler.

Yaşlanma Karşıtı

İnsan araştırma merkezindeki USDA bilim insanları, kızılcıkta bulunan phytonutrientlerin ve antioksidanların zenginliğinin, hafıza kaybı ve koordinasyon eksikliği gibi yaşla ortaya çıkan sorunlara karşı korunmada hayati bir rol oynadığını öne sürüyor. Kızılcık hücreleri, yaşlanmaya katkıda bulunan serbest radikaller denilen kararsız moleküllerin yol açtığı hasardan hücreleri koruyan çok sayıda terapötik özelliğe sahiptir ve bu sayede cilt daha genç görünür.

Gıdalar: Kızılcık meyve özütü çeşitli soslar ve kızılcık suyu kokteyli yapımında kullanılır. 1500 gr taze kızılcık yağından yaklaşık 1 litre su alınabilir. Kızılcık suyu kokteylleri yapay tatlandırıcı veya fruktoz ile karıştırılmış  yaklaşık% 30 saf kızılcık suyu içerir. Kurutulmuş kızılcık, kahvaltılık tahıllara veya keklerinize eklenebilir.

UYARI !!!

Warfarin (kalp ve damar sisteminde pıhtılaşmaya karşı kullanılan ilaçtır )

Warfarin, kan inceltici olarak kullanılan anti koagülan bir ilaçtır ve vücutta oluşan kan pıhtılaşma riskini düşürür. Bu kan pıhtıları, bacaklarda, akciğerlerde ve kardiyovasküler sistemin diğer bölümlerinde kardiyovasküler hastalıklar veya pıhtılar gibi ciddi durumlara neden olabilir. Varfarin alan insanlara kızılcıkların alınması konusunda temkinli davranmaları gerektiği söylenir , çünkü yüksek kanama riski ortaya çıkabilir.  Bu gibi durumlarda, ilaçların doğru dozda tüketilmesi için kanınızın düzenli olarak test edilmesinin önerilir.

Aspirin Alerjisi

Kızılcıklar, aspirinde de bulunan önemli miktarlarda salisilik asit içerir. Aspirin kullanan insanlar çok fazla kızılcık suyu tüketmesini önlemelidirler. Aspirine alerjiniz varsa kızılcıkların alınması da kısıtlanmalıdır.

Böbrek Taşları

Kızılcık özleri önemli miktarda oksalat ve kalsiyum içerir. Bu, bazı insanlarda kalsiyum-oksalat taşları ve ürik asit taşları geliştirme rislini artırır. Böbrek taşı olan insanlar kızılcık eklerini veya çok miktarda kızılcık suyu tüketmeden önce bir tıp uzmanına danışmalıdır. Araştırmalar, kızılcık suyunun idrar içindeki oksalat düzeyini% 43'e kadar yükselteceği kanıtlanmıştır.

Kızılcık özleri, üriner inkontinans olarak da bilinen idrar kontrolünde komplikasyonlara sahip bazı insanlardaki idrar kokusunu gidermek için kullanılmıştır. Ekstraktlar(Kurutulmuş bitkilerden, özel ekstraksiyon yöntemleri kullanılarak, ayrıştırma (osmoz) işlemlerinin gerçekleştirilmesi sonucunda elde edilen, ilaç hammaddesi olarak da kullanılan bitki özlerine denir ) üriner tüplerin tıkanmasını önleyebilir ve zarın midedeki iyileştirme sürecini hızlandırabilir.

Benzer Yazılar