Faydalı Yiyecekler
Maydanozun Faydaları 07.01.2017

MAYDANOZ

Maydanozun sağlığa olan faydaları, kanseri, şeker hastalığını ve romatoid artriti kontrol altına almanın yanı sıra osteoporozu önlemeyi de içerir. Ayrıca, anti-inflamatuar özelliklere sahip bir ağrı kesici olarak işlev görür. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olurken hazımsızlık, mide krampları, şişkinlik ve mide bulantısı gibi gastrointestinal konularda rahatlama sağlar.

Maydanoz piyasada yıl boyunca bulunabilir. Herkesin elinde tutabileceği ucuz bir yapraktır. Aynı zamanda oldukça besleyici bir bitkidir ve bol miktarda vitamin ve antioksidan içerir. Bu da sağlığımızı büyük ölçüde geliştirebilir.

Maydanoz Nedir?

Maydanoz, güney İtalya, Cezayir ve Tunus'un Akdeniz bölgesinden gelen bir bitkidir. Bu bitki bilimsel olarak Petroselinum hortense ve Petroselinum crispum olarak bilinir ve Apiaceae familyasına aittir.

2000 yıldan uzun bir süre insan tarafından yetiştirildiği ve çeşitli törenlerde kullanıldığı için Yunan kültüründe saygın bir yere sahipti. Romalılar da pek çok açıdan kullandılar. MS 1. yüzyıl tarihçisi Pliny The Elder, her yaş grubundan insanlar tarafından tüketildiğini yazdı. Başlangıçta sadece tıbbi bir bitki olarak kullanılıyordu, ancak daha sonra yiyecek olarak tüketildi. Efsaneler ve masallar, birçok Akdeniz ve Avrupa kültüründe bu bitki kökeni ve büyümesi ile ilişkilendirilmiştir. Yunanlılar, düşen Yunan kahramanı Archemorus'un kanından doğduğuna inanıyorlardı. Dolayısıyla Yunanlılar ölüm ve imha ile bağlantı kurmaya başlamışlardı, ancak Ortaçağ'da maydanoz  ilaçlara dahil edildi ve yavaşça popülerlik kazandı.

Ağırlıkla tropik bir bitki olan Maydanoz, büyümek için neme ve bol güneş ışığına ihtiyaç duyar. Bitki, yeşil yapraklı sebze ve baharat olarak kullanılır. Aslında iki şekilde kullanılır: yaprak ve kök. Hem Akdeniz hem de Avrupa mutfaklarında yaprak ve kök kullanılmaktadır. Süslemede, salatalar ve sandviçler de dahil olmak üzere pek çok farklı şekilde tüketilir. Yaprak  iki tipe ayrılır: kıvırcık yaprak ve düz yaprak. Kök formu, yalnızca yaklaşık 300 yıl önce ekilmeye başlayan ve Almanya'nın Hamburg kentinde yetiştirilen yeni bir katkıdır. Günümüzde, kök maydanoz gittikçe daha popüler hale gelmektedir.

Maydanozun Besin Değeri

Maydanozda bulunan besin maddeleri, A vitamini, vitamin C, vitamin E, tiamin, riboflavin, niasin, vitamin B6, vitamin B12, pantotenik asit, kolin, folatlar, kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum, çinko , Ve bakır. Aynı zamanda, miristik, limonen, öjenol ve alfa-tüjen gibi uçucu bileşiklerin de çok iyi bir kaynağıdır. Yaprakları enerji, karbonhidrat, yağ ve protein içerir.

Maydanozun Faydaları

Anti-Diyabetik Özellikleri

Geleneksel olarak, maydanoz diyabet için bir ilaç olarak Türkiye'de kullanılmıştır. Bu iddiayı bilimsel olarak doğrulamak için Marmara Üniversitesi'nde araştırma yürütülmüştür. Araştırma maydanoza verilen diyabetik sıçanların  bir ayda  kan şekeri seviyelerinde bir düşüş gösterdiğine dair kanıt olmuştur.  Ve diyabetik kontrol için kullanılabileceği belirtilmiştir.

Romatoid Artrit Kontrolleri

Maydanoz ayrıca romatoid artrite karşı da etkilidir. Bitkide bulunan C vitamini ve beta-karoten gibi bileşikler artrit kontrolünde anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Düzenli olarak tüketmek de artrit semptomlarıyla bağlantılı olan ürik asit giderimi sürecini hızlandırdığına inanılıyor.

Anti-kanserojenik Özellikler

Minnesota'daki LKT Laboratuarlarından , maydanoz yağı özünden bir fenil propan bileşiği olan miristikin adlı bir bileşimi çıkardılar. Miristikin bileşiğine ilişkin ön inceleme, anti-kanserojenik özelliklere sahip olduğunu ortaya koydu. Ottan gelen miristik öz, sadece sıçanlar üzerinde test edildi ve bu bileşiğin insan uygulaması halen araştırılmaya devam etmektedir.

Anti-Inflamatuar Özellikleri

Maydanoz geleneksel olarak diş eti, çürük, böcek sokması ve  cilt için Akdeniz bölgesinde kullanılmıştır. King Saud Üniversitesi'nde bilim adamları tarafından yapılan ön araştırmalara göre, maydanoz anti-inflamatuar ve anti-hepatotoksite özellikleri göstermiştir. Anti-inflamatuar özellikler iç yangıları azaltırken, anti-hepatoksik özellikler karaciğeri temizlemeye yardımcı olur.

Osteoporoz

Maydanoz, osteoporoz vakalarında etkilidir ve kemik sağlığının korunmasında yardımcı olur. Osteoporoz, kemiklerde ve ayrıca homosistein adı verilen bir amino asite bağlı olarak, kalsiyum seviyesinin azalması nedeniyle oluşur. Bu amino asit, folik asit alımı ile parçalanabilir. Bu yönünden dolayı, maydanoz, süt ürünlerinden ve sebzelerden başka, en iyi kalsiyum kaynakları arasında sayılmaktadır. Aynı zamanda, homosisteini parçalayabilecek uygun miktarda folik asit içerir.

Diüretik Etkiler

Günümüzde yüzyıllar boyunca maydanoz böbrek taşları, üriner sistem enfeksiyonları ve safra kesesi taşları gibi çeşitli hastalıkların kontrolünde yardımcı olan diüretik olarak kullanılmıştır. Ödem, bir hastanın vücudun normal şartlar altında tutması gereken sıvıdan daha fazla sıvıyı saklamasının tıbbi bir durumudur. Sıvı birikimi nedeniyle vücut şişer. Bu durumdan rahatsız olursanız, maydanoz suyu birkaç çay kaşığı hafif bir rahatlama sağlayabilir. Otun kökleri de böbrek taşlarına karşı koymada çok yararlıdır. Köklerini kaynar suya ilave etmek ve günlük olarak içmek vücut için genel bir temizleyici olarak etkili olduğu bilinmektedir.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Maydanozda bulunan vitaminler, mineraller ve antioksidanlar bağışıklığın güçlendirilmesine yardımcı olur. C vitamini, vitamin A, vitamin K, folat ve niasin gibi vitaminlerin her biri bağışıklık sisteminin farklı yönleri üzerinde hareket eder. A vitamini, doğrudan lenfositlere veya beyaz kan hücrelerine etki ederek etkilerini arttırır. İçindeki klorofil anti-bakteriyel ve mantar önleyici özelliklere sahiptir. Araştırmalar, bitkinin antioksidan özelliklere ve antibakteriyel özelliklere sahip olduğunu ve çeşitli ev ilaçları için ideal bir kaynak olduğunu gösterir.

Maydanozun Yan Etkileri

Özellikle yüksek miktarlarda maydanoz tüketimi, yan etkilere ve dezavantajlara sahip olabilir.

Hamile Kadınlar İçin

Otların büyük miktarlarda tüketilmesi hamilelik sırasında uterus kasılmalarına neden olabilir. Hamileliğin herhangi bir aşamasında, bu çok riskli olabilir. Büyük miktarda maydanoz, emziren kadınlar için güvenli değildir. Hamilelik ve emzirme sırasında aşırı tüketimden kaçınılması  tavsiye edilir.

Oksalat Aşırı Tüketim

Maydanoz, yüksek miktarda oksalat içerir. Bu yüksek konsantrasyon özellikle böbrek taşı rahatsızlığı olan insanlar için sorun yaratabilir.

Diğer Etkiler

Cilt, güneşte daha fazla duyarlı hale gelebilir, bu da döküntü oluşmasına neden olabilir.

Benzer Yazılar