Faydalı Yiyecekler
Mısırın Faydaları 08.01.2017

MISIRIN FAYDALARI

Mısırın sağlığa olan faydaları, şeker hastalığının kontrol altına alınması, kalp rahatsızlıklarının önlenmesi, hipertansiyonun düşürülmesi ve doğumda nöral tüp kusurlarının önlenmesini içerir. Mısır dünyadaki en popüler tahıllardan biridir ve Amerika Birleşik Devletleri ve birçok Afrika ülkesi de dahil olmak üzere birçok ülkede temel gıda maddelerini oluşturmaktadır.

Mısırın çekirdekleri mısırın besinlerinin çoğunu tutan şeydir ve sebzenin en çok tüketilen kısımlarıdır. Çekirdekler, mısırın yetiştirildiği yere veya çeşitliliğine bağlı olarak birden çok renkte olabilir. Sweetcorn adı verilen bir başka mısır çeşiti genetik varyant, besleyici materyalde daha fazla şeker ve daha az nişasta içerir.

Mısırın Besin Değeri

Mısır sadece sağlıklı, günlük metabolizma için gerekli kaloriyi sağlamakla kalmaz aynı zamanda A vitamini, B vitamini, E vitamini ve birçok mineralin zengin bir kaynağıdır. Yüksek lif içeriği kabızlık ve hemoroit gibi kolorektal kanser gibi sindirim rahatsızlıklarının önlenmesinde önemli bir rol oynamasını sağlar. Mısırda bulunan antioksidanlar ayrıca anti-kanserojen ajanlar olarak hareket ederler ve Alzheimer hastalığını önlerler.

Mısırın Faydaları

Mısır, içinde kaliteli besin maddelerinin bulunması nedeniyle birçok sağlık yararı sağlar. Herhangi bir yemeğe lezzetli bir katkı olmasının yanı sıra, fito kimyasallar açısından da zengindir ve birtakım kronik hastalıklara karşı koruma sağlar. Mısırın  araştırılmış ve yaygınlaşmış sağlık yararlarının bazıları aşağıda listelenmiştir.   

Zengin bir Kalori Kaynağı

Mısır zengin bir kalori kaynağıdır ve pek çok popülasyonda beslenme alışkanlıkları arasında bir seçim nedenidir. Mısırın kalori içeriği hububat için en yüksek olanlardan 100 gram başına 342 kaloridir. Mısırın hızlı kilo alımı için sık sık neden olduğu ve mısır için büyüyen koşulların kolaylığı ve esnekliği ile birlikte, yüksek kalorili içeriği onlarca tarımsal ülkenin hayatta kalması için hayati öneme sahiptir.

Hemoroit ve Kolorektal Kanser Riskini Azaltır

Bir bardak mısırın lif içeriği  önerilen günlük miktarın% 18.4'üne denk gelir. Bu, kabızlık ve hemoroit gibi sindirim problemlerinin hafifletilmesine yardımcı olurken aynı zamanda mısırın bütün tahıl olmasından dolayı kolon kanseri riskini düşürür. Lif uzun zamandır kolon riskini azaltmak için bir yol olarak düşünülmekte olsa da ,  kanseri önlemeyle olan ilişkisi için yetersiz ve çelişkili veriler mevcuttur. Ancak bütün tahıl tüketiminin bu riski azalttığı kanıtlanmıştır. Lif peristaltik hareketi uyaran ve hatta gastrik su ve safra üretimini uyaran bağırsak hareketlerini toplu hale getirmeye yardımcı olur. Ayrıca aşırı derecede gevşek dışkılara sıkılık kazandırır.  Bu da İrritabl Bağırsak Sendromu (IBS) ve diyare olasılığını azaltabilir.

Zengin Vitamin Kaynağı

Mısır vitamin B bileşenleri açısından zengindir.( özellikle Thiamin ve Niasin) Tiamin, sinir sağlığını ve bilişsel fonksiyonu korumak için gereklidir. Niasin eksikliği Pellagra'ya neden olur; Beslenme yetersizliği olan bireylerde sıklıkla görülen ishal, demans ve dermatit ile karakterize bir hastalıktır. Mısır aynı zamanda karbonhidrat, protein ve vücuttaki lipid metabolizması için vazgeçilmez bir vitamin olan iyi bir Pantotenik asit kaynağıdır. Hamile kadınlarda folik asit eksikliği, düşük kilolu bebeklerin doğumuna neden olabilir ve yenidoğanlarda nöral tüp kusurlarına neden olabilir. Mısır,  vücudun büyümesi ve korunması için gerekli olan doğal bir antioksidan olan E vitamininin zengin olduğu mısır, günlük folik asit ihtiyacının büyük bir yüzdesini sağlarken, mısırdaki çekirdeklerin oranı da yüksektir.

Gerekli Mineralleri Sağlar

Mısır bol miktarda mineral içerir ve bu da çeşitli şekillerde vücuda olumlu yarar sağlar. Fosfor, magnezyum, manganez, çinko, demir ve bakır ile birlikte her çeşit mısırda bulunur. Aynı zamanda, selenyum gibi, çoğu normal diyetlerde bulunması zor olan az miktarda mineraller bulunur. Fosfor, normal büyümeyi, kemik sağlığını ve optimal böbrek fonksiyonlarını düzenlemek için şarttır. Magnezyum normal bir kalp atış hızı sağlamak ve kemik kuvvetini arttırmak için gereklidir.

Antioksidan Özellikleri

Cornell Üniversitesi'nde yapılan araştırmalara göre, mısır kansere neden olan serbest radikallerle savaşan zengin bir antioksidan kaynağıdır. Aslında, diğer birçok gıdanın aksine, pişirme tatlı mısırdaki kullanılabilir antioksidan miktarını artırır. Mısır, ferulik asit olarak adlandırılan ve kanserle birlikte meme kanserine yol açan tümörlerle mücadelede etkili olduğu gösterilen anti-kanserojen madde olan zengin bir fenolik bileşik kaynağıdır. Mor mısırda bulunan antosiyaninler de kansere neden olan serbest radikallerin temizleyicileri ve eliminatörleri gibi davranırlar. Antioksidanların, kanserli hücrelerde apoptozu indükleme yetenekleri nedeniyle sağlıklı hücreleri etkilenmeden bırakmaları nedeniyle, kanserin en tehlikeli biçimlerinin çoğunu azalttığı gösterilmiştir. Bu, fitokimyasallar mısırdaki yüksek hacimlerde bulunan bir başka kimyasal türü olan antioksidanların kaynağı olduğu zaman özellikle önemlidir.

Kalbinizin Korunması

Araştırmacılara göre, mısır yağı kolesterol düzeyleri üzerinde anti-aterojenik bir etki gösterir. ve böylece çeşitli kardiyovasküler hastalıkların riskini azaltır. Özellikle mısır yağı, kalp sağlığını arttırmanın en iyi yoludur ve bu, mısırın optimal bir yağ asidi kombinasyonuna yakın olması gerçeğinden kaynaklanmaktadır. Omega-3 yağ asitlerinin zararlı "kötü" kolesterolden uzaklaşmasını ve bağlayıcı yerde değiştirmesini sağlar. Bu da, arterlerin tıkanma ihtimalini azaltacak, kan basıncını düşürecek ve kalp krizi ve inmenin riskini azaltacaktır.

Anemi'yi Önler

Mısır,  vitamin eksikliğinin neden olduğu anemiyi önlemeye yardımcı olur. Mısır ayrıca yeni kırmızı kan hücreleri oluşturmak için gerekli olan minerallerden biri olan önemli bir demir seviyesine sahiptir; Demir eksikliği de aneminin başlıca nedenlerinden biridir.

LDL Kolesterolünü Düşürür

Journal of Nutritional Biochemistry'e göre, mısır kabuğu yağı tüketimi, vücuttaki kolesterol emilimini azaltarak plazma LDL kolestrolünü düşürüyor. Daha önce belirtildiği gibi, bu LDL kolestrolünün azaltılması, "iyi kolesterol" olarak düşünülen ve kalp hastalıklarının azaltılması, aterosklerozun önlenmesi ve aterosklerozun önlenmesi dahil olmak üzere vücuda faydalı çeşitli etkilere sahip olabilen HDL kolesterolün azaltılması anlamına gelmez. Vücuttaki serbest radikallerin genel temizleyicisidir.

Vitamin A İçeriği

Sarı mısır, vücutta A vitamini oluşturan iyi görüş ve cildin korunması için gerekli olan beta-karotenin açısından zengin bir kaynağıdır. Beta-karoten, A vitamininin mükemmel bir kaynağıdır, çünkü vücut içinde dönüştürülür, ancak yalnızca vücudun ihtiyaç duyduğu miktarlarda bulunur. Çok fazla tüketilirse Vitamin-A toksik olabilir, bu nedenle beta-karoten dönüşümü yoluyla A vitamini türetmek idealdir. Vitamin-A aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirmenin yanı sıra cilt ve mukoza zarlarının sağlığına da fayda sağlayacaktır.

Vitamin A'ya dönüştürülmeyen vücuttaki beta-karoten miktarı, tüm karotenoidler gibi çok kuvvetli bir antioksidan gibi davranır. Kanser ve kalp rahatsızlığı gibi korkunç hastalıklarla mücadele edebilir. Bununla birlikte, yüksek beta karoten içeriğine sahip sigara içmeyenlerin akciğer kanseri  olma olasılığı düşükken, sigara içenlerinin beta-karoten içeriği konusunda dikkatli olmaları gerekiyor çünkü yüksek beta-karoten düzeyleri olan sigara içicilerinin akciğer kanseri olma olasılığı daha yüksektir.

Şeker Hastalığını ve Hipertansiyonu Kontrol Eder

Son on yılda dünyada diyabet salgını görülüyor. Bunun tam mekanizması belirlenemese de genelde beslenme ile ilişkili olduğu kabul edilir. Mısır gibi daha fazla organik meyve ve sebze yemek daha eski bir diyet tarzına dönüş olarak düşünülmüş ve azalan diyabet belirtileri ile bağlantılı olmuştur. Çalışmalar, mısır çekirdeği tüketiminin, insüline bağımlı olmayan diabetes mellitus (NIDDM) tedavisinde yardımcı olduğunu ve mısırda fenolik fitokimyasalların bulunması nedeniyle hipertansiyona karşı etkili olduğunu göstermiştir. Fitokimyasal maddeler vücuttaki insülinin emilimini ve salınmasını düzenler.

Kozmetik Faydalar

Mısır nişastası, birçok kozmetik ürünün imalatında kullanılır ve cildin kızarıklık ve tahrişini gidermek için tropikal olarak uygulanabilir. Mısır ürünleri, birçok kozmetik müstahzarın ana bileşenleri olan kanserojen ürünlerinin yerine kullanılabilir. Geleneksel cilt kremlerinin çoğu, gözenekleri tıkayarak cilt koşullarını daha da kötüleştirebilen bir temel madde olarak  içerir.

Mısır Nasıl Seçilir ve Saklanır?

Mısır, tüm dünyada piyasada kolaylıkla bulunabiliyor. Taze mısırın tüketilmesi her zaman iyidir ancak donmuş mısır da kullanılabilir. Taze mısır almaya çalışırken kabukların kurutulmadığından emin olun. Ayrıca, tadının bozulmamasını sağlamak için birkaç gün içinde taze mısırı tüketmeniz gerekir. Taze mısırı depolamak için kabuğu ile saklayabilir ve buzdolabında hava geçirmez kaplarda tutabilirsiniz.

Hızlı Servis Fikirleri

Buharda pişmiş mısır: Taze mısırları temizleyin ve su dolu bir kapta pişirin. Ek lezzet için pişmiş mısıra tereyağı, kireç, tuz ilave edebilirsiniz.

Çorbalar ve salatalar: Ek lezzet için salatalara ve çorbalara pişmiş mısır taneleri ilave edebilirsiniz. Karışık doğranmış soğan, domates, marul, pişmiş mısır özleri bir kapta karıştırılır. Tuz, biber, limon suyu ve zeytin yağı ile servis edebilirsiniz.

UYARI !!!

Mısır büyük miktarda yağ asidi içerir, bu nedenle  kalp rahatsızlığı riski yüksek kişiler için fazla mısır veya mısır yağı tehlikeli bir şekilde bu koşulları ve riskleri artırır. Ayrıca, mısır sıklıkla yüksek fruktoz mısır şurubu haline getirilir ve bu şurup ucuz bir tatlandırıcı olarak kullanılmak üzere mısırdan çıkarılır. Tablet şekerden daha kötüdür ve obezite nedenidir, hem de kan şekeri seviyenizi olumsuz etkilemektedir. Birçok yapay olarak şekerlenmiş gıdalarda ve şuruplarda bulunur; bu nedenle mısırın olumlu yararlarından yararlanmak istiyorsanız bunlardan kaçının.

Benzer Yazılar