Faydalı Yiyecekler
Mor Havucun Faydaları Nelerdir? 18.09.2018

 

Birçok insanın henüz tatmadığı ya da bilmediği mor havuç bilinmeyenin aksine sağlık açısından farklı faydalara sahiptir. Mor havucun tadı, onları yemenin tek nedeni değildir.

Mor Havuç Nedir?

Mor bir havuç, Daucus carota subsp. Bilimsel adını taşıyan geleneksel bir havuç rengidir. sativus. ABD ve İngiltere'deki çoğu insan sadece turuncu havucu bilse de , özellikle de Çin ve Hindistan'da mor havuçları daha çok Doğu'da bulunur. Ancak, bunlar ilk olarak 1000 yıldan daha önce Afganistan bölgesinde yetiştirilmişler ve oradan da yayılmışlardır. Pek çok insanın fark etmediği, mor havuçların aslında bu küresel olarak popüler sebzelerin orijinal şekli olmasıdır.  Soluk  renkleri sadece farklı bölgelerdeki havuçlar yetiştirildikten sonra ortaya çıktı. Bu benzersiz renkte havuçlar, karakteristik renklerini ve şaşırtıcı derecede tatlı bir tadı veren antosiyanin içerisindedir.

Havuç ne kadar büyükse, besinlerin çoğunun depolandığı merkezi çekirdeğin o kadar büyük olması daha fazla tat ile sonuçlanır. Bu havuçların dış kısmı mor olsa de, merkez genellikle sarı veya turuncu renktedir. Mor havuçlar diğer havuçlarla aynı şekilde kullanılabilir: çorbalar, güveçler, salatalar, sandviçler, karidesler ve çiğ bir atıştırmalık olarak. ABD ve İngiltere’de Asya’da olduğu gibi kolayca bulunmamakla birlikte, özel marketlerde ve ithalat mağazalarında kolayca bulunabilirler.

Mor havuçlar, birkaç önemli farkla diğer havuç türlerine benzer bir besin profiline sahiptir. Bu havuçlar zengin bir diyet lifi, C vitamini, potasyum, manganez ve K vitamini kaynağıdır. Düşük bir kalori seviyesi vardır. Fincan başına sadece 25 kalori içerir.  Ve sadece 5 gram karbonhidrat bulunur.  Bununla birlikte, antioksidanlar söz konusu olduğunda, mor havuç iyi bir lutein ve beta-karoten içeriğine sahiptir. Mor havuçlar, siyah havuçlar dışında, antosiyaninler gibi diğer fenotik bileşiklerden daha fazla fenolik bileşik içerir.

Mor Havuçun Sağlık Açısından Faydaları

Mor havuçların en etkileyici sağlık yararları arasında kilo kaybı, kronik hastalık, diyabet, kardiyovasküler hastalık, enflamatuar durumlar, görme ve dolaşım gibi diğer etkileri yer almaktadır.

Kilo Kaybı

Mor havuç, özellikle kilo verme diyetindeki yerlerinden dolayı önemlidirler. Bu düşük kalorili, az yağlı ve yüksek lifli sebze, diyet hedeflerinden ödün vermeden istediğinizi yemenin  mükemmel bir yoludur. Ayrıca, tüm bu lifleri sindirmek, metabolizmanızı hızlandırmaya yardımcı olabilir, bu da kilo vermeyi denediğinizde pasif yağ yakma konusunda yardımcı olabilir.

Kalp-Damar Hastalığı

Kardiyovasküler sistemin bütünlüğünü korumaya yardımcı olabilecek yüksek diyet lifi ve antioksidanlar ile mor havuçlar kalp sağlığı için mükemmeldir. Lif, genel kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir; bu da ateroskleroz, kalp krizi ve felç riskini ve aynı zamanda kardiyovasküler hastalıkları azaltır. Bu havuçlardaki C vitamini, arter ve kan damarı duvarlarının gücü için de önemlidir.

Enflamasyonu Azaltır

Araştırmalar, mor havuçlarda yüksek konsantrasyonlarda bulunan antosiyaninlerin, artrit, gut, baş ağrısı ve hatta hemoroid de dahil olmak üzere birçok farklı enflamatuar durumdan kurtulmasına yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Vizyonu Geliştirir

Mor havuçları, turuncu ve sarı çeşitlerden daha az beta-karoten içeriyor olsa da, bu havuçlarda önemli miktarda lutein ve zeaksantin bulunur, bunların hepsi de vizyonu iyileştirmeye yardımcı olabilir. Bu antioksidanlar, retinadaki oksidatif stresi azaltacak, maküler dejenerasyonu önleyecek ve katarakt riskinizi azaltacaktır.

Dolaşımını Artırır

Mor havuçlarda iyi bir demir miktarı vardır, bu da dolaşımın hızlandırılması için harikadır, ancak C vitamini ve diğer antioksidanların varlığı ayrıca tüm metabolik süreçlerin normal şekilde devam etmesini sağlayarak dolaşım sistemi içinde kırılmayı ve tıkanmayı önlemeye yardımcı olacaktır. 

Kronik Hastalığı Tedavisi

Bu renkli havuçlarda bulunan yüksek oranda antosiyaninler, mükemmel antioksidanlar oldukları anlamına gelir; Bu bileşikler, hücresel mutasyon ve kalp hastalıkları, romatoid artrit ve Alzheimer hastalığı gibi diğer kronik hastalık türlerinden sorumlu olan serbest radikalleri araştırıp nötralize edebilirler.

Benzer Yazılar