Faydalı Yiyecekler
Nohutun Faydaları Nelerdir? 18.09.2018

 

Baklagiller ailesinin taneli grubuna dahil olan bir bitkidir. İlk çıkış noktası Orta Doğu olan nohut, yetiştiği bölgelere göre çok çeşitlilik göstermektedir. Nohut, kurutulmuş ya da konserve şeklinde tüketilmektedir. Kaynatılmış nohut yaklaşık 10 dakika içerisinde, kuru nohut ise, yaklaşık olarak 1-2 saat içerisinde pişmektedir. Nohut, çok çeşitli şekillerde yemek haline getirilmektedir. Kültürden kültüre değişiklik gösteren nohut bazlı yemekler, bazen humus şeklinde, bazen salatalarda bazen de makarna ya da çorbalarda kullanılmış hali ile karşımıza çıkabilmektedir.

Hindistan nohut üretiminde dünya genelinde birinci sırayı almaktadır. Nohut üretiminde Hindistan’ı ikinci sırada Avustralya ve üçüncü sırada Pakistan takip etmektedir. Dünya genelinde nohut üretiminde dördüncü sırada olan Türkiye’yi ise sırası ile, Birmanya, Etiyopya, İran, Meksika, Kanada ve ABD takip etmektedir.

Nohut besin değeri olarak oldukça zengindir. Özellikle protein bakımından zengin bir besin kaynağı olan nohut, molibden ve manganez içeriği bakımından da çok zengindir. Bunların dışında nohut, folat, bakır, lif, fosfor, demir ve çinko içermektedir.

Besin Değerleri



  • 240 gram (1 kase) nohut için besin değerleri şu şekildedir;


  • Kalori: 286


  • Toplam yağ: 2.7 g / % 4


  • Doymuş yağ:  0.3 g / % 1


  • Doymamış yağ: 1.2 g


  • Mono doymamış yağ: 0.6 g


  • Kolestrol: 0 mg / % 0


  • Sodyum: 718 mg / % 30


  • Potasyum: 412.8 mg / % 12


  • Karbonhidrat: 54.3 g / % 18


  • Lif: 10.6 g / % 42


  • Şeker: 0 g


  • Protein: 11.9 g


  • Vitamin A: % 1


  • Vitamin C: % 15


  • Kalsiyum: % 8


  • Demir: % 18

Kemik Sağlığı

Nohudun da içeriğinde bulunan, demir, fosfat, kalsiyum, magnezyum, manganez, çinko ve vitamin K, kemik hücresi oluşumu, kemik yapısı ve kemik sağlamlığına katkıda bulunan önemli yapı maddeleridir. Özellikle fosfat ve kalsiyum minerallerinin, kemik mineralizasyonuna uygun mineraller olduğu düşünülmektedir. Fakat çok fazla fosfor tüketimi ile birlikte az miktarda kalsiyum alımı, kemik erimesine yol açabilmektedir.

Kemik matriksi oluşumunda ve kolojen üretilmesinde, manganez minerali ve demir ile çinko mineralleri kritik rol oynamaktadır. Eğer K vitamini çok düşük miktarlarda alınırsa, kemik kırılması ve çatlamasına karşı dayanıklılık direnci düşmektedir. Kemik için faydalı olacak bu gibi mineralleri nohut tüketerek sağlamak mümkündür. Bir baklagil olan nohut, mineraller bakımında iyi bir besin kaynağıdır.

Tansiyon

Düşük miktarda sodyum alımı, özellikle tansiyonu düşürmektedir. Ancak, artan miktarlarda potasyum alımı, vazodilatasyon (kan damarlarının genişlemesi ve kan basıncının azalması) etkilerine sebep olabilmektedir. Yapılan araştırmalara göre, nohut tüketimi, tansiyonun düzenlenmesi için gerekli olan minerallerin alınmasına yardımcı olmaktadır.

Düşük Sülfitlerin Sorunlarını Giderir

Nohutun bol miktarda mineral ve molibden içerdiğini yazmıştık. Bu özelliği yardımıyla bünyede sülfit seviyesinin düşmesiyle birlikte meydana gelen bulantı, kalp çarpıntısı, baş dönmesi, baş ağrısı gibi sorunların ortadan kalkmasını sağlayabilir. Nohutun içerdiği molibden sülfit seviyesini dengeleyerek meydana gelen sağlık açısından olumsuzlukları ortadan kaldırır. Molibden ayrıca karaciğer temizliğini sağlamaya yardımcı olur.

Uyumayı Teşvik Eder

Özellikle orta yaşlarda meydana gelen uyku problemi, tedavi edilmediğinde ilerleyen yaşlarda daha ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkabilmektedir. Amino asitler, triptofan ve serotonin gibi maddeler açısından oldukça zengin olan nohut uyku problemlerini ortadan kaldırabilir. Özellikle akşamları yatmadan önce triptofan tüketmek sakin ve huzurlu bir uyku çekmenize yardımcı olabilir ki bu maddede nohutta oldukça fazladır.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Bağışıklık sistemi ve metabolizma sağlığı için en önemli maddelerden bir tanesi demirdir. Demir vücutta az olduğu zaman birçok hastalık ortaya çıkabilir ki bunların en yaygın olanı anemidir. Nohut bol miktarda demir içermektedir. Bu özelliği sayesinde anemi hastalığına yakalanma riskini azalttığı gibi, vücutta oksijen taşımaya yardımcı olan demirin artmasını sağlar. Böylece direkt metabolizma ve bağışıklık sistemi sağlığına katkıda bulunur.

Cilt Sağlığını Korur

Nohutun bol miktarda içerdiği manganez özellikle cilt hücrelerinin sağlığını korumaya yarar ayrıca cilt hücrelerine zarar vererek cildin hızla yaşlanmasına neden olan serbest radikallerin hareket kabiliyetini azaltır ve cildin yaşlanmasına neden olan unsurları minimuma indirir.
Zerdeçal ve nohut karışımını cildinize uyguladığınızda cildi ölü cilt hücrelerinden temizler ve cildin nemlenmesini sağlar. Ayrıca bu uygulama cilt dokusu sağlığını koruyabilir.

Nohutun cilt sağlığı için kullanılan yüz maskelerinde yaygın olarak kullanıldığı bilinen bir şeydir. Bu yüz maskeleri cildin genel anlamda temizliğini sağlar ve doğal bir parlaklık ve esneklik kazandırır.

Saç Sağlığı İçin Faydalıdır

Nohutun içerdiği bol miktardaki vitaminler ve mineraller saç sağlığı açısından da hayati önem taşımaktadırlar. Özellikle bünyede meydana gelen demir eksikliği saç köklerinin zayıflamasına ve saçların dökülmesine neden olur. Nohutun içerdiği önemli miktardaki demir saç köklerinin güçlenmesini sağlar ve saç dökülmelerini engelleyebilir. Bunun yanında nohutun bol miktarda içerdiği protein ve manganez de saç dökülmesi sorununu ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilir.
Nohutun suyunu kafa derinize uygulayabilirsiniz, bu uygulama kepek sorununu çözebilir. Bu uygulama aynı zamanda kafa derisinin sağlığına katkıda bulunur.
Nohutun saç sağlığı için birçok farklı uygulaması vardır ve bu uygulamalar saç dökülmesini engellemenin dışında ayrıca saçlara doğal bir parlaklık ve yumuşaklık kazandırır.

Kanser

Selenyum minerali bir çok sebze ve meyvenin yapısında bulunmamasına rağmen nohudun yapısında mevcuttur. Selenyum, bağırsak enzimlerinin çalışma fonksiyonlarını desteklemektedir ve vücutta kanserin sebep olduğu bileşenlerin zehir etkisini gidermektedir. Ek olarak, selenyum minerali, iltihap önleyicidir ve tümör oluşumunu engellemeye yardımcıdır. Nohut, DNA sentezi ve yenilenmesi için gerekli olan folat içeriği bakımından iyi bir besin kaynağıdır. Folat, DNA’nın kanser hücreleri formunda değişmesini önlemektedir. Nohut, kanser hücrelerinin vücut içinde yayılmasını gelişmesini önlemektedir. Yüksek lif içeriği sayesinde nohut, kolerektal (kolon ve anüs ile bağlantılı) kanseri riskini düşürmektedir. Bir antioksidan olan C vitamini, kanser hücrelerine  ve serbest radikallerin vücuda vermiş olduğu zararlar ile mücadele eder.

Açlık Hissini Yatıştırır

Kilo vermek isteyenlerin başlangıçta en temel sorunlarından bir tanesi şüphesiz bastırılması güç olan açlık hissidir. Nohut yüksek kalitede protein içerdiği için uzun süre tokluk hissi kazandırır. Nohutta bulunan temel besinler ayrıca kilo vermeye de yardımcı olmaktadır. Özellikle içerdiği bol miktardaki lifler bağırsak hareketlerini arttırarak kilo verme sürecine katkıda bulunur.

Kolesterolü Dengeler

Günlük düzenli olarak tüketilen 3-4 fincan nohut kötü kolesterol sorununu ortadan kaldırabilir. Nohut kandaki kolesterol konsantrasyonunu engelleyen dislipidemi içerir. Bu da kalp hastalığı ve felç riskini azaltmaya yardımcı olur. Bu konuyla alakalı yapılan bilimsel çalışmalar sağlıklı bir şekilde nohut tüketenlerin tüketmeyenlere göre daha az kalp hastalıkları ve felç risklerine yakalandığını ortaya koymaktadır.

Kalp Sağlığı

Yüksek lif, potasyum, vitamin C, vitamin B6 ve kolestrol içermeyen bileşimi ile nohut, kalp sağlığını destekleyen ve koruyan önemli bir besin kaynağıdır. Kalp hastalıkları riskini düşüren lif, nohudun yapısında önemli miktarlarda bulunmaktadır ve kandaki kolestrol miktarının kontrol edilmesine de yardımcıdır.
Yapılan araştırmalara göre, iskemik kalp hastalıklarından kaynaklanan ölüm riskini yaklaşık %49 oranında düşürmek için, günde 4069 mg potasyum tüketmek gerekmektedir. Düzenli olarak nohut tüketmek, kandaki kötü kolestrolü ve toplam kolestrolü düşürdüğü için, kalp sağlığını korumaktadır.
Nohut, büyük miktarda folat ve magnezyum içermektedir. Folat, amino asit düzeyini ve homosistein seviyesini ve düşürmektedir. Folat aynı zamanda, kan damarlarını güçlendirmektedir. Araştırmalar, nohut tüketiminin kalp krizi riskini düşürdüğünü ortaya koymuştur.

Diyabet

Çalışmalar göstermiştir ki, diyabet 1 hastalığına sahip kişiler, yüksek lif içerikli besinler tükettikleri zaman, kanlarındaki glukoz seviyesi düşmektedir ve diyabet 2 hastalığına sahip kişiler, yüksek lif içerikli besinler tükettiklerinde, kanlarındaki glukoz seviyeleri düzenlenmiş ve lipid ile insülin seviyeleri de düzenlenmiştir. Yine yapılan bir diğer araştırmaya göre, kadınların günlük lif ihtiyacı, 21-25 gram ve erkeklerin günlük lif ihtiyaçları ise, 30-38 gram şeklinde belirlenmiştir.

Nohutun yapısında da bulunan çözünür lifler, kan şekeri düzeyini stabilize eder. Eğer, insülin direnciniz, hipoglisemi ya da diyabetiniz var ise, nohut tüketmek, kan şekeri düzeyinizin dengelenmesine yardımcı olacaktır. Nohut aynı zamanda iştahı kontrol ettiği için, kan şekeri değerlerini düzenlemektedir.

Yapılan bir araştırmaya göre, haftada en az bir defa nohut tüketmek, nohudun içeriğinde bulunan, mineral, vitamin ve antioksidanlar sayesinde, kan şekerinin kontrol edilmesine yardımcı olmaktadır. Hayvanlar üzerinden yapılan bazı klinik testlere göre, nohut verilen hayvanların, kan şekerlerinin düzenlendiği gözlemlenmiştir. Kan şekeri düzeyi normal değerlerinde seyrettiği zaman, sindirim sistemi fonksiyonları da düzene gireceği için, kan şekeri düzeyi sağlık için önemli durumdadır.

Kadın Sağlığı İçin Nohut

Nohutun kadın sağlığına ciddi anlamda katkıda bulunduğu bilimsel olarak ispatlanmış bir gerçektir. Bu konuyla alakalı yapılan birçok laboratuvar çalışması bu gerçeği ortaya koymuştur. Nohut içerdiği fitokimyasallar veya saponinler, meme kanseri ve osteoporozun önlenmesi son derece yararlıdır. Aynı zamanda menapoz sonrası ateş yükselmesi vakalarına karşı etkilidir.

Enerji Verir

Bol miktarda demir içeren nohut aynı zamanda vücuda enerji verir. Özellikle anne adayları için emzirme döneminde demir çok önemlidir. Bunun dışında çocukların gelişmesi ve özellikle de ergenlik döneminde demir hayati önem taşımaktadır. Bu yüzden çocukların  ve ergenlk dönemindeki delikanlıların düzenli olarak nohut tüketmeleri her sağlık uzmanı tarafından önerilmektedir.

Manganez Deposu

Bol miktarda mineraller ve özellikle de manganez sayesinde nohut vücudun enerji kaybını gidermeye yardımcı olur. Manganez aynı zamanda vücudun savunma sistemi için elzem olan minerallerin başında gelir.

Benzer Yazılar