Faydalı Yiyecekler
Unutkanlığa İyi Gelen Besinler Hangileridir? 09.02.2018

Unutkanlığa Faydalı Bitkiler ve Gıdalar 

İnsanlar yaşları ilerledikçe  bütün organlarda eskime meydana gelir ve eskiden olduğu kadar sağlıklı iş göremez, bazı aksaklıklar bozukluklar baş göstermeye başlar. Tabi ki hafıza da bu değişimlerin meydana geldiği bölümlerden biridir. Alzheimer rahatsızlığına yakalanmak ya da kafaya büyük darbeler almak sonucunda meydana gelen çok büyük unutkanlıklar tabi ki normal unutmaların dışında tutulmalıdır. Çünkü bu çeşit rahatsızlıklar tedaviye ihtiyaç duyulan rahatsızlıklardır. Yaşlılık dışında stres, yorgunluk ve bazı psikolojik rahatsızlıklar unutkanlığın diğer sebepleri arasında sayılabilir. Unuttuğumuz şeyler günlük hayattaki basit sıradan şeylerdir belki ama tekrar etmesi bizi rahatsız edebilir. Örneğin kimileri isimleri, kimileri sayıları, kimileri mekanları unutabilir. Bununla mücadele etmek için fikir jimnastiği yapmak en iyi ve kolay yoldur. Beynimizin bu iş ile ilgili bölümünü uyarmış ve çalıştırmış oluruz. Yine unutkanlığımızın fazla olduğu konularla ilgili çeşitli aktivitelerde de bulunabiliriz. Beslenmemize dikkat ederiz. Hatta bazı bitkisel takviyelerde bulunuruz. 

En başta şunu da bilmek gerekir ki hafızayı güçlendirmek için kullanılabilecek ilaçlar vardır. Bunun yanı sıra bize bu konu yardımcı olacak bitkisel takviyelerin en başında biberiye otu gelmektedir. Biberiye beyin damarlarını genişletmektedir . İçinde hafızayı kuvvetlendiren karnosik asit adlı antioksidan vardır. Biberiyeyi içmek kadar esans yağını koklamak ta yorgunluğa dalgınlığa iyi gelecektir. Bitkisel ürünleri kullanırken de kafamıza göre değil bir uzmandan bu konuda yardım alarak kullanmalıyız. Çünkü başkasının kullandığı ve ona iyi gelen bir ürün size iyi gelmeyebilir. Hele psikolojik ilaçlar kullanıyorsanız aynı zamanda bitkisel ürünleri de kullanmanız vücudunuzda başka reaksiyonlara yol açabilir. Bir de her bitkinin bir kullanım miktarı vardır. Hiç bir bitkiden canımız istediği kadar tüketemeyiz.

Unutkanlığa Faydalı Bitkiler

Şevketi Bostan

Şevketi bostan olarak halk arasında adlandırılan bu bitki oldukça zor toplanan değerli bir bitkidir. Bitkinin dikenli, uzun ve keskin yaprakları bulunur. Bu yaprakların arasından çiçekli kısmı toplamak ise zordur. Bostan otu veya mübarek dikeni olarak da bilinen, şevketi bostan unutkanlığa iyi gelmesi ile bilinir. Şevketi bostan bitkisi genel olarak çay şeklinde tüketilir. Kaynar su bulunan cam bir demlikte bir süre demlendikten sonra içilen şevketi bostan hem sindirime iyi gelir hem de unutkanlığın giderilmesi için faydalıdır. Şevketi bostan aynı zamanda; kan dolaşımını hızlandırırken, kanı da temizler.

Gingko Biloba

Gingko biloba bitkisi, alzheimer tedavisi araştırmaları yapılırken elde edilen bir bitki türüdür. Aslında gingko biloba bir ağaçtır. Bu ağacın ise yaprakları kullanılır. Gingko biloba bitkisi vücudun dengesini yerine getirirken, hafıza dengesini de sağlar. Gingko biloba bitkisinde yoğun oranda antioksidan bulunur. Bu antioksidanlar beyin ve sinir hücrelerini iyileştirerek serbest radikallere karşı savunma sağlar. Aynı zamanda beyinde duyu kısmını aktifleştirerek kavrama özelliğini kuvvetlendirir. Bunun yanında kan akışını ve kan dolaşımını kolaylaştırır.

Melisa Otu

Melisa otu tüketiminin kişilerin hafızasında iyileştirici etkisi uzmanlar tarafından kanıtlanmıştır. Yapılan araştırmada düzenli melisa otu tüketiminin beynin muhakeme, problem çözme ve hafıza kısımlarının bulunduğu yerlerdeki sinirleri uyararak harekete geçirdiği gözlemlenmiş. Aynı zamanda kişilerdeki anksiyete sorunlarının çözümünde de etkili olmuştur.

Biberiye

Biberiye çok eski zamanlardan beri hafıza güçlendirmek için kullanılan bir bitkidir. Eski Yunan zamanında öğrenciler sınavları öncesi biberiye dalını koklayarak sınava girerlermiş. Çünkü biberiye bitkisi insanda beyin damarlarını genişleten ve hafızayı güçlendiren bir antioksidan olan karnosik asit barındırır. Bu antioksidan hafızayı güçlendirirken, gün içinde yorulan beynin de uyarılması sağlar. Biberiye aynı zamanda dikkat dağınıklığı için de faydalıdır. Biberiye bitkisi piyasada; hap, kapsül, yağ , çay ve bitki hali ile bulunur ve tercihe göre tüketilir. Biberiyenin fonksiyonlarından kısaca bahsedelim;



  • Sinirleri yatıştırır,


  • Hafızayı güçlendirmek için kullanılır,


  • Dolaşım sistemini hızlandırır,


  • Beyindeki alıcı hücrelerin onarımını sağlar.

Adaçayı

Ada çayı kış aylarında soğuk algınlığı tedavisinde limon ve bal eşliğinde sıkça tüketiliyor. Ada çayının sadece bu faydası olduğunu sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Ada çayı, yaprakları çay şeklinde demlenip tüketildikten sonra zihin yorgunluğunu gidermesi yönü ile biliniyor. Böylece gün içinde tüketilen birkaç bardak ada çayı zihin yorgunluğunu atıyor ve unutkanlığı ortadan kaldırıyor.

Kimyon

Kimyon bitkisi tohumlarının öğütülerek yemeklerde sık kullandığımı bir baharat çeşididir. Çorba ve et yemeklerine ayrı bir lezzet katan kimyon, aynı zamanda hafızayı güçlendirerek unutkanlığı önler. Her sabah 1 çay kaşığı bal ile bir tutam kimyonu karıştırarak tüketmek hafızayı güçlendirmede faydalı olur.

Karabiber

Karabiber de tohumları öğütülüp tüketilen bir bitkidir. Hem soğuk algınlığına hem de beyni güçlenmesine fayda sağlar. Aynı zamanda sofraların vazgeçilmez baharatlarından biridir. Unutkanlığı gidermede bal ile karabiber karışımını kullanabilirsiniz.

Karanfil

Karanfil bitkisi çay şeklinde demlenerek tüketildiğinde hafızayı kuvvetlendirir. Aynı zamandan zihin açar. Bu sayede unutkanlığını önlenmesine fayda sağlar. Diğer yandan diş sağlığı ve kalp sağlığı içinde faydalıdır.

Yeşil Çay

Diğer çay türleri ile karşılaştırıldığında yeşil çaydaki antioksidan oranı hayli fazladır. Bu yüzden unutkanlığa iyi gelen antioksidanları da barındırır. Alzheimer hastalarının sık sık yeşil çay tüketmesi hastalığın ilerlemesini önler.

Bakla

Ülkemizde zeytin yağlı yemeklerde sıkça kullanılan bir bitki olan bakla; bünyesinde L-dopa adında bir etkin madde barındırır. Bu madde sinir hücrelerinin alıcı olan kısmına etki eder. Böylece unutkanlık azalmış olur.

Keten Tohumu

Tahıllar arasında bulunan değerli bitkilerden biri de keten tohumudur. Her ne kadar zayıflatıcı etkisi ile ün salsa da keten tohumu tüketimi unutkanlığa iyi geliyor. B-3, B-6 ve B9 vitaminlerini içeren keten tohumu unutkanlık tedavisinde kullanılır. Bir tatlı kaşığı keten tohumunu bir kase yoğurt ile tüketerek unutkanlığı önleyebilirsiniz.

Unutkanlığa Faydalı Gıdalar 

Yaban Mersini: Yaban mersininin  yapılan araştırmalarla  beyni “oksidatif strese karşı koruduğu ve yaşa bağlı unutkanlığı geciktirdiğini ortaya koyulmuştur. Ayrıca düzenli olarak yaban mersini meyvesi tüketmenin öğrenme yeteneğini arttırdığı ve becerileri geliştirdiği yönünde araştırma sonuçları mevcuttur. Hafızanızı güçlendirmek için günde bir avuç yaban mersini tüketilmesi önerilmektedir

Kuruyemişler:  Yaşlanmaya bağlı görülen bilinç kaybını yavaşlatan E vitamini bakımından zengin olan kabuklu yemiş ve tohumlar unutkanlıkla mücadele için önerilen besinler arasındadır. Ceviz, fındık, kaju, badem, yer fıstığı, ay çekirdeği, susam, keten tohumu gibi kuru yemişlerden birini her gün bir avuç yemek hafızayı güçlendirir

Ispanak: Folik asit ve mineraller bakımından zengin olan ıspanak hafızayı geliştirir ve unutkanlığa iyi gelir.Folik asit, Alzheimer hastalığından korunmak ve yaşa bağlı unutkanlığın tedavisi için önerilen vitaminler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. 1 kase çiğ ıspanak günlük
folik asit ihtiyacının yaklaşık %60’ını karşılar.aynı zamanda brokoli ve  marul da aynı özelliği taşır

Elma: Bir antioksidan çeşidi olan “quercetin” bakımından zengin olan elma, kırmızı soğan ve brokoli hafızayı geliştirmek için önerilen besinler arasındadır.

Domates: Likopen, domateste bulunan güçlü bir antioksidandır ve özellikle serbest radikallerin neden olduğu hücre tahribatına karşı koruma sağlar.

Kepekli Tahıllar: Beynin yeterli oksijen alabilmek için düzenli kan akışına ihtiyacı vardır. Yulaf ezmesi, tam tahıllı ekmekler ve kahverengi pirinç gibi kepekli tahıllar kötü kolesterolü düşürerek kan akışını olumsuz yönde etkileyen damar tıkanıklığına karşı koruma sağlar. Beyaz ekmek yerine tam buğday veya kepekli ekmek yemek uzun dönemde hafızanın korunmasını sağlar

Soğan: Sarımsak gibi, kan dolaşımını sağlayıcı ve kanı temizleyici etkiye sahiptir. Damarda tıkanıklık yapan maddelerin fonksiyonlarına engel olur. Beyinsel faaliyetleri artırır. Zihin yorgunluğuna iyi gelen soğan, adeta C vitamini deposudur. Mikroplara karşı vücut direncini artırır, damar sertliği, grip, astım ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı vücudu korur. Böbreklerde taş ve kumların düşürülmesinde de önemli rol oynar.

Buğday: Buğday unu; konsantrasyon bozuklukları ve ilgisizlik gibi durumlarda, dikkat eksikliğinde öğrencilerin yardımcısı olarak düşünülebilir. İçerdiği E vitamini sayesinde de hücrelerin yenilenmesinde rol oynar ve birçok minarelleri de içermektedir (B1, Ca, Mg, F, K, Fe, Zn, fosfatlar, vb.).

Ahududu: Bahçelerde yetiştirilebilen bir bitki olup, insana zindelik verir. Zihinsel yorgunluğu giderir.

Kereviz: Unutkanlığı ve sinir yorgunluğunu giderir, idrar sökücü özelliği var. B vitamini, demir ve kireç içeren kereviz, böbrek taş ve kumlarının düşürülmesine yardım eder, kan ve süt yapar, karaciğeri temizler. Şeker, yüksek tansiyon ve romatizma için de faydalıdır.

Nar Suyu: Nar suyu iyi bir antioksidandır  bu özelliğiyle vücutta bulunan ve hücre yapısını bozan “serbest radikallere” karşı etkin koruma sağlar. Nar suyu gibi antioksidan etkisi bulunan portakal, çilek, greyfurt gibi meyvelerde unutkanlığa iyi gelir ve beyin hücrelerini korur.

Koyu Çikolata:  Antioksidan etkisi bulunan siyah çikolata hafızanın korunmasına yardımcı olan besinler arasındadır. Ayrıca içinde bulunan kafein ile konsantrasyonu arttırır ve enerji verir. Ancak çikolatanın olumlu etkilerinden faydalanabilmek için %50-%70 arasında kakao içeren bitter çikolata tercih edilmelidir.

Ceviz: Her gün bol miktarda ceviz yenilmesi, hafızayı canlı tutmaktadır. Görüntü olarak da beyne benzeyen ceviz, konsantrasyon güçlüğü için etkilidir.

Kırmızı Biber: İçerdiği bolca C vitamini sayesinde, uyarıcı etki göstermektedir. Özellikle acı olanı tercih edilmelidir. Dimağı kuvvetlendirici olmasının yanı sıra, soğuk algınlığına da iyi gelir.

Üzüm: Özellikle kurutulmuş üzüm dimağı kuvvetlendirir. Sınav dönemlerinde öğrenciler için, bulunmaz bir besin kaynağıdır. Unutkanlık için her gün yenilmelidir.


    
 

Benzer Yazılar