Zayıflama
27 Öneri ile Evde Zayıflayın 23.05.2019

Fazla kilosu olduğunu düşünen kişiler kilo kaybetmek için çeşitli arayışlar içerisine girerler. Kilo vermek isteyen kişiler öncelikle günlük daha az miktarda kalori tüketmelidir. Kadınlar günde 1200’den az ve erkekler de günde 1800’den az miktarda kalori aldığında kilo verebilirler. Uygulanan dengeli ve düşük kalorili bir diyet programına ek olarak alınacak küçük önlemler ve evde uygulanacak basit çözümler sayesinde zayıflama süreci kolaylaştırılabilir.


Hızlı ve Kolayca Kilo Vermeyi Sağlayan Yöntemler Nelerdir?

zayiflama-1

1. Her öğünden önce 1 bardak su içmek oldukça faydalıdır. Bu sayede hem vücudun susuzluk çekmesi engellenir. Hem de mide yiyecekle doldurulmadan önce suyun kaplayacağı yer sayesinde daha çabuk tokluk hissi elde edilir. Kişinin fazla yemek yemesi önlenmiş olur.

2. Salatalara hazır paketli salata sosu koymak oldukça yüksek kalorili bir seçenektir. Hazır salata soslarının yerine sirke ve limonla hazırlanan salata sosu sayesinde 80 kalori daha az alınması sağlanır. Sirke sindirime de yardımcı olacağından kilo verme süreci kolaylaşır.

3. Kurutulmuş meyveler yerine taze meyveler tüketilmelidir. Taze meyveler lif yönünden zengindir, sindirimi hızlandırır. Ayrıca kuru meyvelere kıyasla daha az kalorilidir.

4. Tatlı krizlerinin az kalori tüketerek atlatılması için bitter çikolata tüketilmelidir.

5. Yemeklerde tüketilen porsiyonlar küçültülerek kilo verilebilir. Bunun için yemek konula tabakların boyutları küçültülmelidir. Az miktarda istenilen yiyeceklerden tüketilerek kilo verilebilir.

zayiflama-5

6. Diş fırçalamak kilo kaybı üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Diş macununda bulunan nane aroması sayesinde iştah kesilir. Akşam yemeğinden sonra diş fırçalanması suretiyle gece atıştırmalıkları engellenebilir.

7. Gün içerisinde sürekli oturarak zaman geçirmek kilo almaya yol açar. Kalori harcamak için aktif olmak gerekir. Öğle aralarında yapılan kısa süreli yürüyüşler, asansör yerine merdiven kullanmak, yakın yerlere toplu taşımayla giderek bir durak önce inip yürümek gibi kısa yöntemler sayesinde kilo verilebilir.

8. Kafein ve asit içeren içecekler fazladan kalori alınmasına yol açar. Bu gibi içeceklerin yerine metabolizmayı hızlandıran, vücudu arındıran su tüketimi tercih edilmelidir. Suyun içine eklenen maydanoz, limon ve salatalık sayesinde su lezzetlendirilerek vücuttan ödem atılması da sağlanabilir.

9. Protein ve lif yönünden zengin gıdalarla beslenmeye özen gösterilmelidir. Bu tür gıdalar hem bağırsak hareketlerini hızlandırır, hem de ani değişen kan şekeri hareketlerini engelleyerek uzun süre acıkmayı engeller. Yoğurt, peynir, süt, keten tohumu ve tam buğday unundan yapılan ekmek tüketimi oldukça yararlıdır.

10. Günlük alınan kalori dağılımı sabah ve öğlen yemeklerinde yoğun tutulurken akşam yemeği oldukça hafif yiyeceklerle yerine getirilmelidir. Günlük alınacak olan kalori miktarının dörtte biri akşam yemeğinden oluşmalıdır. Yatmadan önce kesinlikle atıştırma yapılmamalıdır.

zayiflama-2

11. Uyku sırasında metabolizmanın daha hızlı olmasını sağlayan büyüme hormonu salgılanır. Bu sebeple her gün en az 7 ve en fazla 9 saat olmak üzere yeterli sürede uyumak oldukça önemlidir. Uykusuzluk kilo vermeye engel olur.

12. Araştırmalara göre tahıllı gıdalarla yapılan bir kahvaltı kişinin gün içerisinde daha çabuk acıkmasına ve daha fazla yemek yemesine sebep olur. Bu nedenle kahvaltıda yumurta yemek oldukça yararlıdır. Yumurta protein yönünden zengindir. Yağ yakımını hızlandıran bir yiyecektir. Uzun süreli tokluk hissi verir.

13. Her gün en az 1 fincan yeşil çay tüketerek metabolizma hızlandırılabilir.

14. Hindistan cevizi yağı diğer yağlara alternatif olan oldukça sağlıklı bir seçenektir. Hindistan cevizi yağı orta zincirli trigliserit adındaki özel yağ asitlerini barındırır. Bu yağ ile pişirilen yemekler daha düşük kalorilidir. Diğer yağlar yerine Hindistan cevizi yağı ile pişirilen yemekler sayesinde günlük 256 kalori daha az alınması sağlanır. İştah kapatılır ve metabolizma hızlandırılır.

15. Çay ve kahveye toz şeker eklenmeden içme alışkanlığı edinilmelidir.

16. Kiraz, karpuz, salatalık gibi su yönünden zengin meyveler tüketilmelidir.

zayiflama-3

17. Haftada 3 gün protein kaynağı olan kırmızı et ve beyaz et mutlaka tüketilmelidir. Et tüketerek kilo verilirken kas kaybının oluşması önlenir. Etin sindirimi daha uzun bir süreçtir. Bu da kişiye uzun süreli bir tokluk hissi verir.

18. Hamur işlerinden, hazır gıdalardan ve işlenmiş unlu mamullerden uzak durulması gerekir. Bu besinler kan şekerinin aniden yükselmesine yol açar. Kişi daha çabuk acıkarak daha sık ve daha fazla yemek tüketir.

19. Tuz vücutta su tutulmasına yol açar. Ödem de kilo kaybının önünde önemli bir engeldir. Bu nedenle tuz tüketimi azaltılmalıdır.

20. Baharatlar metabolizmayı hızlandırmada ve yağ yakımını kolaylaştırmada oldukça etkilidir. Kilo vermek için özelikle kimyon, kırmızıbiber ve karabiber yemeklere eklenmelidir. Bu baharatlar sayesinde hem yemekler lezzetlenir hem de kilo verme süreci hızlanır.

21. Sindirim süreci çiğnemeyle birlikte ağızda başlar. Sindirimin kolaylaşması kilo vermeye yardımcı olur. Bu nedenle yemeklerin hızlıca değil yavaş yavaş ve uzun süreli çiğnenerek tüketilmesi gerekir. Her bir lokma en az 20 defa çiğnenmelidir. Yavaş yavaş çiğnenen besinler sayesinde tokluk hissi artar, kişinin daha az kalori alması sağlanır.

zayiflama-4

22. Zayıflamak için protein yönünden zengin olan süt içilmelidir. Sabah kahvaltısında veya ara öğünlerde süt tüketmek oldukça faydalıdır. Süte tarçın eklenerek kan şekerinin dengelenmesi sağlanabilir. Böylece hem tatlı krizleri önlenir hem de uzun süreli tokluk hissi elde edilir.

23. Uzun süreli açlık çeken kişiler daha fazla yemek tüketir. Bu yüzden ara öğünler yapılarak uzun süre açlık çekilmesi önlenmelidir.

24. İp atlamak evde kolaylıkla yapılacak bir egzersizdir. İp atlayarak karın kası başta olmak üzere pek çok kas çalışır ve kolayca kilo verilir.

25. Yatmadan önce küçük bir kâse yoğurda eklenen limon ve kırmızı acı biber karışımı kilo vermeye yardımcı olur.

26. Mate çayı, oolong çayı, maydanoz çayı, yeşil çayı, matcha çayı gibi zayıflatıcı çaylar kilo vermek isteyen kişiler için faydalıdır.

27. Kahve içerek metabolizma hızlandırılabilir. İçilen kahvenin yağsız süt ve şekersiz olmasına dikkat edilmesi gerekir. Kahvenin metabolizmayı %11’e kadar hızlandırdığı araştırmalarla ortaya konulmuştur.

Benzer Yazılar