Zayıflama
Balık Yağı Kilo Aldırır mı? Balık Yağının Faydaları Nelerdir? 02.02.2021

Şubat ayının gelmesiyle bahar ayının da yaklaşmakta olduğunu söyleyebiliriz. Malum, baharın sonrası da yaz olunca evlerde bir yaza fit girme telaşının yaşandığı da bir gerçek. Geçen yaz aldığımız karantina kilolarını bu kış bazılarımız çoktan eritti, bazılarımız ile bu yolda ilerliyor. Bildiğimiz şu ki kilo sorunu yaşayanların en önemli hedeflerinden biri kilo vermek, eğer gerçekten kendilerini hazır hissediyorlarsa tabi. Konu kilo vermek ve sağlıklı yaşam olunca onlarca başlık inceliyoruz. Kimi zaman detoks kürlerinde kayboluyor kimi zaman hızlı kilo verdiren diyetlerin peşinden gidiyoruz. Konu ne olursa olsun öncelikli olan daima sağlıklı kilo vermek. Sağlıklı bir şekilde verilen kiloların geri alınması da zor oluyor üstelik. Sağlıklı beslenme, diyetin temelinde yatan esas madde. Bu noktada pek çok destekçimiz var. Yeşil çay, kiraz sapı, mısır püskülü gibi ödem attıran çayların yanı sıra beyaz et, kırmızı et, bakliyat gibi protein bakımından zengin gıdalar diyet listemizin olmazsa olmazlarından. Peki ya takviye edici gıdalar ya da yağlarla aranız nasıl? Bugün konumuz son yılların en popüler takviyelerinden biri olan balık yağı. İçerisinde “yağ” geçen hemen her gıdaya karşı temkinli yaklaşıyoruz ya kilo alırsak diye. Ancak şunu unutmamak gerekir ki ölçüsünde tüketilen her şey bize kar olarak geri döner. Örneğin zeytinyağı, diyet süresince en faydalı yağlardan biridir ya da Hindistan cevizi yağı eğer doğru tüketilirse kilo aldırmayabilir. Bu ve bunun gibi örnekleri çoğaltmak mümkün. Öncesinde isterseniz son yılların popüler yağlarından biri olan ve aynı zamanda artık hap formülü de olan balık yağı nedir, balık yağı ne işe yarar ve balık yağının faydaları gibi başlıklara değinelim.

Balık yağı nedir?

Balık yağı, sağlık üzerinde onlarca faydası bilenen Omega 3 yağ asitlerinin kaynağıdır. Yağlı balıklardan elde edilen hayvansal kaynaklı doğal bir yağdır. Omega 3 asitleri ve D vitamini içeren balık yağı takviyeleri bugün çocuklar ve yetişkinlerin kullanabileceği formda üretilmektedir. Omega 3 yağ asitlerinin, vücudun temel ihtiyacını karşılayabilmesi için haftada 2 ya da 3 gün balık tüketmek gerekir. Ancak bu durum her zaman mümkün değildir. Özellikle denize uzak yerlerde yaşayanlar için ya da avlanma yasağının bulunduğu zamanlarda balık tüketimi zor olabilir. İşte balık yağı tam da bu noktada devreye girer. Normal şartlarda haftada 2 ya da 3 kez tüketmemiz gereken omega 3 yağ asidini tek bir kapsül ile almak mümkündür. Balık yağı, yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi yağlı balıklardan elde edilen hayvansal bir yağ türüdür. Özellikle ton balığı, ringa balığı, uskumru gibi balıklardan balık yağı elde edilebilir. Balık yağının sıvı formu olduğu gibi artık hap ya da tablet formu da bulunur. Bu sayede balık yağı içmekte zorlananlar için daha kolay bir tüketim şekli olur. Omega 3 yağ asidinin birden çok faydası bulunur; kalp ve damar sağlığını korur, kanserden koruma sağlar, vücudun dirençli olmasına imkân sunar. Omega 3 yağ asidinin vücut için oldukça çok faydası vardır. Omega 3 yaş asidi vücuda yeterli miktarda alınmazsa birtakım sağlık sorunlarının oluşmasına yol açabilir. Örneğin en bilinen unutkanlık seviyesinin artmasıdır. Omega 3 eksikliğinde unutkanlık artabilir. Yanı sıra bazı cilt hastalıkları görülebilir. Kolesterol sorunu oluşabilir. Çocuklarda büyüme gerili olabilir. Kemik ve eklem hastalıklarının oluşma ihtimali de vardır. Bunlardan korumak için Omega 3 yağ asidini düzenli olarak almak gerekir. Eğer doğal yollardan bu değerli yağı vücudunuza alabiliyorsanız yani haftada 2 ya da 3 gün balık tüketiminiz varsa her şey yolundadır. Ancak eğer tüketiminiz zor ise bu durumda balık yağından yararlanabilir ve bu değerli yağı vücudunuza alabilirsiniz.

Balık yağının faydaları nelerdir?

Balık yağının hem yetişkinler hem de çocuklar için onlarca faydası bulunur. Balık yağı ne işe yarar sorusunun da haliyle onlarca yanıtı vardır. Çocukların gelişiminde büyük katkı sağlar. Özellikle bilişsel gelişim ve olgunlaşmada balık yağının önemli katkıları olduğunu söylemek mümkündür. Yetişkinlerde de çok faydalıdır. Özellikle belirli bir yaştan sonra kemik ve eklemleri güçlendirmek için etkili bit yağdır. Kalp ve damar hastalıklarına karşı güçlü koruma sağlamasının yanı sıra kanser gibi ciddi rahatsızlıkların önlenmesinde de etkili rol oynar. Yanı sıra damar sertliği, yüksek kolesterol, kalp krizi ya da felç gibi hastalıklardan da korunmamızı sağlar. Özellikle yaşlılık döneminde balık yağı tüketimi önemlidir. Balık yağının faydalarından biri de karaciğer yağlanmasını önlemeye yardımcı olmasıdır. Yüksek oranda yağ tüketimine bağlı olarak karaciğer yağlanması ve beraberinde obezite görülebilir. Bu gibi durumlarda hekim kontrolünde tüketilen balık yağı çok büyük faydalar sağlayacaktır. Balık yağının ruhsal sıkıntılara da iyi geldiğini biliyor muydunuz? Beyinde yer alan birtakım bozukluklara karşı balık yağı etkili bir doğal ilaçtır. Özellikle depresyon, şizofreni gibi sağlık sorunlarında balık yağı takviyeleri olumlu sonuçlar verebilir. Ayrıca çocuklarda görülen dikkat eksiliğinin ve hiperaktivitenin giderilmesinde de etkili rol oynadığı söylenir. Balık yağının bir diğer faydası da göz sağlığını korumasıdır. Özellikle yaşlılığa bağlı olarak gelişen göz sorunlarda balık yağı önemli bir destekçidir.

Balık yağı nasıl kullanılmalıdır?

Balık yağı kullanmanın çok fazla faydası olsa da mutlaka ama mutlaka hekim kontrolünde kullanılmalıdır. Balık yağının birçok formu bulunur; kapsül, çiğneme tableti, balık yağı hapı ve benzeri gibi. Sizin için hangi balık yağının ne ölçüde uygun olduğunun bilgisini mutlaka doktorunuzdan alınır. Tüm gıda takviyelerinde olduğu gibi balık yağında da bilinçsiz tüketim ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle balık yağı kullanmadan önce doktorunuza mutlaka danışın.

Balık yağı denince akla ilk gelen sorulardan biri “balık yağı kilo aldırır mı?” sorusudur. Özellikle diyet yapanların en merak ettiği sorulardan biridir. Bir yandan sağlıklı beslenmek ve Omega 3 yağ asidini vücudumuza almak isteriz öte yandan bize kilo aldırıp aldırmayacağından endişe duyarız. Şimdi bu merak edilen sorunun yanıtı ile devam edelim. Balık yağı kapsüllerinin içerisinde bulunan yağ oldukça az bir miktardır. Kalori değeri olsa bile bu ne diyetinizi bozdurur ne de kilo almanıza neden olur. Kilo almak bir tarafa, Omega 3 yağ asidinin kilo verme konusunda da destek bile olduğu bilinir. Çünkü bu yağın alımı, kilo verme sürecini hızlandırabilir. Eğer balık yağını çok tüketirseniz mutlaka bir kalori alımı olacaktır ancak kararında yapılan tüketimde herhangi bir risk olmayacaktır. Günün sonunda ne olursa olsun mutlaka doktorunuza danışarak almanızın önemini tekrar hatırlatalım.

Balık yağı tokluk hissi yaratır mı?

Balık yağı kilo aldırır mı sorusunu yanıtladık şimdi de balık yağının yarattığı tokluk hissinden bahsedelim. Yapılan araştırmalara göre balık yağı, beyindeki iştah sinyallerini azaltabiliyor ve dolayısıyla az yemeye teşvik edebiliyor. Hissedilen tokluk hissiyle daha az yenen öğünler de kilo kontrolüne destek oluyor. Balık yağı tüketiminde dikkatli olmak gerekir. İçerisinde civa gibi ağır metaller vardır bunlar birtakım sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle aşırı tüketimden kaçınmak gerekir. Balık yağının fazla tüketilmesi sonucunda ishal, kaşıntı, baş dönmesi gibi sağlık sorunları oluşabilir ki bu nokta da balık yağının zararları devreye girecektir. Bu noktada hemen en yakın sağlık kuruluşuna gitmenizde yarar olacaktır. Balık yağı doğal bir gıda takviyesidir ancak içerisinde yer alan ağır metaller nedeniyle sağlığınıza zarar verebilir. Tüketmeden önce hekim kontrolü ve onayı şarttır diğer bir deyişle. Balık yağını kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.

Benzer Yazılar