Zayıflama
Yürüyüş ve Diyetle Ayda Kaç Kilo Verilir? 17.01.2021

Yazımıza tıklayıp okumaya başladığınıza göre karantinanın sert koşullarını en iyi şekilde geçirmeye karar vermişsiniz demektir. Korona virüs pandemisi ilk çıktığında birçoğumuz için zorlu bir süreç başladı. Evde olmaya alışık olmayanlar, oyalanmanın yolunun mutfaktan geçtiğini düşünerek pek çok tarife imza attı. Yapılan pratik tarifler her ne kadar göz doldursa da tartıya yansıması da bir o kadar göz yaşarttı. Hal böyle olunca hızlı bir şekilde sağlıklı yaşama geçmemiz gerektiğini idrak ettik. Karantina kilolarını vermenin onlarca yolu var. Sağlıklı bir beslenme ve hareket ile aşılamayacak sorun yok. Yeter ki karar verelim. Eğer o kararlar verildiyse, beyniniz de midenizi ikna ettiyse o halde sağlıklı bir güne hemen bugünden başlayalım. Malum karantina şartları ve korona virüs salgını nedeniyle spor salonlarına gitmeye pek cesaretimiz yok. Uzmanların da önerisi kapalı ve kalabalık ortamlardan uzak durmak ve çok mecbur olmadıkça yoğunluğa karışmamak. Gerek hijyen kuralları, gerek maske ve sosyal mesafe gerekliliklerine sonuna kadar yerine getirmek sadece kendi sağlımızı değil tüm insanların sağlığını korumak için yapacağımız en doğru şey. Bu nedenle özellikle şu dönemde daha da dikkatli olmak gerekiyor. Evlerde olmamız, sağlıklı yaşam ve hareket etme özgürlüğümüze engel değil. Yoğunluğu olmayan sahiller, parklar, bahçeler hareket etmek için gayet ideal. Özellikle sabah saatlerinde kalabalığın olmadığı yerlerde yürüyüş yapmak hem mental hem fiziksel açıdan sizi çok mutlu edecek. Diyete başlayanların en merak ettiği sorulardan biri diyet ve sporla ayda kaç kilo verilir sorusunun yanıtı. Arama motorlarında sıkça 3 günde 3 kilo verdiren kabak diyeti olsun, 6-13 günde 7 kilo verdiren İsveç diyeti olsun pek çok diyet listesine rastlamak mümkün. Hatta geçtiğimiz günlerde size İsveç diyeti hakkında bilgiler de vermiştik. Bu diyetlerle kısa sürede kilo vermek mümkün ancak uzun süre yapmak da bir o kadar sakıncalı. Diyet yaparken dikkat edilmesi gerekenlerin başında “aç kalmak” değil “sağlıklı beslenmek” geliyor çünkü aç kalınan diyetlerin geri dönüşü bir hayli üzücü olabiliyor. Diyet yaparken dikkat edilmesi gerekenlerle başlayalım yazımıza…

Diyet yaparken dikkat edilmesi gerekenler

Her diyet, her bünyeye hitap etmez öncelikle bunu söyleyelim. Başkasının “mucize diyeti” sizin felaketiniz olabilir çünkü diyet herkes değil kişiye özel yapılmalıdır. Başkalarından alınan diyet listeleriyle kilo vermeye çalışmak sağlığınızı tehdit edebilir. Bu nedenle önce diyetin herkese değil kişiye özel olduğunun altını çizmek gerekir. Diyet yaparken en sık yapılan hatalardan biri su tüketimini az yapmaktır. En iyi detoks suyu “su”dur; düzenli su içerek sadece kilo vermeyi değil aynı zamanda cildinizin de güzelleşmesini desteklersiniz. Diyet yaparken dikkat edilmesi gereken bir diğer şey ise kalori saymaktır ki bu günün sonunda oldukça yorucudur. Diyet süresince mental sağlığın korunması çok önemlidir. Her yediğiniz şeyin kalorisini hesaplamak oldukça zor olacaktır ve günün sonunda yıpratıcı da olacaktır. Yanı sıra her gün tartılmak da morali bozmaktan başka bir işe yaramayacaktır çünkü bir gün az su içseniz ya da tuzu fazla kaçırsanız ertesi gün tartıya artı olarak yansıyacaktı ve siz de muhtemelen o psikoloji ile kilo aldığınızı zannedeceksiniz. Bu da diyete olan motivenin kırılmasına neden olacak. Diyet sabır ve zaman işidir. Zaman zaman iniş çıkışlar da olacaktır. Bu noktada en dikkat edilmesi gereken şey mental sağlığı korumak ve azmi elden bırakmamaktır. Diyet yaparken beraberinde spor yapmak, vücudun sıkılaşmasını sağlayacaktır. Diyet sonrası en sık karşılaşılan sorunlardan biri vücutta oluşan sarkmalardır. Ağırlık antrenmanlarıyla ve sporla bu sarkmaların oluşumu engellenebilir. Şuan şartlar gereği spor salonunda ağırlık antrenmanı yapmak güç olabilir bu noktada devreye en masum, en basit ve en ucuz spor olan yürüyüş girer. Yürüyüş ve diyeti bir arada yaparak ciddi oranda kilo vermek mümkündür, sıkılaşmak da cabası. Şimdi gelin detaylara değinelim.

Yürüyüş yaparak kilo verilir mi?

Sadece diyet yaparak vücudun herhangi bir yerinin incelmesi daha doğrusu forma girmesi pek mümkün olmayabilir. Örneğin kollarınızdaki yağlardan hoşlanmıyorsanız bu yağları diyet yaparak yok edebilirsiniz ancak istediğiniz bir sıkılaşma için mutlaka sporla desteklemelisiniz. Sadece kilo vermek ya da yağ yakmak fit olmanın sihirli anahtarı değil beraberinde mutlaka kasları güçlendirecek egzersizler de yapmak gerekir. Eğer bacaklarınızın kalınlığından şikâyetçiyseniz yapabileceğiniz en iyi egzersizlerden biri yürümektir. Sadece bacakları değil; tüm vücudu inceltmek, forma sokmak ve dahası yağ yakarken kas hacmini arttırmak için yürüyüş birebirdir.  Egzersiz yapmak için zamanınız yoksa ya da spor salonuna gitmek için korona virüsten dolayı cesaretiniz yoksa yürüyüş yapmak şahane bir seçenektir. İşe giderken evden 20 dakika erken çıkmanız ve bu süre zarfında yürümeniz bile kar sağlayacaktır. Yürüyüş yapmak, mağaza vitrinlerine bakarak yürümek değildir kendi içinde bir prensibi vardır. Yürüyüş yapmanız, hareket etmeniz önemlidir ancak bunu nasıl yaptığınızın da önemi büyüktür. Şimdi gelin buna değinelim.

Yürüyüş yaparken nelere dikkat etmek gerekir?

Etkili bir yürüyüş için birkaç ipucu vardır. Evet, önemli olan hareket etmektir ancak kilo verme sürecinin daha hızlı olması için yapılan hareketlerin de fayda sağlaması önemlidir. Öncelikle tüm egzersizlerde olduğu gibi yürüyüşlerde de dikkat etmeniz gereken tok karna yapılmamasıdır. Tok karna yapılan yürüyüşler zararlı olabilir, kalbi yorabilir. Yürüyüş yapmak için sabahları tercih edebilirsiniz hem kalabalık olmaz hem de güne şahane bir başlangıç olur; tabi insülinle ya da başka bir sağlık sorununuz yoksa… Yürüyüş yaparken yürüme şekli de önemli olan bir başka konudur. Yürüyüş sırasında topuklara değil daha çok ayak parmak uçlarınızın yere basmasına dikkat edin. Bu sayede daha doğru bir antrenman yapmış olursunuz. Bir diğer dikkat noktası kıyafet seçimidir. Sizi içinde nefes almaya zorlamayan ancak çok da bol olmayan bir kıyafet seçin. Bacaklarınızın kıyafet içinde rahat olması önemli ki kan dolaşımınız sağlıklı olsun. Yürüyüşte giyeceğiniz ayakkabının kalitesi de bir başka önemli konudur. Marka önemli değildir ancak ayağınızın rahat edeceği bir ayakkabı seçimi önemlidir. Tabanı yumuşak ve ayağınızla uyumlu olan bir spor ayakkabı seçerseniz yürüyüş sizin için acılı bir yolculuk değil rahatlatıcı ve keyifli bir seyahat tadında olacaktır. Yürüyüş esnasında yanınızda su bulundurun. Ara sıra bir yudum su içmek size iyi gelecektir ancak dediğimiz gibi “bir yudum”.

Günde 30 dakika yürüyüş ayda kaç kilo verdirir?

Bu elbette yaşınıza, metabolizma hızınıza ve kilonuza bağlı olarak değişecektir. İstenilen sonucun alınması için en az 20 dakika sıkı tempoda yürümek gereklidir. Ortalama kiloya sahip bir kişi, normal tempoda 1 saat boyunca yürürse ortalama 400 kalori yapması muhtemeldir. Hafif tempoda yapılan bir yürüyüş, zayıflamak için yeterli olmayabilir ancak hafif tempolu yürüyüşlerin süresi uzarsa bu noktada yağ yakımı gerçekleşebilir. Vücut, 20 dakikadan sonra yağ yakmaya başlar ve eğer hafif tempolu bir yürüyüş yapacaksanız bu noktada 1 saat bir yürüyüş yeterli olacaktır. Tempolu yürüyüşlerde ise vücut 15.dakika itibariyle yağ yakmaya başlar. Tempolu yürüyüşlerde, nefes burundan alınmalı ve ağızdan verilmelidir. Doğru nefes alma bu noktada oldukça önemlidir. Eğer haftada 3 saat hızlı tempolu bir yürüyüş yapılırsa, yaklaşık 2 haftada 2 kilo vermek mümkün olabilir ancak dediğimiz gibi bu süreç kişiye göre değişiklik gösterecektir.

Önemli Not: Yürüyüş, en basit egzersizlerden biridir ancak elbette herkese uygun olmayabilir. Kronik rahatsızlıklar ya da başka sağlık sorunları olanlar için uygun değildir. Yürüyüşe başlamadan önce eğer bir sağlık sorunu yaşıyorsanız mutlaka doktorunuza danışın ve sizin için ideal olan yürüyüş şeklini ve süresini hekiminizden alın. Aksi halde daha büyük sağlık sorunları yaşayabilirsiniz.
 

Benzer Yazılar