Zayıflama
Yağdan Kilo Vermek için Neler Yapılmalı? 12.12.2020

Kilo vermek, beynin ikna olduğu midenin de bu karara saygı göstermek durumunda kaldığı bir disiplin işidir. Son günlerde zayıflama yöntemi olarak pek çok kür, detoks ya da uygulama çıkıyor karşımıza. Kabak detoksu, zayıflama kemeri, lipoliz derken pek çok yenilik giriyor hayatımıza. Diyet yaparken tartıda gördüğümüz azalma motivasyon kaynağımız, kabul. Ancak tartıdaki azalmadan ziyade yağ oranındaki azalmaya odaklanmak gerekiyor. Verdiğimiz kilolar her ne kadar gönlümüzü okşa da bu kilolar kas kayıpları oluyorsa ne yazık ki iki misliyle bize dönüş sağlayabilir. Bunu önlemek için öncelikli hedef kas değil yağ kaybıdır. Evde diyet yapanlar yağdan mı kastan mı kilo verdiklerini elbette anlayamaz eğer evde detaylı yağ ölçen tartıları yoksa. Yağdan kilo verdiğimizi nasıl anlarız? Bunu anlamanın bir yolu var. Kilonuz tartıda git gide aşağıya iniyor ancak bedensel olarak aynada bir daralma görmüyorsanız yağlarınızdan değil kaslarınızdan veriyor olabilirsiniz. Ancak elbette en doğru yanıt şüphesiz uzmanlar tarafından verilecektir. Düzenli kilo ölçümü yaptırırsanız hatalarınızı kolayca tespit edebilir yanı sıra yol haritanızı da daha rahat çizebilirsiniz. Şunu baştan belirtmek gerekir ki aç kalmak kilo verdirir mantığı yanlıştır çünkü o kiloları geri alış hızınız ışık hızıyla birdir. Ödem atmak iyidir, vücudu ferahlatır ama ödem atmak kilo vermek değildir çünkü kilo vermedeki hedefiniz yağ oranınızın azalmasındır. Bu noktada kas yerine yağdan vermek için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır, bugün onları kaleme alacağız.

Yağdan kilo nasıl verilir?

Öncelikle diyetinize mutlaka protein ilavesi yapmanız gerekir. Karbonhidratı keserek, proteini yok sayarak sadece su ve sebze ile beslenmek yeterli olmayacaktır. Zaten kabak detoksu gibi sebze detokslarının 3 günden fazla sürmemesinin de nedeni budur. Bu detokslar yağdan kilo vermeyi hedeflemez; ödemin atılmasını sağlar, vücudu temizler ve daha rahat bir mide sağlar. Keza içilen detoks suları da yağ üzerinde birebir etkili olmaz; mutlaka yan ürünlerle sağlıklı beslenerek dengelemek gerekir ki kilo kaybı kalıcı olsun. Et yemeği sevmiyorsanız mercimek gibi kuru bakliyatların da güçlü protein kaynakları olduğunu unutmayın. Peki yağdan kilo vermek için ne yapmak gerekir şimdi gelin bu sorunun yanıtı ile devam edelim.

Bitkisel yağlara odaklanın

Bitkisel yağlar, kilo verme sürecinde en büyük destekçilerinizdendir. Peki bitkisel yağlar hangileridir? Ceviz, badem, fındık, zeytin, Hindistan cevizi ya da avokado gibi yağlar bitkisel yağlardır ve oldukça faydalıdır. Sadece kilo verme sürecinde sağlıklı zayıflamaya yardımcı olmakla kalmaz aynı zamanda tok tutucu özellikleriyle daha rahat diyet yapmanıza olanak sağlar. Bu besinlerin sindirimi uzun sürede gerçekleşir bu sayede tok kalırsınız. Bitkisel yağlar aynı zamanda vücutta yağ yakımını da hızlandırır. Besinlerin ne kadar tüketileceği kişinin kilosuna bağlı olarak değişecektir bu nedenle günde 5 badem gibi bir sınırlama verilemez bu durum tamamen kişi özelindedir. Yağ yakımını hızlandırayım derken yağ alımının mümkün olduğu bilgisini de geçelim hemen. Eğer bu besinlerden fazla yerseniz bu sefer de kilo almayla karşı karşıya gelirsiniz hem de yağdan! Bu nedenle mutlaka uzman görüşü alın ve yemeniz gereken miktardan fazlasını yemeyin. Yemekleri zeytinyağı, avokado yağı ya da hindistancevizi yağında hazırlayabilirsiniz. Evet özellikle avokado yağı ya da Hindistan cevizi yağı gibi yağ türleri mutfağımıza pek yakın değil ancak denemeye değer öyle değil mi? Kahvaltıda zeytin, ara öğünlerde de ceviz, badem, fındık gibi besinler tüketerek bitkisel yağ tüketiminizi arttırabilir dolayısı ile sağlıklı beslenerek kilo verebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de şüphesiz tuz oranı. Kahvaltıda zeytin yemeği tercih ediyorsanız abartıya kaçmamalı, zeytini de az tuzlu ya da tuzsuz tercih etmelisiniz. Bir gün önceden suda bekletmek, zeytinin tuzunu kıracaktır. Unutmayın ki tuz en büyük ödem kaynaklarındandır.

Basit karbonhidratlardan uzak durun!

Öncelikle basit karbonhidrat nedir kısaca değinelim. Bal, reçel, marmelat, şeker gibi basit karbonhidratlar tükettiğinizde şeker seviyeniz birden yükselir ve insülin salınımı artışı meydana gelir. İnsülin salınımı neticesinde de yağlanma ortaya çıkar. Bu nedenle tüketilen karbonhidrat çeşidine dikkat etmek gerekir. Basit karbonhidratlar yerine kompleks karbonhidrat adı verilen besin türünü tercih edebilirsiniz. Kompleks karbonhidratlar; yulaf, kinoa, mercimek, kepekli bulgur ve benzeri gibi ürünlerdir. Özellikle son yıllarda popülaritesi artan yulaf, diyet boyunca en büyük destekçiniz olabilir. Hem tok tutucu özelliği hem de sağlıklı olması bakımından tercih edilir. Örneğin kahvaltıda yumurta ve yulafı karıştırarak vitamin deposu bir lezzet elde edebilirsiniz. Üstelik yumurtanın tok tutucu etkisiyle yulafın tok tutucu etkisi birleşince diyet gününüzü daha rahat geçirebilirsiniz. 2 yumurtaya yaklaşık 1 çorba kaşığı kadar yulaf ezmesi atın güzelce çırpın. Dilerseniz içine tuzsuz peynir de ilave edebilirsiniz. İyice çırptıktan sonra tavaya atın ve pişirin. Yulaflar da yumurta da hafif şişecektir ve karşınıza mücver kıvamında bir omlet gelecektir. Yulaflı omleti bol yeşillikle tüketebilirsiniz. İşte size tok tutan şahane bir kahvaltı önerisi! Sabah kahvaltılarında beyaz ekmek yerine yulaf tüketerek ve çayınızı da şekersiz içerek kilo verme yolunda ciddi bir adım atmış olursunuz. Bu arada kinoa, mercimek ve kepekli bulgur gibi sağlıklı bakliyatları da diyet listenize eklemeyi unutmayın!

Kafein tüketimine önem verin!

Başlığımız sizi yanıltmasın elbette her şey kararında ve ölçüsünde! Yeterli oranda kafein tüketmek, vücutta biriken yağların hızlıca yakılmasını sağlayabilir. Günde 2 fincan kahve ya da 6-7 bardak çay kafein tüketiminiz için etkili olabilir. Fazlasının zarar olduğunu da unutmamak gerekir elbette. Yağ yakımını hızlandırmak adına fazla tüketilen kahve bir süre sonra tansiyon yükselmesine yol açabilir ya da kalp çarpıntısına neden olabilir. Bu nedenle kararında tüketmek önemlidir. Aynı sıra hamileler, tansiyon, mide ya da migren gibi rahatsızlığı olanlar için de doğru bir uygulama değildir. Ara öğünlerde sütlü kahve ya da gün içerisinde çay tüketerek vücudunuza kafein alımı yapabilirsiniz. Örneğin kahvaltıdan sonra şekersiz bir Türk kahvesi ile güne devam etmek lezzetli bir seçenek olacaktır. Spor yapmadan önce Türk kahvesi içmek aynı zamanda metabolizma hızının da artmasını sağlayabilir.

Sağlıklı kilo verme başlı başına bir disiplin işidir. Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi beynimizi ikna ettikten sonra midemizi kandırmak daha kolay olacaktır. Bu süre zarfında zaman zaman iniş çıkışlar yaşayabiliriz, kilo vermemiz durabilir. Ancak asla pes etmemek gerekir ki bu uzun bir serüvendir. Her gün tartılmak kilo verme sürecinde kendinize yapacağınız en büyük haksızlıklardandır çünkü her gün tartılmak doğru netice vermez. Bir gün ödeminiz olabilir, bir gün tuzu fazla kaçırmış ya da az su tüketmiş olabilirsiniz ve bu tartıya artı olarak yansıyabilir. Moral bozmamak için haftada 1 tartılmak idealdir. Arama motorları pek çok bilgiyle dolu ancak herkese iyi gelen diyet programı diye bir şey yoktur. Diyet tamamen kişinin metabolizma hızına, mevcut sağlık durumuna, sosyal yaşamına ve yaşına bağlı olarak değişecektir. Bu nedenle herhangi bir diyet ya da detoks kürüne başlamadan önce mutlaka uzman desteği almanızda yarar olacaktır.

Benzer Yazılar