Zayıflama
Ceviz Suyu Zayıflatır mı? 10.10.2021

Konu başlığı “zayıflatır mı?” olunca mutlaka dikkatimizi çekiyor değil mi? Karantina kiloları üzerine binen yaz tatili kiloları ile başı dertte olanlardansanız bu yazımızı bir hayli dikkatinizi çekecek. Detoks suları, zayıflama kürleri, diyet listeleri derken bir hayli yoğun bir zayıflama sezonuna girmiş bulunuyoruz. Önce karantinada mutfaktan çıkamayıp kendi evimizin aşçısı olduk, sonra yaz tatili girdi araya deniz, kum, güneş derken tartıyla görüşemez olduk. Ancak artık devir kilo verme devridir. Bu alınan kilolar vücudumuzda kalıcı hale gelmeden müdahale edersen çok daha mutlu olacağız. Öncelikle şunu belirterek başlayalım; hiçbir içecek ya da yiyecek bir mucize doğurmaz. Mucizeyi hissetmek istiyorsak ihtiyacımız olan irademizdir. İrade, özgüven ve kararlılık bu yoldaki en önemli arkadaşlarımızdandır. Tek başına kilo verdiren bir yiyecek ya da içecek yoktur. Tüm bunlar ancak ve ancak kilo vermeyi destekleyen türdendir. Kilo vermenin tek yolu sağlıklı yaşam felsefesini benimsemektir. Düzenli, sağlıklı ve en önemlisi aç kalmadan yapılan bir diyet mutlaka iyi sonuçlar doğuracaktır. Tüm bu sağlıklı yaşam rutinine bir de egzersizi ekledik mi kilo vermenin önündeki tüm engelleri kaldırmış oluruz. Bugün tek başına mucize olmayan ancak sağlıklı bir beslenme programına iyi bir eşlikçi olan ceviz suyu hakkında bilgiler vereceğiz. Şimdi gelin ceviz suyunun faydalarına yakından bir göz atalım.

Ceviz suyu ne işe yarar?

Ceviz suyu son yılların popüler destekçilerinden biridir. Özellikle kolesterolü dengelemede etkili olduğu bilinir. Yapılan araştırmalara göre ceviz suyunun kilo verme üzerinde de etkisi var. Daha pek çok faydası bulunan ceviz suyu hakkında detaylara geçmeden önce ceviz suyu tarifi verelim. Ceviz suyu nasıl yapılır sorusunun yanıtı çok basittir. Gece yatmadan önce bir bardak suyun içerisinde bir tam ceviz koyun ve sabaha kadar bekletin. Uyandıktan sonra aç karnına ceviz suyunu için. Emziren anneler, ilaç kullananlar, hamileler, kronik rahatsızlıkları olanlar ya da alerjik bünyeye sahip kişiler için ceviz suyu içmek sakıncalı olabilir. Bu nedenle ceviz suyu içmeden önce mutlaka doktorunuza sormanızda yarar olacaktır.

1 -  Ceviz suyu kilo verdirir mi?

En çok merak edilen sorulardan birinin yanıtı ile başlayalım. Ceviz suyu, kilo vermeyi destek olur. İçerdiği protein özleriyle vücudun yağ yakmasını hızlandırır. Ayrıca istenmeyen bölgelerdeki yağ birikimine de engel olur. Metabolizmayı hızlandırır bu da kilo verme sürecini daha seri kılar. Aç karnına içilen bir bardak ceviz suyu, metabolizmanın hızlanmasına katkı sağlar. Bazı diyet programlarında arar öğün olarak da ceviz suyu içildiği görülür.

2 -  Ceviz suyu kolesterolü dengeleyebilir

Ceviz suyunun kolesterolü dengelediği düşünülür. Özellikle kalp ve damar hastalıkları için önemli bir yardımcıdır. İçeriğinde folik asit bulunur ayrıca bitkisel Omega-3 ve magnezyum gibi vitaminlerle kalp krizi riskini düşürdüğü bilinir.

3 -   Tiroitler için faydalı olabilir

Ceviz suyunun tiroit değerlerini dengelediği ve düzenliği bilinir. Düşük ve yüksek tiroit sorunu olanlar için ceviz suyu içmek faydalı olabilir. Ancak bunun doktor gözetiminde tüketilmesi elbette çok önemlidir.

4 -  Ceviz suyu yorgunluğa iyi gelir

Yoğun iş temposu ya da yoğun bir günün ardından gelen halsizlikle başa çıkmak için ceviz suyu etkili olabilir. Ceviz suyu yorgunluk, gerginlik, halsizlik ve benzeri gibi şikâyetleri dindirebilir. Tüm bunları dindirirken aynı zamanda vücudun dinç olmasını sağlar. Bu noktada ceviz suyu için hayat kalitesini yükseltir demek mümkündür.

5 -   Adet dönemi sancılarına iyi gelebilir

Adet dönemi sancıları kişinin bünyesine bağlı olarak değişir. Ancak bazı bünyelerde tarifi zor bir şekilde sancılı geçer. Bu gibi durumlarda ceviz suyu imdada yetişebilir. Adet dönemi sancılarını azaltmaya yarayabilir. Yanı sıra adet dönemi düzensizlikleri için de ceviz suyu fayda sağlayabilir. Ceviz suyu ile adet düzensizlikleri kontrol altına alabilir ancak elbette düzensizliğin altında yatan sebebe bağlı olarak bu durum değişir. Eğer ciddi bir sağlık sorunundan kaynaklanan bir adet düzensizliği varsa elbette doktora danışmak gerekir.

6 -  Daha zinde hissettirir

Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi ceviz suyu yorgunluk, halsizlik gibi şikâyetleri ortadan kaldırır. Vücudun daha dinç olmasını sağlarken bir yandan da enerji verir. Kan şekerini dengeler ve kan akışını hızlandırır bu da kendimizi daha dinç hissetmemizi sağlar.

7 -   Beyin sağlığını korur

Ceviz suyunun içerisinde bulunan vitaminler, beyin sağlığını korumaya yarar. Özellikle Alzheimer gibi beyin hastalıklarının oluşumunu önlemeye destek olur. Yanı sıra beyin rahatsızlıklarına yakalanma riskini de düşürdüğü söylenir.

8 -  Sindirim sistemini düzenler

Ceviz suyu sindirim sistemini düzenleme konusunda da etkilidir. Özellikle gaz ve şişkinlik rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinir. Yanı sıra kabızlık sorunu yaşayanlar için de faydalı olabilir. Özellikle şişkinliğin azalmasına etki edebilir. Sindirim sistemi sorunları kilo vermenin önündeki engellerden biridir. Çünkü sindirim sisteminin düzenli çalışmaması kilo vermeyi güçleştirebilir. Yanı sıra sürekli şişkinlik hissi yaratabilir. Vücutta ödemin olması ya da şişkinliğin varlığı, tartıya artı kilo olarak yansıyacak ve otomatik olarak motivasyona olumsuz etki edecektir. Düzenli bir sindirim sistemi, sağlıklı kilo vermek için önemlidir. Ceviz suyunun sindirim sistemini düzenleyici etkisi ile ödem, şişkinlik ya da gaz gibi sorunlar azalır.

9 -  Uyku sorununu yok edebilir

Uyku sorunu aslında kilo vermenin önündeki en büyük engellerden biridir. Düzensiz uykular, vücutta ödem oluşumuna yol açabilir.  Ödemin artması ile birlikte kendimizi daha şişkin hissedebiliriz ki bu da direkt olarak tartıya yansıyacaktır. Uyku düzeninin normal düzeyde olması kilo vermek için önemlidir. Kilo ve uyku arasında önemli bir bağlantı vardır. Ceviz suyu uyku sorunlarına iyi gelebilir. Ceviz suyunun sakinleştirici etkisi bulunur. Bu da uykunun daha kaliteli olmasını sağlar.

Ceviz suyunun zararı var mıdır?

Her ne kadar doğal bir kür olsa da elbette kendi içinde birtakım zararları olabilir. Kronik rahatsızlığı olanlar, ilaç kullananlar, hamileler ya da bazı sağlık sorunları ve alerjileri olanlar için ceviz suyu içmek zararlı olabilir. Ceviz suyu her ne kadar doğal bir içerik olsa da her bünyeye iyi gelmeyebilir. Bu nedenle ceviz suyunu beslenme rutininize eklemeden önce hekiminizden onay almanızda yarar olacaktır.

Benzer Yazılar