Zayıflama
Funda Suyu (Funda Yaprağı) Zayıflatır mı? 12.08.2021

Zayıflatan çaylar, ödem attıran detoks suları ve benzeri gibi karışımlar “sağlıklı” olduğu müddetçe zayıflama yolundaki en büyük destekçilerimizden biri. Sağlıklı olmasının altını çizdik çünkü her zaman söylediğimiz gibi zayıflatan “mucize” bir yiyecek ya da içecek yoktur. Zayıflamak ancak ve ancak sağlıklı beslenerek ve egzersiz yapılarak gerçekleşir. Piyasada satılan zayıflama çayları, sağlığınızda çok şey götürebilir bu nedenle çay ve detoks tüketimini bir uzman eşliğinde sınırlandırmanızda yarar olacaktır. Kilo vermek isteyenlerin en büyük sorunlarından biri ödemlerdir. Ödemler, yağ olarak bizde kalıcı olan kilolar değildir ancak tartıda fazla göstermemize ve dolayısı ile motivasyonumuzu düşürmemize neden olur. Ödem atmak için onlarca tarif vardır. Yanı sıra düzenli egzersiz ve su içmek de iyi bir ödem atıcıdır. Konu zayıflama olunca pek çok bitkiden yararlanabiliyoruz. Bugün o bitkilerden birini konuk edeceğiz sayfamıza; funda yaprağı. Funda suyu olarak da bilinen funda çayının pek çok faydası vardır. Önce funda bitkisini yakından tanıyalım.

Funda bitkisi nedir?

Funda bitkisinin bir diğer adı süpürge otudur. Özellikle son yıllarda zayıflama konusunda etkili olduğu düşünülür. Bazı kaynaklarda gençlik iksiri olarak bile tabir edilir. Funda bitkisinin çiçekleri ve yaprakları çay yapımında kullanılır. Aslında çalı formundadır ancak uzadığında kökleri ile birlikte topraktan alınabilir. Topraktan alındıktan sonra iyice temizlenen funda bitkisi, ardından kurumaya bırakılır. Funda bitkisi aynı zamanda tohumları olan bir bitkidir ve bu tohumlar kuş yemi yapımında da kullanılabilir. Birden fazla fonksiyonu olan bir bitkidir. Fundagiller ailesine ait olan funda bitkisi yaz kış yeşil renkli kalabilir.  Boyu 1 metreyi bulabilir. Pembe ya da beyaz renkli çiçeklere sahiptir ve çiçekleri mis gibi kokar. Funda bitkisinin yetişmesi için serin ve gölgeli bir alan olması yeterlidir. Amerika ve Asya’da yetişir. Ülkemizde de Trakya ve Batı Anadolu bölgelerinde funda bitkisi yetişir.

Funda çayının faydaları nelerdir?

Funda çayının, funda suyunun pek çok faydası bulunur. Bunlardan birkaçını maddeler halinde verelim.

·         Funda çayı cilde çok iyi gelir özellikle cildin esnekliğini arttırdığı bilinir.

·         İdrar yolu hastalıklarının tedavisinde oldukça etkili olabilir; idrar söktürücü ve böbrek toksinlerini temizlediği düşünülür.

·         Romatizma ve romatizmaya bağlı olarak gelişen eklem hastalıklarını hafifletebilir.

·         Sindirim sisteminin işlevlerini destekler; funda çayı düzenli olarak tüketildiğinde ishal ve kabızlık gibi sindirim sorunlarına iyi gelebilir.

·         İçerisinde arbutin maddesi bulunur bu madde vücudun rahatlamasını sağlar. Özellikle uykuya geçmekte zorlananlar için funda çayı iyi bir aracı olabilir.

·         Funda çayı ile kompres yapıldığında kuruluk ya da kaşıntı gibi şikâyetler bir süre dinebilir.

·         Kalp damarlarında meydana gelebilecek olan tıkanmayı önleyebilir.

·         Üst solunum yollarında meydana gelen bronşit, nezle ve grip gibi hastalıkların daha kolay atlatılmasına yarayabilir.

·         Funda çayının metabolizmayı hızlandırdığı düşünülür bu sayede yağların kana karışmasını engeller. Funda çayının zayıflama konusunda etkili olduğu düşünülür.

Funda çayının zararları nelerdir?

Funda çayının pek çok faydası vardır ancak aşırı ve yanlış tüketim sonucunda birtakım yan etkiler de ortaya çıkacaktır. Funda çayı normalde faydalıdır ancak yüksek dozda kullanıldığında tablo tersine dönebilir ve ciddi sağlık sorunları oluşabilir. Günde bir fincandan fazla tüketilen bitki çayları ciddi zararlara yol açabilir. Funda çayı fazla tüketilirse kusma ve bulantı gibi rahatsızlıklar oluşabilir. Eğer uzun süre kullanılırsa kas liflerini olumsuz etkileyebilir. Yanı sıra bazı karaciğer sorunlarına yol açabilir. Tansiyon ilacı, kan inceltici ve benzeri gibi ilaçları kullananlar için zararlı olabilir. Kronik rahatsızlığı ya da başka herhangi bir sağlık sorunu olanlar için funda çayı kullanımı zararlı olabilir. Funda çayını günlük rutininize eklemeden önce mutlaka doktorunuza danışınız. Bazı bünyelerde alerjik reaksiyonlara ya da sağlık sorunlarına yol açabileceğinden fundan çayını tüketmeden önce doktorunuzdan mutlaka onay alın.

Funda çayı nasıl hazırlanır?

Eğer doktorunuz, funda çayını kullanmanızda herhangi bir zarar görmediyse funda çayı yapımından da bahsedelim. Funda çayını taze ya da kurutulmuş funda yapraklarından hazırlamak mümkündür. Kaynamış suyun üzerine funda yapraklarını atın ve 3-5 dakika daha kaynatın. Kaynayan funda çayını 10 dakika kadar demlenmeye bırakın. Funda çayı keskin bir tada sahiptir bu nedenle içerisine bal katarak da tüketebilirsiniz.

Önemli Not: Doktorunuz onay vermediği sürece funda çayını tüketmeyiniz. Eğer funda çayı tüketiminde bir sorun yoksa ne kadar tüketmeniz gerektiğini de yine doktorunuza sorunuz.

Benzer Yazılar