Zayıflama
Gece Acıkınca Ne Yenir? 07.02.2021

Diyet yapanların en sıkıntı yaşadığı konulardan biri gece acıkmalarıdır dersek hiç de yanlış söylememiş oluruz. Gündüz her ne kadar doyurucu bir diyet programımız olunca, gecenin sakinliğinden midir bilinmez çoğumuzda bir atıştırma arzusu olur. Bu atıştırmalıklar kimi zaman masum olurken kimi zaman ertesi gün pişman olacağımız ürünler olabiliyor. Hatta ertesi güne gerek kalmadan yiyip hemen ardından pişman olmuşluğumuz da var. Günün sonunda, yastığa başımızı koyduğumuz anca çöreklenen pişmanlık duygusunun ertesi gün tartıya bir faydası olmayacaktır. Madem acıktık, yedik e sonuçlarına da katlanmak gerekiyor. Ancak bu “sonuçlara katlanma ve pişmanlık” olgusunu daha hafifletecek şeyler de yok değil. Bugün yazı konumuz gece atıştırmalıkları. Gece yendiğinde insanı pişman etmeyen, öte yandan o içimizi kemiren açlık duygusunu da yok eden sağlıklı gece atıştırmalıklarını sizler için derledik. Bu arada şunu da belirtmeden geçmeyelim. Uzun süren açlıklar, düşük kalorili yiyecekler sağlıksız bir şekilde kilo vermenize neden olabilir. Diyet süresince önemli olan doğru ve dengeli bir beslenme programı uygulamaktır. Asıl amaç daima yağdan vermek olmalıdır. Yağdan verilen kiloların geri alınması zordur aynı zamanda mevcut kiloyu korumak da daha kolaydır. Oysa kastan verilen kilolarda tablo tersine çabuk döner; en ufak bir kaçamakta işin ucu koparsa verilen kiloların iki katının alınması ne yazık ki acı bir gerçektir. Bu nedenle diyet yaparken en çok dikkat edilmesi gereken şeylerden biri uzun süre aç kalıp düşük kalorili diyet yapmak değil, sağlıklı ve dengeli beslenerek verilen kiloların kastan değil yağdan olmasını sağlamaktır. İşte bu noktada devreye yağ yakan yiyecekler ve yağ yakan içecekler giriyor. Daha önce bir blog yazımızda yağ yakımını sağlayan yiyeceklerden bahsetmiştik. Yazıyı okumak için TIKLAYIN.

Şimdi gelelim şu gece acıkmalarında neler tüketebileceğimize… Elbette gönlümüzden geçen gece acıkmamak ancak kimi zaman bünyemize laf geçiremiyor olduğumuz da bir gerçek. İşte bu gibi durumlarda hiç değilse sonradan pişman olmamak için sağlıklı gece atıştırmalıkları giriyor devreye. Sizler için sağlıklı gece atıştırmalıklarını derledik.

Sağlıklı gece atıştırmalıkları nelerdir?

Gönlümüzün çok daha kalorili şeyler çektiği bir gerçek; kimi zaman ağız dolusu çikolata yeme isteği hepimize geliyordur mutlaka. Bu durum diyet yaptığımız süre boyunca zaman zaman karşılaşma olasılığımızın olduğu bir durum. Öncelikle şunu unutmamak lazım. Diyet yaparken kendimize belirli öğünlerde ödül verebiliriz. Ancak önemli olan bu ödülü tek bir öğünde tüketmek ve günün geri kalan besinlerini yine eski düzende sağlıklı bir şekilde yemek. Yani bir kere bozunca nasıl olsa böyle devam eder mantığıyla değil diğer öğünleri bozmadan kaldığımız yerden devam etmemiz gerekir. Bu sayede hem isteğimizi yiyip kendimizi ödüllendirmiş oluruz hem de nefsimizi köreltiriz. Psikoloji, diyette oldukça önemlidir. Çünkü en büyük motivasyon kaynağımız verdiğimiz kilolar olacaktır. Şimdi gelelim yazımızın başından beri söylediğimiz sağlıklı gece atıştırmalıklarına. Gece ne yenirse kilo yapmaz, diyette acıkınca ne yenir, diyetteyim gece acıktım ne yiyebilirim gibi pek çok sorunun yanıtını aşağıda paylaşıyoruz. İlk sırada elbette salatalık var.

1-      Salatalık

Su oranı yüksek, kalorisi yok denecek kadar ve dahası lezzetli. Gece acıkınca yenebilecek en sağlıklı yiyeceklerden biri salatalıktır. İsterseniz yanında bir kaşık yoğurt ile de tüketebilirsiniz bu sayede uykuya geçişiniz de kolaylaşacaktır. Salatalık, yedikten sonra pişman olunmaması gereken en masum gece atıştırmalıklarından biridir.

2-      Tarçınlı süt

Tarçının iştah kesen yiyeceklerden biri olduğu malum. Sütün de uykuya geçişi kolaylaştırdığını düşünürsek tarçın ve süt ikilisi bize şahane bir uyku vaat ediyor demek mümkündür. Gece acıkınca tarçınlı süt içmek açlık hissini bastıracaktır. Süt ve tarçın sayesinde ayrıca tatlı ihtiyacını da gidermiş olursunuz. Eğer sütün şişkinlik yapacağını düşünüyorsanız bu noktada laktozsuz süt tercih edebilirsiniz.

3-      Yulaflı süt

Tarçın yerine süte katabileceğiniz bir diğer lezzet ise yulaftır. Yulaflı süte isterseniz düşük kalorili birkaç meyve de ilave edebilirsiniz. Aslında yulaf, süt ve muz üçlüsü çok lezzetli bir alternatiftir ancak muzu gece sindirmede zorluk yaşayabilirsiniz. Yulaf ve sütü tüketebilir ya da az kalorili meyvelerden azıcık içine atabilirsiniz.

4-      Domates

Domatesin sadece kahvaltıda yenmesi gerektiği gibi bir kural olmadığına göre, neden sağlıklı gece atıştırmalığı olarak domatesi tercih etmeyelim ki? Domates güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Ayrıca vücuttaki ödemin atılması için de oldukça yardımcı olur. Kalorisi düşüktür ancak tok tutma özelliği ile bilinir. Domates, sağlıklı gece atıştırmalıklarından biridir.

5-      Elma

Meyvelerin çok masum olduğunu söyleyemeyiz her ne kadar sağlıklı olsalar da. Meyvelerin şeker oranı yüksektir özellikle bazı meyveler bir hayli fazla şeker içeriğine sahiptir. Bu nedenle gece yatmadan önce meyve yenmesi kimi zaman sakıncalı kimi zaman faydalı olabilir. Şöyle ki… Eğer gece şekeri bol bir meyve yerseniz sizi daha çok acıktırabilir. Ayrıca gece gece vücudunuza şeker almış olursunuz. Mesela elma gibi masum meyveler, şeker oranı diğerlerine göre daha düşük olan meyve çeşitlerindendir. Sindirim dostu olduğu için bağırsaklarınızın da aktif hale gelmesine yarar. Küçük boyutlarda bir elma, sağlıklı gece atıştırmalıklarından biri olabilir. Burada önemli olan meyvenin şeker miktarıdır.

6-      Bazı kuruyemişler

Özellikle badem, ceviz ve fındık gibi kuruyemişlerin tok tutma özelliği vardır. Ancak fazla yenmesi durumunda da kilo artışına neden olur. Eğer içiniz çok ezildiyse ve ağzınıza bir iki lokma bir şey atma ihtiyacı duyuyorsanız az miktar leblebi, birkaç adeti geçmeyecek kadar badem ya da fındık tüketebilirsiniz. Leblebi, kalorisi az kuruyemişlerdendir. Fazlası zararlıdır ancak azı karardır. Kuruyemiş seçiminde fıstık, kaju ya da soslu mısır gibi besinlerden uzak durmanı gerekiyor tabi… Kuruyemişten kastımız “sağlıklı” kuruyemiş.

7-      Zencefilli yoğurt

Diyet listelerinin az bilinen kahramanlarından biri zencefildir. Zencefil tam bir ödem savardır demek mümkündür hatta. Zencefil ve yoğurt ikilisi tıpkı tarçın ve süt gibi uzun süre tokluk sağlayacaktır. Ayrıca yağ yakıcı özelliği de vardır. Bir parça zencefil ve az miktar yoğurt gece acıkmalarınıza iyi gelecektir.

8-      Su

Suyun önemini hayatın her alanında görüyoruz. Özellikle diyet yaparken kilo vermenin en basit yolu bol bol su içmek. Bazen midemiz bize oyun oynayabiliyor. Canımız bir şey istiyor gibi oluyor ancak aslında bu durum susuzluğa işaret ediyor olabilir. Kalorisiz, faydalı ve tırnağımızdan saçımıza kadar yararlı olan suyu içmeyi alışkanlık haline getirirsek diyet işini önemli ölçüde kotarmış oluruz. Gece atıştırmalık hissi geldiğinde su içmeyi deneyin; kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.

Önemli Not: Söylediklerimiz her ne kadar doğal olsa da yine de mevcut sağlık koşullarınıza bağlı olarak birtakım sorunlar da oluşabilir. Örneğin insülin direnci olanların bir kısmı elma yiyince daha çok acıkabilir ya da tarçınlı süt midede sorunlara yol açabilir. Yani aslında çok masum olan meyveler ve sağlıklı atıştırmalıklar da bile bazı bünyelerde sağlığı olumsuz etkileyebilir. Diyetler herkese değil kişiye özeldir. Bu nedenle herkese iyi gelen size iyi gelmeyebilir. Diyet sırasında neleri tüketip neleri tüketmemeniz gerektiği ile ilgili en doğru bilgiyi mutlaka bir uzmana danışın.

Benzer Yazılar