Zayıflama
Kardiyo (Cardio) Zayıflatır mı? 18.08.2021

Sağlıklı beslenmenin eşlik ettiği düzenli bir egzersiz hayatı, doğru şekilde kilo vermenin en etkili yollarından biridir. Kilo vermek için öncelikli hedef yağ yakımı olmalıdır. Kastan ya da ödemden verilen kilolar geri alınmaya daha eğilimli kilolar olabilir. Yanı sıra kastan kilo kaybetmek birtakım sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilir. Konu sağlıklı yaşam olunca uzmanların en büyük önerilerinden biri hareketli yaşam tarzını belirlemektir. Bunun birçok yolu vardır; sahilde yürüyüş kadar basit olabileceği gibi aletli pilates ya da kardiyo gibi biraz daha ağır antrenmanlar da olabilir. Sizin için en uygun olan sporu mutlaka uzmana danışmanızda yarar olacaktır. Kaslarınız, kilonuz ve yaşam tarzınız doğrultusunda uygun olan egzersizi günlük rutininize katabilirsiniz. Özelikle konu yağdan verme olunca akla ilk gelen antrenmanlardan biri kardiyodur. Bugün sizlere kardiyo hakkında bilgiler vereceğiz. Kardiyonun yararlarına geçmeden önce kardiyo nedir kısaca değinelim.

Kardiyo (cardio) nedir?

Kardiyo, spor esnasında en çok yapılan antrenmanlardan, egzersizlerden biri olarak karşımıza çıkar. Kardiyo pek çok şekilde yapılabilir. Kalp atış hızı ile ilgili olan egzersizlerden biri kardiyodur. Kalp atışı kardiyo ile iyice artar. Böylece kardiyo yağ yakımını da hızlandırmış olur. Kalp atışlarını hızlandırmak için yapılan antrenmanlara kardiyo adı verilir. Kardiyo sayesinde vücudun kan damarları ve kardiyovasküler sistem harekete geçer. Kardiyo antrenmanları tek tipte değildir; koşu, hızlı adımlarla yürüme, yüzme, tenis ve benzeri egzersizler de kardiyo örneklerindendir. Kardiyo egzersizleri ile nefes alışverişi hızlanır bu sayede kalp atışı artar. Tüm bunlar yağ yakımının basamaklarını oluşturur. Şimdi gelelim kardiyonun faydalarına…

Kardiyonun yararları nelerdir?

Kardiyonun insan sağlığı üzerinde oldukça faydası vardır. Düzenli olarak yapıldığında kilo vermeyi destekler üstelik bu kilonun yağdan olmasını sağlar. Kardiyonun faydalarına kısaca göz atalım.

1-      Yağ yakımını sağlar

Kilo verme sürecinde öncelikli hedef yağ yakımıdır. Kardiyo, yağ yakımını sağlayan egzersizlerden biridir. Bilinçli bir şekilde yapılan kardiyo ile vücuttan yağ atımı sağlanabilir ve beraberinde kilo kaybı olur.

2-      Damar tıkanıklığını önleyebilir

Kardiyo özellikle damar tıkanıklığını önleme konusunda etkili bir egzersiz olabilir. Damar tıkanıklığını engellediği gibi kalp sağlığını korumada da önemli rol üstlenir. Kalp damar tıkanıkları gibi hastalıklarda uzman onayı ve desteği ile kardiyo egzersizleri yapılabilir. Tüm bu egzersizlerin kişiye özel olduğunu da vurgulayalım. Kalp atışını hızlandırması bakımından mutlaka uzman gözetiminde yapılmasında yarar vardır.

3-      Strese iyi gelir

Stres, hayatımızın gerçeği… Basit bir trafik yoğunluğunun bile stres yaptığını düşünürsek hayatımızı ele geçirmiş diyebiliriz. Hal böyle olunca stresi mümkün olduğunda hayatımızdan uzak tutmak için sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemek gerekir. Bunun da en önemli anahtarlarından biri kardiyo egzersizleridir. Kardiyo egzersizi, endorfin salınımını arttırır. Bu sayede stres seviyeleri önemli ölçüde düşer.

4-      Menopoz döneminin iyi geçmesini sağlayabilir

Kadınlarda menopoz, önemli bir hayat döngüsü ve değişimidir. Bu noktada birtakım sağlık sorunlarının oluşmasını önlemek için harici destekler alınabilir. Bunlardan biri kardiyo egzersizleridir. Kardiyo egzersizleri menopoz dönemi sağlığı için yararlı olabilir. Kadınların menopozu daha rahat geçirmelerini sağlayabilir.

5-      Kilo verdirir

Kardiyo zayıflatır mı sorusunun yanıtı kesinlikle “evet” olacaktır. Kardiyo ile yağ yakımı gerçekleşir. Vücudun şekillenmesi bakımından yağ yakımı oldukça önemlidir. Vücuttan atılan her bir yağ, aslında onu şekillendirir. Kilo vermedeki öncelikli hedef yağ yakımıdır. Bu noktada yağ yakımı sağlayan egzersizler denince ilk akla gelenlerden biri şüphesiz kardiyo egzersizleri olacaktır.

Kardiyo nasıl yapılır?

Kardiyo yapmanın çeşitli yolları vardır. Biraz da bunu hobileriniz belirler. Örneğin yüzmeyi seviyorsanız yaz aylarında bol bol yüzmek iyi bir kardiyo olacaktır. Yüzme sırasında bütün vücut kasları aynı anda çalışır. Bu sayede kalp daha hızlı kan pompalar. Bir diğer kardiyo antrenmanı ip atlamak olabilir. İp atlamak zayıflatır mı sorusu arama motorlarında sıkça karşımıza çıkar. İp atlamak en yorucu kardiyo egzersizlerinden biridir. İp atlayarak vücut kaslarının hemen hemen hepsi çalışır. Doğru bir tempoda kalori yakmak oldukça kolay ve eğlencelidir. Koşmak de etkili kardiyo egzersizlerindendir. Hafif tempoda bile olsa koşmak oldukça kalori yaktırabilir. Bisiklete binmek de kardiyo antrenmanlarındandır. Bisiklete binerek bacaklardaki büyük kas gruplarını çalıştırmak mümkündür. Son olarak merdiven çıkmaktan da bahsedelim. Merdiven çıkmak en iyi kardiyolardan biridir. Bu nedenle imkânınız varsa asansör kullanmak yerine merdiven inip çıkarak günlük kardiyonuzu yapabilirsiniz. Kardiyo yapmak için spor salonlarına gitmek gerekmez; hobilerinizin şekillendireceği egzersizler ile kilo verme sürecinizi çok daha keyifli geçirebilirsiniz.

Son olarak kardiyonun herkes için uygun bir spor olmadığının bilgisini de serpelim satır aralarımıza. Yoğun bir egzersiz olduğu için kronik rahatsızlığınız ya da başka bir sağlık sorununuz varsa kardiyo egzersizlerini yapmadan önce mutlaka doktorunuza danışın ve sizin için en uygun olan antrenmanı seçin.

Benzer Yazılar