Zayıflama
Ödem nasıl geçer? 12.11.2019

İstediğimiz kadar kilo verelim, ince ya da kilolu olalım fark etmez; ödemin intikal etmeyeceği bünye neredeyse yoktur. Önce ödem nedir bundan biraz bahsedelim. Ödem kısaca vücudun su tutmasıdır. Vücut dokuları arasında fazla miktarda sıvı birikmesi nedeniyle meydana gelen şişliğe ödem denir. Ödem şişlikleri en çok ellerde, bileklerde, kollarda, bacaklarda ve ayaklarda görülür. Ayaklarda görüleni en sık rastlanılanlardan biridir öyle ki bazen ayakkabınız bile olmayabilir. Alınan kilo ödem yapar gibi keskin cümle kuramayız ancak sağlıksız beslenmenin bir getirisi olarak ödemi sunabiliriz. Peki ödem neden olur gelin buna değinelim biraz.

Ödem  neden olur?

Ödemin başlıca nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

Aşırı tuz tüketmek. Genelde hareketsiz olan veya uzun süre egzersiz yapmayan kişilerde. Ödemin çoğunlukla çalışan insanlarda görülmesinin bir nedeni de budur. Hareketsizlik, ödemin önemli bir davetiyesidir.

Hormon değişiklikleri. Örneğin adet öncesi vücutta şişkinlik gözlenir. Yanı sıra hamilelikte de bu durum hat safhaya çıkar. Hamilelerde özellikle ellerin ve ayakların şişmesi ödeme bağlıdır çoğunlukla. Hatta öyle ki yüzükler bile olmayabilir.

Lenf nodlarında meydana gelen ameliyatlardan sonra ödem olma olasılığı vardır.

Böbrek, karaciğer, kalp ve tiroit bezi hastalıklarında ödem görülebilir.

Tansiyon ilaçları, ağrı kesiciler, romatizma ilaçları ve benzeri gibi bazı ilaçlar ödem oluşumuna neden olabilir.

Kemik iliği ödemi ne demek, neden olur?

Ödem genellikle yukarıda saydığımız nedenlerden dolayı hayatımıza girer. Bazı durumlarda kemik iliği ödemi görülür. Kemik iliği yapı olarak yumuşak, elastiki bir vücut dokusudur. Kemiklerimizin içinde yer alır. Kemik iliği ödemi ise genelde travma ve birçok faktöre bağlı olarak gelişir. Travma ve benzeri gibi olaylar neticesinde kemik dokularında sıvı birikir ve buna kemik iliği ödemi denir.

Ödem nasıl geçer?

Ödemi vücuttan atmak için bazı yollar izlenir. Ödem attırıcı sular, ödem attırıcı çaylar bu noktada devreye girer ancak öncesinde bazı rutinlerde de değişiklik yapmak gerekir.

Yemeklerinizde ekstra tuzlardan uzak durun ve hatta mümkünse tuz oranını eser miktar tutun. Vücudumuzun tuza olan ihtiyacını gidermek için kaya tuzu gibi doğal tuzlardan faydalanabilirsiniz.

Vücudumuzun şeker sindirmesi için çok miktarda su gerekir ve vücut da bu suyu tutar. Tükettiğiniz şeker miktarını azaltarak, ödem oluşumunu önlemiş olursunuz.

İlerleyen satırlarda ödem attırıcı çay tarifi vereceğiz ancak öncesinde ufak bir ön bilgi verelim. Biberiye, ısırgan otu, kiraz sapı ve funda yaprağı şahane bir ödem atıcıdır.

Ananas, kayısı ve kiraz tüketimi vücuttaki ödemi giderecektir.

Ara öğünler yalnızca diyet listeniz için değil sağlıklı beslenmede de önemli. Ara öğünlerde kefir ya da probiyotik yoğurt tüketimi uzun vadede ödem sorununuza iyi gelecektir.

Dolaşımı arttırmak için masaj yaptırabilirsiniz. Masaj, güzel bir dağılım sağlayacak ve hem sizi rahatlatacaktır hem de ödeminizin azalmasına destek olacaktır.

İşlenmiş gıdalardan uzak durmanızda yarar var. Satın aldığınız kutulu, dondurulmuş ve konserve ürünlerden bahsediyoruz. Hazır yiyeceklerin için ekstradan eklenmiş tuzlar olacakır ki bu da en son ihtiyacınız olan şeydir.

Dengeli beslenmek sağlıklı yaşamın tek anahtarı. Kuşkonmaz, maydanoz, pancar, üzüm, kabak, ananas, pırasa, sarımsak gibi sebzeleri bolca tüketebilirsiniz.

Aşırı et tüketimi de ödem yapabilir. Bazı etlerde tuz miktarı fazladır örneğin kurutulmuş etler, soğuk etler, kırmızı etler gibi. Bu etlerdeki aşırı yağlar da sindirim sisteminizde sorunlara yol açabilir.

Su en doğal ilaç ve ödem atmanın en basit yolu. Bol bol su tüketerek ödeminizi azaltabilirsiniz.

Ödem attırıcı çay tarifi

Malzemeler:

1 adet limon

1 tarçın çubuğu

1 adet elma

1 tatlı kaşığı karabiber

1 litre su

Hazırlanışı

Elma ve limonu 4 parçaya bölün. Bir kabın içerisine koyun. İçine tarçın ve karabiber ekleyin. 1 litre suyun içine malzemeleri dökün ve kaynatın. Ilındıktan sonra gün içinde içebilirsiniz.

Önemli Not: Her ne kadar doğal ürünler olsa da ödem attırıcı çayların da kendi içinde zararları vardır. Örneğin sindirim için sinemaki otu içmek bir süre sonra bağırsaklarınızı yoracaktır. Yanı sıra yeşilçay da bazı bünyelerde tansiyonu etkileyebilir. Bu nedenle yukarıdaki ve diğer tüm ödem attırıcı çayları tüketirken mutlaka doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.

Benzer Yazılar