Zayıflama
Süt Tozu Nedir? Süt Tozu Kahve Kilo Aldırır mı? 22.02.2021

Diyet listelerinin olmazsa olmazlarından biri de özellikle ara öğünlerde ya da sabah aç karna tüketilen Türk kahvesi. Sabahları aç karna kahve tüketmenin sağlıklı olup olmadığı ayrı bir tartışma konusu. Kimisi ideal formunu bu yönteme borçlu olduğunu söylerken kimisi midesinin rahatsızlanma sebebini aç karna içilen Türk kahvesine bağlıyor. Doğrusu sabahları aç karna Türk kahvesi içmek zayıflatır mı yoksa aksine sağlığımızı olumsuz mu etkiler pek emin olabiliyoruz. Emin olduğumuz şu ki “kararında” içilen bir adet şekersiz Türk kahvesi, diyetlerin en yakın arkadaşı olabilir. Şekersiz Türk kahvesi, diğer kahvelere oranla çok daha düşük kalorilidir. Yanı sıra güzel bir metabolizma hızlandırıcı olarak da görev yapar. Diyet yaparken en sık karşılaşılan sorunlardan ya da şikâyetlerden biri sürekli aç hissetmektir. Bu kimi zaman gerçek bir açlıktır kimi zaman vücudun susuz kaldığında verdiği yanlış bir sinyaldir. Bazen aç hissederiz ancak aslında ihtiyacımız olan sıvı tüketimi olabilir. Mental olarak “diyetteyim” havasına büründüğümüz için her acıkmayı gerçek bir acıkma zannedebiliyoruz. Aç kalınan diyetlerin kısa sürede kilo verdirdiği ancak geri alınan kiloların da aynı şekilde “hızlı” olduğunu biliyoruz.

Önemli olan daima yağdan kilo vermek ve dahası sağlıklı beslenmek. Bunların bilincinde olsak da diyet psikolojisinin bize verdiği yetkiye dayanarak kimi zaman buzdolabının karşısında gözlerimiz dola dola bakabiliyoruz. İşte bu gibi ani acıkmalarda Türk kahvesi imdadımıza yetişiyor. Türk kahvesinin en önemli özelliklerinden biri tok tutma özelliği. Zaten aç karna içilmesindeki en büyük nedenlerden biri de kahvaltıyı daha hafif yapmak. Günde 1 fincan Türk kahvesi içmek hem metabolizmayı hızlandırıyor, hem yağ yakımını destekliyor hem de güne daha zinde başlamanıza neden oluyor. Buraya kadar her şey yolunda; Türk kahvesini ara öğünümüze ekledik eklemesine ancak bunun içeriği nasıl olmalı? Türk kahvesi içmeyi sevmiyorsanız sütlü kahve de işinizi görebilir. Ancak şunu unutmamak gerekir ki kahvenin içine yapacağınız her ekleme, kalori miktarını da arttıracaktır. Örneğin sade Türk kahvesi midenize iyi gelirken, sütlü kahve midenizde şişkinlik yaratabilir çünkü süt şişirebilir. Bu ve bunun gibi pek çok örnek vermek mümkündür. Şimdi gelelim bugün konumuza… Biraz önce de söylediğimiz gibi kahvenin içine eklenen her bir ürün bize kalori olarak geri dönüyor. Hele ki süt tozu denince olay resmen başa sarıyor. Lezzetine şüphemiz yok, kahveye bambaşka bir aroma kattığı doğru peki ya içimize kattıkları? Dilerseniz önce süt tozu nedir, süt tozu nasıl yapılır kısaca bahsedelim.

Süt tozu nedir? Süt tozu nasıl yapılır?

Dışarıdan hazır olarak sipariş ettiğimiz kahvelerin çoğunda süt tozu bulunuyor. Süt tozu ve kahve kreması ikilisi çok lezzetli olsa da kalori bakımından da bir o kadar can sıkıcı olabiliyor. Süt tozu bugün yalnızca kahvelerde değil farkında olmadığımız pek çok yerde karşımıza çıkıyor; bebek maması, karamelli şekerleme, çikolata ya da hazır çorba gibi. Süt tozunu elde etmek için önce süt kurutulur. Daha sonra arta kalan katı malzemeler süt tozu olarak değerlendirilir. Normalde süt ve süt ürünleri belirli bir tarihe kadar tüketilmelidir ve kısa ömürlüdür. Ancak süt tozu, normal süte göre biraz daha uzun ömürlüdür demek mümkün. Süt tozu üretilirken, sütün içindeki besin değerleri bir kayba uğramaz. Belli bir basınç ve ısı uygulanır bu sayede toz forma getirilir. Süte oranla çok daha hafiftir. Kahve tariflerinin çoğunda da yer alır.

Süt tozu ne işe yarar?

Süt tozu ya da kurutulmuş süt, bir mandıra ürünüdür aslında. Sütü kurutup toz haline getirmenin amacı sütü korumaktır çünkü daha önce de söylediğimiz gibi normal süte nazaran süt tozu daha uzun bir raf ömrüne sahiptir. Düşük nem içeriğine sahiptir bu nedenle soğutulmasına da gerek yoktur. Süt tozunun elde edilmesindeki bir diğer amaç da gıda, beslenme ve biyoteknoloji için kullanılmasıdır. Özellikle depolama ve saklama açısından da diğer süt ürünlerine kıyasla çok daha büyük kolaylık sağlar. Süt tozunun ilk olarak Rus bir doktor tarafından 1800’lü yıllarda üretildiği söyleniyor. Gelişen

Süt tozunun zararları nelerdir?

Süt tozu her ne kadar sütten yapılıyor olsa da birtakım zararları olduğu da söylenir. Bu nedenle beslenmenize eklemeden önce mutlaka doktorunuza danışın. Süt tozu üretimi sırasında sütün içerisinde yer alan su alınır ve geriye kalan madde süt tozunu oluşturur. Sütün içerisinde yer alan faydaları besinler yok edilmez; belirli bir basınç ve ısı işleminden geçerek toz haline getirilir. Bu sayede sütten çok daha hafif bir form elde edilmiş olur. Örneğin 10 litre bir süt yaklaşık 1 kg süt tozuna denk geliyor demek mümkündür. Her ne kadar yapılan basınç ve ısı işlemlerinde sütün besin değerleri korunuyor olsa da, süt tozunun birtakım zararları olduğu düşünülür. Özellikle kolesterolü arttırdığı ve yağlanma yaptığı söylenir. Süt tozu kalorisi de hatırı sayılır bir fark katar kahveye. Örneğin bir tatlı kaşığı kahvenin kalorisi yok denecek kadar azdır ancak içine eklenen süt tozuyla birlikte kalori oldukça artar. Bir tepeleme tatlı kaşığı süt tozunun içinde ortalama 75 kalori bulunur ki bu da içtiğiniz kahvenin yarar değil zarar vermesine yol açar. Amaç kilo vermekse süt tozu kullanımını sıfıra indirmekte yarar var. Eğer kahveyi süt olmadan içemiyorsanız o zaman light sütleri tercih edebilirsiniz. Yaklaşık 1 yemek kaşığı light süt ortalama 9 kalori civarı olacaktır. Eğer normal süt kullanmak istiyorsanız laktozsuz süt kullanabilirsiniz. Laktozsuz sütün sindirimi daha kolaydır bu sayede şişkinlik hissi de olmayacaktır.

Süt tozu ile tarifler bir hayli fazladır. Genellikle kahvelere eklenir ancak tatlılarda da sıkça kullanılır, kattığı lezzet bir başkadır laf aramızda. Süt tozu gofret, bisküvi gibi gıdalarda da bulunuyor ve kullanılıyor. Ayrıca bazı hazır çorbalarda ve bebek mamalarında da süt tozuna rastlamak mümkün. Dondurma ve pasta hamuru yapımı gibi yemek işlerinde de süt tozu kullanımı bir hayli fazladır. Özellikle hamura süt tadı vermek için süt tozundan yardım alınabiliyor.

Benzer Yazılar