Zayıflama
Türk Kahvesi İçmek Zayıflatır mı? 05.11.2020

Bugün konu kilo verme ya da zayıflama olunca hemen her bilgi bizim için altın değerinde. Kimi zaman yeşil çay içerek ödemlerimizden kurtuluyoruz kimi zaman zencefilli detoks suları ile vücudumuzu arındırıyoruz. Şüphesiz ki hiçbir şey tek başına mucize yaratmıyor. Yeşil çay ödem atıyor ancak dikkat ve dengeli beslenmenin de eşlik etmesi gerekiyor bu sürece. Bir başka örnek her fazla kaçırdığımızda en büyük sığınağımız detoks suları. Faydalı mı? Evet. Ancak başlı başına bir mucize de değil. Ne yaparsak yapalım mutlaka sağlıklı beslenme ve sporu da hayatımıza katmamız gerekir ki daha doğru ilerleyelim. Şunu unutmamak gerekir ki diyet bir toplu harekettir! Bugün ise konumuz meşhur Türk kahvesi. Kimi zaman 40 yıllık hatırlara vesile olan, kimi zaman en keyifli anlarımızın şahidi Türk kahvesinin birçok faydası var. Sadece kahvenin değil telvenin bile yararı var. Kahve telvesiyle peeling yapmak oldukça yararlı örneğin. Diyet listelerinin vazgeçilmezlerinden biri Türk kahvesidir. Özellikle diyetisyenlere gittiğimizde Türk kahvesinin adı mutlaka geçer. Peki nedir Türk kahvesini bu kadar özel kılan? Şimdi gelin bu sorunun yanıtını inceleyelim.

Türk kahvesi tok tutar mı?

Zaten bu soru, diyet yapanların en büyük sığınaklarından biri. Diyetler kimi zaman çok yoğun olurken kimi zaman kalori azaltmak için düşük bir beslenme şekliyle de olabilir. Örneğin son zamanların popüler diyetlerinden biri olan aralıklı oruç yönteminde uzun süre açlık yaşanıyor. Burada amaç vücudu aç bırakarak bir nevi detoks sağlamak. İşte bu gibi açlık temelli diyetlerde en büyük destekçimiz Türk kahvesi. Türk kahvesinin tok tutucu bir etkisi vardır. Özellikle sabah aç karna içildiğinde aralıklı orucu desteklediği söylenir. Türk kahvesini aç karna içmek, kahvaltıda daha az yemenize neden olabilir ancak eğer mide sorununuz varsa aç karna içmek sağlığınızı olumsuz etkileyecektir. Sabah kahvaltıdan sonra Türk kahvesi içmek iştahınızı önemli ölçüde azaltabilir ve geri kalan öğünlerde çok yemenize engel olabilir. Diyetteyken Türk kahvesi içmek aynı zamanda metabolizma hızınıza da olumlu katkı sağlar. Özellikle kahvaltıdan sonra Türk kahvesi içip üzerine yürüyüş yapmak metabolizma hızınızı arttıracaktır. Türk kahvesi aynı zamanda içerisindeki kafeinden sebep bir o kadar dinç tutar sizi. Haliyle günün geri kalanına daha enerjik devam edebilirsiniz. Akşam saatlerinde Türk kahvesi içmekten kaçının çünkü uykunuzu kaçıracaktır.

Türk kahvesi içmenin faydaları çok olsa da zararları da vardır. Kafein miktarının fazla alınması uyku düzeninizi bozabilir. Yanı sıra çok Türk kahvesi tüketmek bazı mide sorunlarının oluşmasına da yol açabilir. Günde iki fincan Türk kahvesinin çok aşılmaması önerilir.

Türk kahvesinin yanında ne yenebilir?

Elbette konu diyet olunca Türk kahvesini şekersiz içmeniz önerilir. Ancak sert bir yapısı olduğu için yanında bir şeyler yeme ihtiyacı da duyabilirsiniz. Eğer Türk kahvesini bir ara öğün olarak tüketiyorsanız bu durumda yanına birkaç adet badem, ceviz ya da fındık alabilirsiniz. Tatlı isterse anınız, yarım avuç kadar kuru üzüm ya da küçük bir kare bitter çikolata tüketebilirsiniz. Yanı sıra iki adet kuru kayısı da kahvenin yanında iyi giden yiyeceklerdendir. Türk kahvesi içerken yanında bol su içmeyi ihmal etmeyin. Böylece vücudun suya olan ihtiyacı karşılanmış olur ve kahvenin metabolizma hızlandırıcı etkisi de artmış olur. Peki hangi saatler Türk kahvesi içmek uygundur? Eğer Türk kahvesini zayıflamak ve sağlıklı beslenmek için içiyorsanız bu durumda kahvaltıdan sonra ya da öğleden sonra içebilirsiniz. Geç saatlerde içmemeniz önemli çünkü malum kafein ve uyku ikilisi birbirlerini pek sevmez. Türk kahvesi içmek faydalıdır ancak hamileler için de bir o kadar sakıncalıdır. Kahvenin içerisindeki kafein, hamilelik sürecini olumsuz etkileyebilir. Bu durumda doktorunuza danışmanız en doğrusu olacaktır.

Türk kahvesi içmek her ne kadar faydalı olsa da kimi bünyelerde olumsuz etkiler de yaratabilir. Örneğin bazı bünyelerde fazla kahve içmek kalp çarpıntısına yol açabilir. Bu nedenle gerek sağlıklı beslenmede gerekse kilo kontrolünde Türk kahvesinin ne sıklıkla ve ne kadar içilmesi gerektiği konusunda mutlaka doktorunuza danışarak hareket edin.

Benzer Yazılar